Ως εθνική ντροπή χαρακτήρισε το πρόβλημα του υποσιτισμού που μαστίζει την Ινδία ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 42% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται.

«Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι εντυπωσιακή, ο υποσιτισμός βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο στη χώρα μας. Δεν έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αρκετά γρήγορα το ποσοστό του. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το 42% των παιδιών μας ακόμα υποσιτίζονται», είπε ο ινδός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως στην έρευνα συμμετείχαν αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Έκθεση της ΜΚΟ Save The Children, που δημοσιοποιήθηκε το 2009, υπογραμμίζει ότι στην Ινδία κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών. Τα μισά από τα παιδιά αυτά πεθαίνουν τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή τους από νεογνολογικές ασθένειες, διάρροια ή πνευμονία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η κύρια αιτία θανάτου είναι ο υποσιτισμός. Σχεδόν ένα παιδί στα τρία υποφέρει από υποσιτισμό και το 45,9% των παιδιών στην Ινδία κάτω των τριών ετών είναι πολύ αδύνατα. Ένα παιδί που υποσιτίζεται έχει εννιά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει σε σχέση με ένα άλλο παιδί.