Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Ο κ. Χριστόφιας προσκλήθηκε για πρώτη φορά από το ΕΣΚ για να συμμετάσχει στη Σύνοδο «ως προοδευτικός ηγέτης της επόμενης προεδρίας του Συμβουλίου».

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήταν η τρέχουσα οικονομική κρίση και ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην ΕΕ, που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Επίσης, εξετάστηκε το ζήτημα της προωθούμενης «Συνθήκης Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», που απασχολεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, τη στήριξη και τη συνεργασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προώθηση ζητημάτων που άπτονται της κοινωνικής συνοχής.

«Πιστεύουμε», επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου, «ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι επιτακτική η ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο τη δρομολόγηση ενός σοβαρού και ευρέως διαλόγου προς οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του, και θα βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές και τα επιτεύγματα των πλέον επιτυχημένων κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα αυτό. Έτσι, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, θα αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές προκλήσεις και θα πετύχουμε την απαραίτητη κοινωνική συνοχή που αποτελεί πρωτεύων αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών».

Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης του ΕΣΚ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία ιδιαίτερης συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καθώς και με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, τους οποίους και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τελευταίας τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη με θέμα το Κυπριακό.

Οι κ.κ. Σουλτς και Σβόμποντα εξέφρασαν αμέριστα τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Χριστόφιας για άρση του αδιεξόδου και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, και αποδέχθηκαν πρόσκληση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθούν σύντομα την Κύπρο, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012.