Δεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία, όπου οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου συνεχίζουν σήμερα την αποστολή τους στις περιοχές που ελέγχουν αντάρτες στην Ιντλέμπ, τη Χάμα και τη Ντεράα, αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα πεντάχρονο παιδί, σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Χομς, προπύργιο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, την ώρα που οι άραβες παρατηρητές βρίσκονταν σε συνοικίες που ελέγχουν αντάρτες στην πόλη αυτή της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τρεις λιποτάκτες του στρατού σκοτώθηκαν στη Χομς, σύμφωνα με την οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία.
Βορειότερα, στην πόλη Χάμα, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πυρ εναντίον αντικαθεστωτικών διαδηλωτών οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία αλ-Ασι, όπου μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι.

Στη βόρεια Συρία, δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας στις επαρχίες Αλέπι και Ιντλέμπ.

Στη Ντεράα, στο νότο, ένας άμαχος σκοτώθηκε ενώ επέστρεφε από διαδήλωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τέσσερις στρατιώτες του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν από λιποτάκτες στη Ντεράα.

Στην επαρχία της Δαμασκού, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στο χωριό αλ-Αμπάντα κοντά στην πόλη Δούμα, σε έφοδο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου επισκέφθηκαν την Τετάρτη συνοικίες της Χομς που ελέγχουν αντάρτες, εν μέσω ανησυχιών των χωρών της Δύσης που βλέπουν ότι η αποστολή τους επηρεάστηκε από την έλλειψη χρόνου και την ελευθερία κινήσεων.

Ο σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μουστάφα αλ-Ντάμπι επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών χαρακτήρισε καλή την πρώτη τους επίσκεψη στη Χομς, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές θα μετέβαιναν από χθες βράδυ στην Ιντλέμπ, τη Χάμα, τη Ντεράα και σε περιοχές σε περίμετρο 50 έως 80 χλμ. γύρω από τη Δαμασκό.

Η καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος που άρχισε στα μέσα Μαρτίου έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.