Ο Νιουτ Γκίνγκριτς προηγείται του κοντινότερου αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ, με 13 εκατοστιαίες μονάδες με τις μισές ψήφους καταμετρημένες μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής ψηφοφορίας στη Νότια Καρολίνα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Με το 50% των ψήφων καταμετρημένο ο Γκίνγκριτς συγκεντρώνει το 40% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνεϊ περιορίζεται στο 27%. Ο πρώην γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ έρχεται τρίτος με 18% και ο βουλευτής Ρον Πολ τέταρτος με 13%. Όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ προέβλεψαν νωρίτερα νίκη Γκίνγκριτς.

Ο Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, παραδέχθηκε την ήττα του από τον Γκίνγκριτς. Πρόσθεσε ότι συνεχίζει την εκστρατεία του, που χαρακτήρισε μακρά. Συνεχάρη τον Γκίνγκριτς και τους άλλους αντιπάλους του για την «εκστρατεία που έδωσαν μαχόμενοι σκληρά». Πρόσθεσε ότι «έχουμε πλέον ολοκληρώσει τρεις ψηφοφορίες σε μια μακρά περίοδο εσωκομματικών διαδικασιών».

Η νίκη Γκίνγκριτς σημαίνει ότι τρεις διαφορετικοί υποψήφιοι έχουν κερδίσει στις τρεις μέχρι στιγμής ψηφοφορίες ανά πολιτεία για να αναδειχθεί ο πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 6η Νοεμβρίου.

Ο Ρικ Σαντόρουμ κέρδισε στην Άιοβα την 3η Ιανουαρίου και ο Ρόμνεϊ στο Νιου Χάμσαϊρ την 10η Ιανουαρίου.

Η επόμενη –σημαντική– αναμέτρηση αναμένεται να γίνει στη Φλόριδα την 31η Ιανουαρίου.