Τη νίκη της στην καθοριστική μάχη της Σύρτης ευελπιστεί ότι θα αναγγείλει εντός των προσεχών 48 ωρών η νέα ηγεσία της Λιβύης.

Διοικητής της μεταβατικής κυβέρνησης που έχουν συγκροτήσει οι αντικαθεστωτικοί δηλώνει ότι έχει καταληφθεί σχεδόν η μισή Σύρτη και μέσα στο επόμενο διήμερο η γενέτειρα του Καντάφι θα είναι ολοκληρωτικά «ελεύθερη».

Εκατοντάδες Λίβυοι συνεχίζουν την ίδια στιγμή να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη πόλη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της μεταβατικής κυβέρνησης και των ανδρών της φυλής του -άφαντου- Μουαμάρ Καντάφι. Μέχρι στιγμής οι εκτοπισμένοι είναι χιλιάδες.

Η επίθεση για την κατάληψη της Σύρτης ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όμως οι δυνάμεις της νέας ηγεσίας ήλθαν αντιμέτωπες με ισχυρή αντίσταση από υποστηρικτές της φυλής του Καντάφι, που έχουν οχυρωθεί στη γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη.

Η μάχη για τη Σύρτη έχει καταστεί το επίκεντρο των προσπαθειών για την εξουδετέρωση των πιο σκληρών υποστηρικτών του Καντάφι, ο οποίος παραμένει άφαντος έξι μήνες μετά την πτώση της Τρίπολης.