Δεν έχει συστήσει ομάδα συμβούλων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έσπευσε να απορρίψει την κριτική που του ασκείται ότι η σκληρή ρητορική που υιοθετεί σχετικά με την μετανάστευση και οι απειλές που εξαπολύει ότι θα «τινάξει στον αέρα» διεθνείς εμπορικές συμφωνίες θα πλήξουν την θέση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ο δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη, που είχε υποσχεθεί ότι θα διορίσει συμβούλους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφαλείας τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι έχει συναντηθεί με κάποια πρόσωπα, ωστόσο δεν έχει προς το παρόν αποφασίσει για εκείνον που θα αναλάβει να τον συμβουλεύει στα θέματα διεθνών σχέσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν έχει συγκροτήσει μία ομάδα που θα ειδικεύεται σε αυτά τα ζητήματα, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε σήμερα:

«Ναι, υπάρχει μια ομάδα. Καλά, δεν υπάρχει μία ομάδα. Θα συστήσω μία ομάδα εν ευθέτω χρόνω. Έχω συναντηθεί με πολύ περισσότερους από 3 ανθρώπους».

Διπλωμάτες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τον Τραμπ, καθώς θεωρούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του εμπρηστικές και προσβλητικές.

Ο πρώην πρωταγωνιστής τηλεοπτικών ριάλιτι ανταπέδωσε τα πυρά, υποστηρίζοντας ότι οι διπλωμάτες έχουν εκνευριστεί με τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει σχετικά με το εμπόριο και τις υποσχέσεις του να επιστρέψουν οι χαμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

«Κάθε χώρα μας κατακλέβει στο εμπόριο και σε άλλους τομείς. Και γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί με εμένα. Θα φέρω πίσω το εμπόριο, θα φέρω πίσω τις θέσεις εργασίας» τόνισε ο Τραμπ σε δηλώσεις στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θα τα φέρω όλα πίσω και προφανώς δεν χαίρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του σε θέματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η απασχόληση και το εμπόριο, κατακρίνοντας, μεταξύ άλλων, την Κίνα, την Ιαπωνία και το Μεξικό, ενώ επισημαίνει ότι η εμπειρία του στις επιχειρήσεις είναι η απόδειξη ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες.

Ο ίδιος σημειώνει ότι βασίζεται κυρίως στις σκέψεις του για να καθορίσει τις θέσεις του στην εξωτερική πολιτική.

Εν ενθέτω χρόνω

Σήμερα, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υπέδειξε τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς, που πρόσφατα δήλωσε ότι τον στηρίζει επίσημα για τον προεδρικό θώκο, ως κάποιον που θα μπορούσε να σκεφθεί για να συμμετάσχει στην ομάδα του, προσθέτοντας ότι θα αποφασίσει «εν ευθέτω χρόνω».

Ο Σέσιονς αντιτίθεται σε μια συνολική μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό και υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον ότι έλαβε την υποστήριξη κι από άλλες δύο προσωπικότητες της εξωτερικής πολιτικής: τον πρώην ανώτερο αξιωματούχο της CIA Γκάρι Μπέρντσεν, που είχε εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, και τον στρατιωτικό εν αποστρατεία Τζιμ Ουόρισουκ.