Η Αλ Κάιντα εκτέλεσε τον 78χρονο Μισέλ Ζερμανό, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση Γάλλων και Μαυριτανών την Πέμπτη, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Νικολά Σαρκοζί, ζητώντας από τους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην περιοχή.

Ο 78χρονος συνταξιούχος μηχανικός απήχθη τον Απρίλιο και φέρεται ότι κρατείτο από τον Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζάιντ, ηγέτη της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας της AQIM που δρα στη Σαχάρα.

Χθες, με ηχογραφημένο μήνυμα του αρχηγού της Aqmi, Αμπού Μουσάμπ Αμπντελουαντούντ, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τον Γάλλο όμηρο το Σάββατο 24 Ιουλίου «για να εκδικηθούμε για τα έξι αδέλφια μας που σκοτώθηκαν στην άνανδρη επιχείρηση της Γαλλίας, μαζί με τις δυνάμεις της Μαυριτανίας κατά μίας μονάδας της Αλ-Κάιντα».

Σήμερα, η θλιβερή είδηση επιβεβαιώθηκε και από τη Γαλλία. «Ναι, είναι αλήθεια, μετά την αποτυχία της κοινής επιδρομής Γάλλων και Μαυριτανών την Πέμπτη, η Aqmi εκτέλεσε τον Γάλλο όμηρο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας βουλευτής της περιοχής Κιντάλ στο βορειοανατολικό Μαλί, όπου κρατείτο ο Γάλλος όμηρος.

Παράλληλα, προύχοντας από τα βόρεια της χώρας, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στην περιοχή αυτή και ο οποίος επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι σίγουρο, για να εκδικηθούν το θάνατο των δικών τους, σκότωσαν τον Γάλλο όμηρο. Μόλις το μάθαμε μέσω της παραδοσιακής οδού» .

Η Γαλλία είχε συμμετάσχει την Πέμπτη το πρωί σε μια επιδρομή εναντίον μιας βάσης της AQIM στο Μάλι στην οποία, σύμφωνα με ένα γάλλο αξιωματούχο, πίστευε ότι θα βρει τον όμηρο, που κρατείται από τον Απρίλιο. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα επτά θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές της Μαυριτανίας, μεταξύ των μελών της ομάδας αυτής που συνδέεται με την AQIM.