Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση την εκτέλεση του Γάλλου ομήρου Μισέλ Ζερμανό, από τους απαγωγείς του, τους ισλαμιστές του δικτύου της Αλ Κάιντα του Μάγρεμπ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν ότι θα ενεργήσουν για την ενίσχυση της ασφάλειας στην υποσαχάρια ζώνη.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απεχθή δολοφονία», τονίζεται σε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες.

«Η υποβάθμιση της κατάστασης στην υποσαχάρια ζώνη αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια, που είναι κρίσιμη για την περιοχή που βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης», τονίζεται στην ανακοίνωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την εκτέλεση του Γάλλου ομήρου ως «απεχθή και δειλή ενέργεια» και διακήρυξε ότι οι αμερικανικές αρχές θα βοηθήσουν τη γαλλική κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, χαρακτήρισε ως απεχθή και κατακριτέα την εκτέλεση του Γάλλου ομήρου και επισήμανε ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στην υποσαχάρεια περιοχή.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, Αμπού Μουσάμπ Αμπντέλ Ουαντούντ ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την εκτέλεση του ομήρου «για να εκδικηθεί για το θάνατο έξι αδελφών, που σκοτώθηκαν σε επιχείρηση γαλλικών δυνάμεων στις ακτές της Μαυριτανίας», που είχε στόχο μία ομάδα ισλαμιστών ανταρτών από το Μάλι.

Ο 78χρονος Μισέλ Ζερμανό, είχε απαχθεί στις 19 Απριλίου στο Νίγηρα.