Τα τατουάζ στο πρόσωπο και το σώμα τους αφηγούνται τις ιστορίες των εγκλημάτων τους και προς τιμήν ποιου τα διέπραξαν. Είναι έμποροι ναρκωτικών, εκτελεστές, έμποροι όπλων, όλοι μέλη της συμμορίας Mara Salvatrucha (MS-13) του Ελ Σαλβαδόρ. Είναι τόσο διαβόητη η συμμορία αυτή που έχει μια… ολόκληρη φυλακή δική της!

Στη φυλακή Penas Ciudad Barrios, η Mara Salvatrucha ελέγχει τη δική της μικρογραφία της κοινωνίας που αποτελείται από 2.500 κρατούμενους. Η μικορκοινωνία της φυλακής διαθέτει το δικό της φούρνο, εργαστήρια, νοσοκομείο και κέντρο αποκατάστασης.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ο στρατός, σύμφωνα με τη Daily Mail, φρουρούν τη φυλακή απ’ έξω και διασφαλίζουν πως οι κρατούμενοι παραμένουν κρατούμενοι αλλά δεν ανακατεύονται στα θέματα μεταξύ κρατουμένων και σε ό,τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες της φυλακής.

Η φυλακή Penas Ciudad Barrios βρίσκεται στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ, είναι υψίστης ασφαλείας και «φιλοξενεί» αποκλειστικά μέλη της συμμορίας Mara Salvatrucha.

Το 2013, ο φωτογράφος Adam Hinton από το Λονδίνο, πήρε την άδεια να μπει στη φυλακή των διαβόητων κακοποιών- που είχε χτιστεί για να χωρά 800 κρατούμενους αλλά σήμερα έχει περίπου 2.500 κρατούμενους, όλοι μέλη της Mara Salvatrucha- ενώ στην περιοχή ζουν οι οικογένειές τους: Las Victorias.

«Η πλειονότητα των κρατούμενων προέρχεται από τις παραγκουπόλεις. Στο Ελ Σαλβαδόρ αυτό είναι ένα μέρος χωρίς ελπίδα και ευκαιρίες κι έτσι η συμμορία είναι η μοναδική επιλογή. Αν οι Αρχές πιάσουν κάποιον εδώ θα τον ‘πετάξουν’ και θα τον ξεχάσουν- σε κάθε κρατούμενο καλλιεργείται αυτή η εντύπωση», λέει ο φωτογράφος.

Η βία μεταξύ συμμοριών στη χώρα κλιμακώνεται και τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ οι περισσότεροι φόνοι από τότε που τελείωσε ο 12ετής εμφύλιος το 1992.

Σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία καταγράφηκαν 911 ανθρωποκτονίες τον Αύγουστο ενώ 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στις 23 του μήνα!

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο καταγράφηκαν 4.246 ανθρωποκτονίες- περίπου 17,5 την ημέρα κατά μέσο όρο!- δηλαδή 67% περισσότερες από την ίδια περίοδο πέρσι.

Η βία κλιμακώνεται στο Ελ Σαλβαδόρ από το 2012, όταν η εκεχειρία ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες συμμορίες της χώρας, τη Mara Salvatrucha και τη Barrio 18, άρχισε να καταρρέει. Η «ανακωχή» είχε συμβάλει στον περιορισμό του αριθμού των δολοφονιών στα μέσα του 2013 σε περίπου πέντε την ημέρα- χαμηλό 10ετίας.

Η αστυνομία της χώρας εκτιμά πως το 80% των φόνων σχετίζεται με εκκαθαρίσεις μεταξύ των συμμοριών.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μεταξύ των χωρών με την περισσότερη βία στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ: Το 2012 είχε αναλογία 41,2 φόνων ανά 100.000 κατοίκους.

tatatgh1 tatatgh2 tatatgh3 tatatgh4 tatatgh5