Στην Αυστρία δεν υπήρξε, όπως συνέβη στη Γερμανία, «σώρευση» σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο, κάθε επίθεση ανεξάρτητα από το είδος της πρέπει να καταγγέλλεται, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «από εμένα σίγουρα δεν θα ακούσετε τέτοιες συστάσεις», η υπουργός Εσωτερικών -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις «προληπτικές συμβουλές» του αστυνομικού διευθυντή της Βιέννης Γκέρχαντ Πριούστλ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «γενικά οι γυναίκες που βρίσκονται έξω τα βράδια πρέπει να συνοδεύονται».

Σύμφωνα με την Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, «οι γυναίκες δεν πρόκειται να δεχθούν περιορισμούς» και «θα πρέπει να συνεχίσουν να βιώνουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, χωρίς ‘’ναι μεν, αλλά’’».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Ζοφί Καρμάζιν, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, σε αποψινή τοποθέτησή της, χωρίς να θέλει «να σχολιάσει τα περιστατικά στις λεπτομέρειές τους», δήλωσε πεπεισμένη ότι δεν θα πρέπει κανείς να επεξεργάζεται κανόνες συμπεριφοράς για τις γυναίκες, αλλά κατά το μέγιστον για τους άνδρες.

Να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, ζήτησε απόψε από τον αστυνομικό διευθυντή της Βιέννης, το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως συστάσεις προς γυναίκες τον 21ο αιώνα να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν το δημόσιο χώρο, σημαίνουν περιορισμό της ελευθερίας τους και αντί αυτού απαιτείται μια συζήτηση ως προς τη βία εναντίον γυναικών.

Σε αποψινή ανακοίνωση της η αυστριακή οργάνωση «SOS – Συνάνθρωπος» επισημαίνει πως όποιος καθιστά συνυπεύθυνα, είτε άμεσα είτε μόνον έμμεσα, τα θύματα σεξουαλικής βίας, μειώνει τη σημασία του εγκλήματος και προωθεί την σεξουαλική βία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Αλεξάντερ Πόλακ, για τις επιθέσεις είναι πάντα υπεύθυνοι οι δράστες και ποτέ τα θύματα.

Σημερινά δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο αναφέρουν ότι, έπειτα από τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία -που στο μεταξύ οδήγησαν απόψε στην απομάκρυνση του αστυνομικού διευθυντή της- έγιναν γνωστά ανάλογα περιστατικά στην Αυστρία και συγκεκριμένα τρεις γυναίκες στην πόλη Σάλτσμπουργκ κατέθεσαν μηνύσεις για εναντίον τους επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ μήνυση για ανάλογο περιστατικό κατατέθηκε και στην Βιέννη.