Η οικογένεια Σαλίτ θα μαζέψει τη σκηνή που είχε στήσει έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία ως μέσο άσκησης πίεσης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Γκιλάντ, δήλωσε ο πατέρας του στρατιώτη Νόαμ Σαλίτ.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την είδηση.

«Η σκηνή που στήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ολοκλήρωσε το σκοπό της και είναι καιρός να τη μαζέψουμε και να γυρίσουμε στο σπίτι», είπε ο Νόαμ Σαλίτ.

Ο ίδιος, η γυναίκα του, μέλη της οικογένειάς τους και υποστηρικτές τους κατασκήνωναν επί τουλάχιστον ένα χρόνο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ώστε η ισραηλινή κυβέρνηση να πιεστεί να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση του Σαλίτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που προβλέπει την απελευθέρωση χιλίων Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά την πεντάωρη κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν 26 υπουργοί. Την απόφαση καταψήφισαν οι υπερεθνικιστικές υπουργοί, Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, Υποδομών Ούζι Λαντάου και Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν.

Οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας, κυρίως ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μπένι Γκάντζ, οι επικεφαλής της Σιτ Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του εξωτερικού, Γιόραμ Κοέν και Ταμίρ Πάρντο υποστήριξαν τη συμφωνία με το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ χθες, Τρίτη ότι με βάση τη συμφωνία αυτή, ο Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος έχει και γαλλική υπηκοότητα, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μέσα σε μερικές ημέρες και να ξαναβρεθεί με την οικογένειά του. Ο 25χρονος οδηγός άρματος μάχης απήχθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές και κρατείται στη Γάζα από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από τον Ιούνιο του 2006.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» και δήλωσε ότι ήθελε να επωφεληθεί μιας ευκαιρίας υπογράφοντας τη συμφωνία αυτή.

«Η απόφαση ήταν σκληρή. Πιστεύω ότι καταλήξαμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία», είπε.

Ο πατέρας του στρατιώτη, ο Νόαμ Σαλίτ, ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την απόφασή του, ενώ η μητέρα του, Αβίβα, δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε τη χαρά μας. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας όσο δεν έχουμε στην αγκαλιά μας τον Γκιλάντ».

Ο παλαιστίνιος Μαρουάν Μπαργούτι, εξέχουσα μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα και της παλαιστινιακής οργάνωσης Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή, δεν θα απελευθερωθεί.

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ανακοινώνοντας χθες από τη Δαμασκό τη συμφωνία είπε ότι στους κρατούμενους περιλαμβάνονται τουλάχιστον 300 Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ισραηλινές φυλακές και είναι μέλη όλων των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.