Η ευφορία της κατάληψης του κτιριακού συγκροτήματος του αρχηγείου του Μουάμαρ Καντάφι πέρασε και τώρα οι Λίβυοι συνειδητοποιούν ότι η μάχη για την Τρίπολη θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος.

Αν και εξεγερμένοι εισέβαλαν στο συγκρότημα Μπαμπ Αλ Αζιζίγια απ’ όπου ο Καντάφι χλεύασε τις δυτικές δυνάμεις κατά την έναρξη της εκστρατείας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, ο ηγέτης δεν βρέθηκε και οι εναπομείναντες πιστοί στρατιώτες του αρνούνται να τα παρατήσουν.

«Γίνονται κάποιες μάχες, αλλά ελπίζουμε ότι όλα θα τελειώσουν σήμερα», δήλωσε ένας μαχητής των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι έχουν επανδρώσει σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη, όπου ακούγεται ο ήχος από αυτόματα όπλα και αντιαεροπορικά πυροβόλα, αλλά καθώς πέρασαν οι σκηνές της άγριας αγαλλίασης οι πολίτες με σύνεση επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι αντάρτες άρχισαν να καταστρέφουν τα σύμβολα του καθεστώτος Καντάφι, σκίζοντας τις γιγαντοαφίσες του ανθρώπου που κυβέρνησε την πετρελαιοπαραγωγό χώρα για 42 χρόνια, και γράφοντας πάνω από τα ονόματα των δρόμων μετονομάζοντας τους προς τιμήν των ανταρτών που έπεσαν ως «μάρτυρες» στις μάχες κατά του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ δέλεαρ για τον εντοπισμό του Καντάφι, αποτελεί τόσο η χορήγηση αμνηστίας, όσο και η αμοιβή δύο εκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια), που ανακοίνωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, η επικήρυξη ισχύει για τον λίβυο ηγέτη, τόσο ζωντανό, όσο και αν τον παραδώσουν νεκρό.

Η συγκεκριμένη φράση του κ. Τζαλίλ, ήταν: «Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί ζωντανός ή νεκρός. Η συμπεριφορά του μας κάνει να φοβόμαστε μια καταστροφή».

Για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η ασφάλεια παραμένει ακόμη πολύ ανεπαρκής, για να μπορέσει η ζωή να ξαναρχίσει τον κανονικό της ρυθμό. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους.

Ενώ χούφτες ανταρτών ήρθαν για να συλλέξουν από τα απομεινάρια του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια τιμαλφή ή ενθύμια, το επίκεντρο της σύγκρουσης μετατοπίστηκε προς την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου περίπου 35 ξένοι δημοσιογράφοι είχαν παγιδευτεί από τις μάχες και τους ένοπλους φρουρούς οπαδούς του Καντάφι. Τελικά αποχώρησαν από το ξενοδοχείο συνοδεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Μέσα στο πέντε αστέρων ξενοδοχείο, τα τρόφιμα και το νερό είχαν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν εκεί.

Οι προμήθειες επίσης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο σε νοσοκομεία και οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ανταρτών.

«Υπάρχει μια πραγματική καταστροφή εδώ. Όλα τα νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας στην Τρίπολη υποφέρουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Εκκλήσεις έγιναν χθες στους δρόμους και τα τζαμιά για επείγουσα βοήθεια. Υπάρχει επίσης μια επικίνδυνη έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία για τους τραυματίες» πρόσθεσε η ίδια πηγή.