Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε σήμερα ότι οι πρώτες προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Αιόβα (κεντρικές ΗΠΑ) για να καθοριστεί ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του Προέδρου στις προεδρικές εκλογές του 2012 ήταν μια νίκη των «εξτρεμιστών» υποψήφιων.

Με διαφορά μόνο οκτώ ψήφων, ο Μιτ Ρόμνεϊ νίκησε με πολύ στενά όμως περιθώρια χθες τον χριστιανό συντηρητικό Ρικ Σαντόρουμ στην αγροτική πολιτεία στο κέντρο της χώρας, κερδίζοντας την πρώτη από μια μακρά σειρά ψηφοφοριών πριν από τον τελικό διορισμό του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.

«Το εξτρεμιστικό πρόγραμμα του κινήματος του τσαγιού κέρδισε μια καθαρή νίκη», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθυντής της εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, Τζιμ Μεσίνα.

«Δεν έχει σημασία ποιόν θα προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι για υποψήφιο, θα πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια σε κάποιον που έχει υιοθετήσει αυτές τις ιδέες με σκοπό να κερδίσει, υποσχόμενος να αφήσει τη Γουόλ Στριτ να υπαγορεύει τους δικούς της κανόνες, να θέσει τέρμα στην Medicare (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), να επανεξετάσει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, να αφήσει επ’ αόριστον τα στρατεύματα στο Ιράκ και να λεηλατήσει την Κοινωνική Ασφάλιση για να επιτρέψει στους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες να πληρώνουν λιγότερους φόρους», τόνισε.

«Κοιτάζοντας αυτό το τσίρκο στην τηλεόραση, μπαίνουμε στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι όλο αυτό είναι σχεδόν γελοίο. Αλλά αυτό δεν είναι αστείο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Τζιμ Μεσίνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που τον βαρύνει ένας κακός οικονομικός απολογισμός και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη με τους Ρεπουμπλικάνους ελπίζοντας να διατηρήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο (στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012).

Ο κ. Ρόμνεϊ παραμένει σταθερά στη θέση του φαβορί τους τελευταίους μήνες. Αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 25% των προθέσεων ψήφου, επειδή δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την υποστήριξη της συντηρητικής βάσης των Ρεπουμπλικάνων.

Ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του χθες το βράδυ ο κ. Σαντόρουμ, ένας αφοσιωμένος καθολικός, ο οποίος πριν από τα Χριστούγεννα βρισκόταν κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου, επαναβεβαίωσε τις χριστιανικές ηθικές αξίες πάνω στις οποίες κάνει την εκστρατεία του.