Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Χομς και κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, από τον σφοδρό βομβαρδισμό των συνοικιών Μπάαλμπα και Μπάμπα Άμρο στη Χομς», όπως δήλωσαν ακτιβιστές από τον Λίβανο στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ακόμη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι λιποτάκτης, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον κάποιων ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα προς την Ιορδανία.

Επικαλούμενοι έναν τραυματία οι ακτιβιστές από τον Λίβανο δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο: «Οι τραυματίες στη Χομς περιθάλπονται σε αυτοσχέδιες κλινικές ή μέσα σε τζαμιά και όχι σε νοσοκομεία καθώς φοβούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πάνε να τους συλλάβουν».

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε μέσω του YouTube σήμερα έδειξε δεκάδες ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες, να διαδηλώνουν στη Δαμασκό φωνάζοντας: «Ο Μπασάρ λέει ψέματα. Δεν θα εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου».

Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή που εκπροσωπεί την αντιπολιτευόμενη συριακή Γενική Επιτροπή Επανάστασης η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να συλλαμβάνει και να σκοτώνει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές παρότι δέχθηκε το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου.

«Δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό από τις κατοικημένες περιοχές», επεσήμανε ο ακτιβιστής. «Ούτε έχουμε δει κάποιον ξένο παρατηρητή ή κάποιο ξένο μέσο ενημέρωσης οπουδήποτε στη Συρία».

Το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, με το οποίο συμφώνησε την Τετάρτη η Δαμασκός, προβλέπει την παύση της βίας, την απελευθέρωση των διαδηλωτών που κρατούνται, την απομάκρυνση των δυνάμεων του στρατού από τις κατοικημένες περιοχές και την ελεύθερη πρόσβαση ξένων μέσων ενημέρωσης στη Συρία.

Στο μεταξύ η Συρία κάλεσε τους εξεγερμένους να παραδοθούν στις αρχές σε μία εβδομάδα από αύριο Σάββατο προκειμένου να τους παραχωρηθεί αμνηστία, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

«Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους πολίτες που έφεραν όπλα, τα πούλησαν, τα μετέφεραν ή χρηματοδότησαν την αγορά τους και δεν διέπραξαν εγκλήματα να παραδοθούν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

«Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει όσους παραδοθούν ότι θα αφεθούν αμέσως ελεύθεροι και αυτό θα θεωρηθεί γενική αμνηστία», πρόσθεσε.