Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν σήμερα από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και απαγόρευσαν κάθε ταξίδι στη χώρα αυτή, την οποία κατηγορούν ότι παίρνει θέσεις εναντίον τους υπό την επιρροή της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ζητεί απ’ όλους τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στον Λίβανο για την ασφάλειά τους. Ζητεί επίσης απ’ αυτούς που κατοικούν εκεί ή τον επισκέπτονται να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να μην παραμείνουν εκεί παρά μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης», δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σ’ αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στον Λίβανο, ο ίδιος εκπρόσωπος συνέστησε να είναι «προσεκτικοί και να βρίσκονται σε επαφή με τη σαουδαραβική πρεσβεία στη Βηρυτό για την περιπτωση που χρειαστούν βοήθεια».

Είναι η πρώτη φορά που το Ριάντ ζητάει τόσο σαφώς από τους Σαουδάραβες να αποφεύγουν τον Λίβανο, παρόλο που τα τελευταία χρόνια είχε προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τους πολίτες του να είναι προσεκτικοί έπειτα από επιθέσεις ή βιαιότητες που είχαν σημειωθεί εκεί.

Η κρίση ανάμεσα στο Ριάντ και τη Βηρυτό επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως διέκοψε ένα πρόγραμμα αρωγής του λιβανικού στρατού ύψους 3 δισεκ. δολαρίων και πως ανέστειλε ένα άλλο ύψους ενός δισεκ. δολαρίων με αποδέκτη τις λιβανικές δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας.

Μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν επίσης πως απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν στον Λίβανο και πως μειώνουν τη διπλωματική αποστολή τους στη χώρα αυτή.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας ανακοίνωσε πως ενίσχυσε σε απαγόρευση την προειδοποίησή του να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Λίβανο (…) Αποφάσισε επίσης να μειώσει τα μέλη της διπλωματικής αποστολής του στη Βηρυτό στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.