Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την Ε.Ε, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας, που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού, και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.

Στο επίπεδο της Ε.Ε. θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και τη Βρετανία,  να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτςδήλωσε χθες ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Σύμφωνα με τον Γκέιτς η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από «μία ποικιλόμορφη συμμαχία» και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν ηγετικό ρόλο στην επέμβαση.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.