Στους Αφρο-αμερικανούς ψηφοφόρους απευθύνθηκε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, την Τρίτη (ώρα ΗΠΑ) με τον πλέον ένθερμο μέχρι σήμερα τρόπο.

Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, μερικές μόνο μέρες μετά τη δολοφονία ενός μαύρου από αστυνομικό, η οποία προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες.

Σε ομιλία που εκφώνησε μερικά χιλιόμετρα από το Μιλγουόκι, στο οποίο σημειώθηκαν ταραχές το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ κατηγόρησε την αντίπαλό του των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, για «μισαλλοδοξία» και δεσμεύθηκε να προστατεύσει τις δουλειές των μειονοτήτων από τους μετανάστες. Οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν συχνά τον Τραμπ ως «μισαλλόδοξο».

«Ζητάω την ψήφο κάθε Αφρο-αμερικανού πολίτη που αγωνίζεται σήμερα στην κοινωνία μας, ο οποίος επιθυμεί ένα διαφορετικό και πολύ καλύτερο μέλλον», είπε ο Τραμπ.

«Δουλειές, ασφάλεια, ευκαιρίες, δίκαιη και ίση αντιπροσώπευση: Απορρίπτουμε τη μισαλλοδοξία της Χίλαρι Κλίντον που εκμεταλλεύεται, και δυσφημεί, τις κοινότητες των Αφρο-αμερικανών και τους βλέπει μόνο σαν ψήφους –αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει– όχι σαν ξεχωριστά ανθρώπινα πλάσματα που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε τρεις συναντήσεις στο Μιλγουόκι, μια πόλη που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις βίαιες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Αφρο-αμερικανού Σίλβιλ Σμιθ, 23 ετών. Οι αρχές δήλωσαν πως αστυνομικοί σταμάτησαν τον Σμιθ επειδή συμπεριφερόταν ύποπτα και τον πυροβόλησαν επειδή κρατούσε ένα παράνομο περίστροφο και αρνήθηκε τις εντολές να το αφήσει.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με μια πολύ μικρή ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών κατά την παραμονή του στην πόλη ενώ συμμετείχε και σε μια κλειστή εκδήλωση συλλογής χορηγιών.

Είχε μια σύντομη συνάντηση με βετεράνους και δυνάμεις επιβολής του νόμου περιλαμβανομένων του σερίφη της κομητείας Μιλγουόκι Ντέιβιντ Κλαρκ και του επιθεωρητή Έντουαρντ Μπέιλι. ‘Όμως οι εκπρόσωποι του Τύπου οδηγήθηκαν έξω από τον χώρο της συνάντησης και δεν τους επιτράπηκε να ακούσουν τις συζητήσεις.

Ο Κλαρκ, που είναι μαύρος και είχε μιλήσει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο μήνα, επέκρινε τις διαμαρτυρίες γράφοντας σε ένα κείμενο γνώμης στη The Hill ότι ήταν «μια κατάρρευση της δημόσιας τάξης, όπου η φυλετική συμπεριφορά οδηγεί σε μια σπασμωδική αντίδραση αντί στην αναμονή της αποσαφήνισης των γεγονότων».

Ο Τραμπ ηχογράφησε επίσης μια συνέντευξη με το Fox News στο δημαρχείο, όπου κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για εκείνο που χαρακτήρισε ως εχθρότητα προς την αστυνομία. «Δεν ήταν καλός με την αστυνομία, απλώς, και οι αστυνομικοί δεν είναι και φανατικοί οπαδοί του», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ ταξίδεψε 45 λεπτά έξω από το Μιλγουόκι, όπου το 40% των κατοίκων είναι μαύροι, για να απευθυνθεί στους Αφρο-αμερικανούς ψηφοφόρους από το προάστιο Γουέστ Μπεντ του Ουισκόνσιν, όπου οι κάτοικοι είναι κατά 95% λευκοί. Μίλησε ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελείτο σχεδόν πλήρως από λευκούς.

«Μια ψήφος υπέρ της (τής Κλίντον) είναι μια ψήφος για άλλη μια γενιά φτώχειας, υψηλής εγκληματικότητας και χαμένων ευκαιριών», είπε ο Τραμπ. «Το έγκλημα και η βία είναι μια επίθεση στους φτωχούς και δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή σε μια κυβέρνηση Τραμπ».

«Με κάθε επίθεση Τραμπ, γίνεται σαφέστερο πως η στρατηγική του είναι απλώς να πει για τη Χίλαρι Κλίντον αυτό που ισχύει για τον εαυτό του», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κλίντον, Τζένιφερ Παλμιέρι.

«Όταν ο κόσμος άρχισε να λέει ότι είναι από ιδιοσυγκρασία ακατάλληλος, αποκάλεσε τη Χίλαρι Κλίντον το ίδιο. Όταν οι σχέσεις του με το Κρεμλίνο τέθηκαν στο μικροσκόπιο, ισχυρίστηκε ότι είναι εκείνη που έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν.

«Τώρα την κατηγορεί για μισαλλόδοξες παρατηρήσεις – νομίζουμε πως ο αμερικανικός λαός θα ξέρει ποιος υποψήφιος είναι ένοχος της κατηγορίας».

Ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε επίσης το γεγονός ότι η Κλίντον είχε αποδεχθεί στο παρελθόν υψηλές αμοιβές για να δώσει ομιλίες, λέγοντας ότι θα υποχρεώσει τους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους να υπογράψουν μια δέσμευση ότι δεν θα δέχονται αμοιβές από εταιρίες με καταγεγραμμένους λομπίστες ή από ξένες χώρες για πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση.

Η αστυνομική βία εναντίον Αφρο-αμερικανών έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες, που μερικές φορές γίνονται βίαιες, τα τελευταία δύο χρόνια, προκαλώντας μια εθνική συζήτηση για το θέμα της φυλής και την αστυνόμευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι επικριτές της αστυνομίας «μοιράζονται την ευθύνη για τις ταραχές στο Μιλγουόκι και άλλα μέρη της χώρας μας».

«Ο πόλεμος στην αστυνομία μας πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει τώρα», είπε ο Τραμπ. «Ο πόλεμος στην αστυνομία είναι ένας πόλεμος εναντίον όλων των ειρηνικών πολιτών».

Ο πυροβολισμός που σκότωσε τον Σμιθ είναι πιθανόν δικαιολογημένος, επιχειρηματολόγησε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Fox News το πρωί της Τρίτης.

«Όμως το όπλο ήταν στραμμένο στο κεφάλι του (τού αστυνομικού), ενδεχομένως (ο ύποπτος) να ήταν έτοιμος να πυροβολήσει. Ποιος μπορεί να έχει πρόβλημα με αυτό; Αυτή είναι η ιστορία», είπε ο Τραμπ. «Ίσως να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια, ο κόσμος δεν πρέπει να εξεγείρεται».