Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσφέρει μια υποστήριξη υπό τη μορφή μιας αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να υποστηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (στη Λιβύη) ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα» του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «συντονισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Οι ενέργειες αυτού του είδους θα σέβονται πλήρως τις εντολές του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων άμυνας», προστίθεται στο κείμενο.

Η ΕΕ «υπογραμμίζει επίσης την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην υλοποίηση» της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζει τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ που έγινε το Σάββατο στο Παρίσι, την οποία χαρακτηρίζει «μια αποφασιστική συμβολή» στην υλοποίηση αυτή.