Το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Κροατίας παρουσίασε στη Βουλή ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ζητώντας από τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μιλάνοβιτς τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει να αντιμετωπίσει τεράστια ευθύνη, αλλά και την ευκαιρία να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα.

«Μία κρίση έχει πάντα το στοιχείο της απειλής και το στοιχείο της ευκαιρίας και εμείς θέλουμε αυτή την ευκαιρία» είπε ο κ. Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας ότι η Κροατία σήμερα γυρίζει νέα σελίδα στην πολιτική της ιστορία.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίος ο αυτοσεβασμός και όχι η υπερηφάνεια και ότι ο αυτοσεβασμός αποκτάται μόνον με αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Κροατίας θα έχει 22 μέλη, τον πρωθυπουργό, αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SDP) Ζόραν Μιλάνοβιτς, τέσσερις αντιπροέδρους, εκ των οποίων οι τρεις θα αναλάβουν υπουργεία και 17 υπουργούς.

Ο επικεφαλής του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος (HNS) Ράντιμιρ Τσάτσιτς θα είναι ο α’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας. Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είναι η Μίλανκα Όπατσιτς, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας, ο Μπράνκο Γκρτσιτς, που θα είναι υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πόρων της ΕΕ. Ο Νέβεν Μίμιτσα θα είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για την Εσωτερική και Εξωτερική Πολιτική και τις Σχέσεις με την ΕΕ.

Υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης θα είναι η Βέσνα Πούσιτς από το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS), υπουργός Εσωτερικών ο Ράνκο Όστογιτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), υπουργός Υγείας ο Ράικο Όστογιτς (SDP), υπουργός Οικονομικών ο Σλάβκο Λίνιτς (SDP), υπουργός Άμυνας ο Άντε Κοτρομάνοβιτς (SDP), υπουργός Δικαιοσύνης ο Όρσατ Μίλιενιτς, ο οποίος δεν είναι στέλεχος κόμματος, υπουργός Διοίκησης ο Άρσεν Μπάουκ (SDP) και υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου ο Γκόρνταν Μάρας (SDP).

Υπουργός Εργασίας θα είναι ο Μίραντο Μρσιτς (SDP), υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Ζλάτκο Κομάντινα (SDP), υπουργός Γεωργίας ο Τίχομιρ Γιακόβινα (SDP), υπουργός Τουρισμού ο Βέλικο Όστογιτς (Δημοκρατικό Κόμμα Ίστριας), υπουργός Πολιτισμού ο Αντρέα Ζλάταρ (HNS), υπουργός Περιβάλλοντος η Μιρέλα Χόλι (SDP), υπουργός Χωροταξίας ο Ίβαν Βρντόλιακ (HNS), υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου ο Πρέντραγκ Μάτιτς και υπουργός Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού ο Ζέλικο Γιοβάνοβιτς (SDP).