Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, υποστηριζόμενες από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, μάχονται στους δρόμους, στα ανατολικά προάστια της Σύρτης, με άνδρες που παραμένουν πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters ανέφεραν ότι από την περιοχή υψώνεται πυκνός καπνός καθώς οι στρατιώτες του NTC συγκρούονται με τους κανταφικούς σε μια πλατεία, περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της γενέτειρας του Καντάφι.

Από την πόλη ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις και σύμφωνα με τους στρατιώτες του NTC τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έβαλαν εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι. Στη δυτική πλευρά της Σύρτης άρματα του NTC βάλουν εναντίον στόχων στο κέντρο της πόλης.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις σημερινές επιχειρήσεις του στη Σύρτη και περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι την Κυριακή χτυπήθηκαν οκτώ στόχοι μεταξύ των οποίων αποθήκες πυρομαχικών και εκτοξευτήρες πυραύλων.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη θα σταματήσει στα τέλη Νοεμβρίου. «Ελπίζουμε ότι τότε η χώρα θα μπαίνει σε μια καινούρια φάση», είπε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λιβύη Πάνος Μουμτζής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουμτζής εκτίμησε ότι οι λιβυκές αρχές θα χρειάζονται στο εξής μια πιο «τεχνική» στήριξη που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας μέσω κυρίως μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό και το εκλογικό σύστημα.

Εξήγησε ότι το ίδιο το NTC επιθυμεί να αναλάβει τα ανθρωπιστικά θέματα από τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Λίβυοι «πιστεύουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την αγορά φαρμάκων και τροφίμων», είπε χαρακτηριστικά.

Μολονότι στην Τρίπολη επικρατεί «αισιοδοξία», ο Μουμτζής εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στο Μπάνι Ουάλιντ και στη Σύρτη, δύο από τα τελευταία οχυρά του Καντάφι στη Λιβύη.