Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, όχι ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία όμως, αλλά για να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτεί.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του και την παραδοχή στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι «ο Πούτιν δεν τελειώνει τώρα τον πόλεμο, γιατί πιστεύει ότι κερδίζει» ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε άβολη θέση.
Από τη μία δεν έχει τερματίσει ακόμη τον πόλεμο «που θα τελείωνε γρήγορα μόλις αναλάμβανε πρόεδρος» -ήταν προεκλογική του υπόσχεση- και από την άλλη φαίνεται να μην γνωρίζει πραγματικά τον Πούτιν, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι διατηρούν άριστες σχέσεις, έγραψε η Wall Street Journal.

Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ή υποβαθμιστεί η συμφωνία για το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ σε περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, ο χρόνος πιέζει τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εξετάζει τις κυρώσεις ως μοχλό πίεσης για να δείξει στον Πούτιν ότι δεν αστειεύεται ο ίδιος, αλλά και το κράτος που εκπροσωπεί. Ωστόσο, επειδή ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι κυρώσεις απλώς ωθούν περισσότερο τη Ρωσία στο δρόμο του πολέμου, θα εξαιρεθούν οι τράπεζες και αναμένεται να επιβληθούν περιορισμοί σε ορισμένα πρόσωπα.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να δει μια ειρηνευτική συμφωνία με διαπραγματεύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέιβιτ σε δήλωσή της στη Wall Street Journal. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης έξυπνα κρατήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι», υποστήριξε στη συνέχεια.
«Φαίνεται από τα πρόσφατα σχόλια, ότι ο Τραμπ αρχίζει να καταλαβαίνει ποιος είναι πραγματικά ο Πούτιν», δήλωσε ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Το ερώτημα είναι, πόσο αποφασισμένος είναι να κάνει κάτι;», είπε, σημειώνοντας: «Η απάντηση στο ερώτημα θα εξαρτηθεί από ότι ο Τραμπ είναι στα πρόθυρα να συμπεράνει -ή έχει συμπεράνει- ότι ο Πούτιν είναι το εμπόδιο. Αυτό θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις του, όπως αν θα στηρίξει την Ουκρανία ή θα την εγκαταλείψει ως χαμένη υπόθεση».