Από καρκίνο στον οισοφάγο πάσχει ο πρώην διευθυντής του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Μασάο Γιοσίντα, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τη θέση αυτή την 1η Δεκεμβρίου λόγω της ασθένειάς του. Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, την Tokyo Electric Power (Tepco), η ασθένεια του Γιοσίντα δεν σχετίζεται με τη διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο που υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η TEPCO είχε αποφασίσει αρχικά να μη δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας του Γιοσίντα, σεβόμενη την ιδιωτικότητά του και διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η ασθένειά του δεν φαίνεται να συνδέεται με την έκθεσή του στη ραδιενέργεια.

Σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο Γιοσίντα πάσχει από καρκίνο στον οισοφάγο. «Αποκαλύπτουμε αυτή την πληροφορία έπειτα από δικό του αίτημα», τόνισε.

Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τη θεραπεία και τη νοσηλεία του Γιοσίντα, η εταιρεία επιμένει πως δεν σχετίζεται με την έκθεσή του στη ραδιενέργεια.

«Χρειάζεται μία πενταετία τουλάχιστον, και συνήθως μία δεκαετία, ανάμεσα στην απορρόφηση της ακτινοβολίας και την εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο», τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ραδιολογίας της Ιαπωνίας.