Ο στρατηγός ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν το «ιδανικό» να παραμείνει ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον Λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί «μέρος της αποστολής του».

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ τόνισε ότι δεν έχει εντολές για μια απευθείας επίθεση στο Λίβυο ηγέτη και ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και στρατοπεδεύουν κοντά στη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δεν δείχνουν «μεγάλη επιθυμία ή ικανότητα να ξαναρχίσουν την επίθεση».

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ σημείωσε επίσης ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους αμάχους και όχι για να προσφέρουν μια από αέρος υποστήριξη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη που αγωνίζονται κατά του Καντάφι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μένουν προσηλωμένες σε στόχους καθαρά στρατιωτικούς στη Λιβύη και «δεν έχουμε ως αποστολή μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών αν αυτές επιδοθούν σε επιθετικές επιχειρήσεις», είπε.

Επίσης σημείωσε ότι η στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη είναι «πολύ σαφής», συνίσταται στην επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί πως οι στόχοι θα αυξηθούν και θα αλλάξουν τις προσεχείς ημέρες.

Οι συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν έχουν στόχο «να καταστρέψουν ολοκληρωτικά» τον στρατό του Καντάφι, τόνισε ο Χαμ, και βάζουν στο στόχαστρο μόνον αυτούς που αψηφούν τη διεθνή εντολή.

Ο αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε τέλος ότι η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησε 70 έως 80 πτήσεις σήμερα και ότι από αυτές περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών κι όχι των ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι αναμένει μια μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.