Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την αντίθεσή του στις επιθέσεις κατά του Ιράν, αλλά και την αποδοχή της στρατηγικής Ρωσίας και Ιράν στην περιοχή, κάτι που προκαλεί ανησυχία για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι η χώρα του δεν εγκρίνει τις επιθέσεις κατά του Ιράν, ωστόσο δεν απέφυγε να αναφερθεί στις δικές της στρατηγικές κινήσεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Η συζήτηση εστίασε επίσης στην κλιμάκωση των επιθέσεων από την Ιρανική πλευρά στην περιοχή, γεγονός που εντείνει την ήδη ευαίσθητη γεωπολιτική κατάσταση. Ο Ερντογάν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν ότι η Τουρκία συνεχίζει να αντιτίθεται στις επιθέσεις κατά της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και να διατηρεί τη δική της στρατηγική για τη Συρία, όπου ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ωστόσο, η στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, όπως και η στάση της στη Μέση Ανατολή, εντάσσεται στην προσπάθεια του Ερντογάν να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας του, με τρόπους που συχνά ξεφεύγουν από τη διεθνή νομιμότητα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπενθύμισε τη σημασία της ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη θέση της Τουρκίας για την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην Ουκρανία.