Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός στρατηγός, Κάρτερ Χαμ, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν την αποστολή τους για τη δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού και ότι οι χερσαίες λιβυκές δυνάμεις κινούνται προς τα νότια της Βεγγάζης -προπύργιο των εξεγερμένων- δείχνοντας ότι διαθέτουν «μικρή δυνατότητα και θέληση».

Πρόσθεσε ότι η προέλαση των λιβυκών δυνάμεων έχει ανακοπεί και στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μισράτα λόγω των συνεπειών από την στρατιωτική δράση των δυνάμεων της συμμαχίας.

Οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν ωστόσο ενεργές και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και η δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε.