Οι Σουηδοί παραμένουν προοδευτικός λαός και το ίδιο φαίνεται πως θέλει να κάνει και η εκκλησία τους.

Η οποία έχει 6,1 εκατ. πιστούς και στο τιμόνι της μια γυναίκα! Και τώρα θέλει να απαγορεύσει στους ιεράρχες της να αποκαλούν τον Θεό με αρσενικές αντωνυμίες, καθώς επιδιώκει να φτιάξει μια γλώσσα περισσότερο ουδέτερη φυλετικά.

Στη σύνοδο της ευαγγελικής λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 250 ανώτεροι κληρικοί, αποφασίστηκε η αναθεώρηση των προσευχηταριών ώστε να μεταδίδουν το νέο πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνία.

doietwp3

Η αρχιεπίσκοπος Antje Jackelen μίλησε στα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας για την ανάγκη μιας πιο ουδέτερης γλώσσας στον τρόπο που συντελείται η προσευχή: «Θεολογικά, για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ο Θεός είναι πάνω από ταυτότητες φύλου, ο Θεός δεν είναι άνθρωπος».

Παρά τον προοδευτικό χαρακτήρα των Σουηδών, δεν χάρηκαν ωστόσο όλοι με την απόφαση της Συνόδου. Ο καθηγητής Θεολογίας, Christer Pahlmblad, είπε στην εφημερίδα της Δανίας «Kristeligt Dagblad» ότι μια τέτοια κίνηση «υπονομεύει το δόγμα της Αγίας Τριάδας αλλά και την επικοινωνία με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες … Δεν είναι έξυπνο για την Εκκλησία της Σουηδίας να γίνει γνωστή ως η εκκλησία που δεν σέβεται την κοινή θεολογική κληρονομιά».

doietwp1

Το φιρμάνι της αρχιεπισκόπου θα εφαρμοστεί όμως από τις 20 Μαΐου της επόμενης χρονιάς, κατά την Πεντηκοστή των λουθηρανών, ακολουθώντας το φιλελεύθερο μοτίβο της τοπικής εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Η οποία, θυμίζουμε, το 2009 έχρισε στην κεφαλή της εκκλησίας της Στοκχόλμης την πρώτη δεδηλωμένη ομοφυλόφιλη επίσκοπο (Eva Brunne).