Ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν σήμερα τα κύρια άρθρα πολλών γαλλικών εφημερίδων.

«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα “μπάλωμα” που δεν ξεγελά κανέναν», γράφει η Liberation.

«Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης», σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά… η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία».

«Η διατήρηση στη θέση του, η ελπίδα ότι το κίνημα θα αποδυναμωθεί, η στήριξη στον στρατό. Από την Παρασκευή, αυτή είναι η στρατηγική του αιγύπτιου προέδρου», γράφει η Ouest-France.

«Αν και προσπαθούν να αποφύγουν να φανεί ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, οι δυτικές πρωτεύουσες επιθυμούν την πειθαρχημένη μετάβαση, γεγονός που σημαίνει ότι ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αλλά και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να αποτελεί προτεραιότητα», γράφει η Le Figaro.

«Διορίζοντας αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό δύο ανώτατους στρατιωτικούς, ο Μουμπάρακ έθεσε την τύχη του και την τύχη της Αιγύπτου στα χέρια του στρατού. Στην Τυνησία, ο στρατός διαδραμάτισε κύριο ρόλο στην πτώση του Μπεν Άλι. Στην Αίγυπτο, είναι το τελευταίο πρόχωμα του καθεστώτος».