Οι συντηρητικοί της Άνγκελας Μέρκελ κατηγόρησαν σήμερα τους εταίρους τους στον κυβερρνητικό συνασπισμό για «μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης» επειδή υποστήριξαν για την προεδρία της Γερμανίας τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Γιόαχιμ Γκάουκ, μια κίνηση που υποχρέωσε την καγκελάριο να τον υποστηρίξει παρά τις βαθιές επιφυλάξεις της.

Η εφημερίδα «Μπιλντ» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ έφτασε μάλιστα κοντά στην κατάρρευση στη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων που έγιναν χθες το βράδυ ανάμεσα στην ίδια και τον αρχηγό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει το αξίωμα αυτό, τα καθήκοντα του οποίου είναι κυρίως τυπικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μέρκελ προειδοποίησε τον Ρέσλερ ότι θέτει το συνασπισμό σε κίνδυνο υποστηρίζοντας τον Γκάουκ, έναν πρώην ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Γερμανία, στην υποψηφιότητα του οποίου η καγκελάριος είχε αντιταχθεί δημόσια πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

«Αυτό είναι που θέλετε πραγματικά;», φέρεται να είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ρέσλερ φέρεται ότι αρνήθηκε να υποχωρήσει και μια ώρα αργότερα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), υποχώρησαν και συμφώνησαν απρόθυμα να υποστηρίξουν τον Γκάουκ, ο οποίος είχε προταθεί από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους.

Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες αυτές, όμως μέλη του κόμματος της Μέρκελ αντέδρασαν σήμερα με οργή στη στάση του FDP..

Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ένας βουλευτής της CDU της Μέρκελ, έκανε λόγο για «μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης» εκ μέρους του FDP που θα έχει σοβαρές συνέπειες στη μελλοντική συνεργασία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, που ανήκει στο CSU, κατηγόρησε το FDP για εκβιασμό σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται η «Μπιλντ».

Ανώτερο στέλεχος του FDP, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε προς το Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν «στην κόψη του ξυραφιού».

Το FDP, που έχει πέσει στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστά ανάμεσα στο 2% και το 3%, είχε αναγκαστεί να ακολουθήσει τους συντηρητικούς πολλές φορές τα δύο τελευταία χρόνια, φαίνεται όμως ότι στην υπόθεση Γκάουκ έφτασε στα όριά του.

Αν η Μέρκελ δεν είχε υποχωρήσει και συμφωνήσει να υποστηρίξει τον Γκάουκ, θα είχε να αντιμετωπίσει μια μάχη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του συνασπισμού της, εν μέσω της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Ο Γκάουκ, 72 χρόνων, μοιάζει τώρα σίγουρο ότι θα διαδεχθεί τον Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο είχε επιλέξει για πρόεδρο το 2010 η ίδια η Μέρκελ και ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή εν μέσω ενός σκανδάλου για οικονομικές χάρες.