Με επιφυλακτικότητα άκουσαν τα μεγαλύτερα φλαμανδικά κόμματα στο Βέλγιο την ιδέα των γαλλόφωνων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να ξεπεραστεί η βαθιά πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Ο αρχηγός του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιο Ντι Ρούπο πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εθνικών κομμάτων, η οποία θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

«Γνωρίζει ο κύριος Ντι Ρούπο ότι το N-VA δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που δεν θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του κράτους στο σύνολό της. Έτσι λοιπόν, όταν απευθύνει την έκκληση αυτή, προκαταβολικά εξαιρεί το N-VA», δήλωσε ο ιδρυτής του Ν-VA Ερίκ Ντεφούρτστο γαλλόφωνο ραδιόφωνο RTBF.

Σκεπτικισμό εξέφρασε και το Χριστιανο-δημοκρατικό Κόμμα (CD&V) θεωρώντας όχι ιδιαίτερα σοφό από την πλευρά των Γαλλόφωνων να εκφράσουν αυτήν την ιδέα χωρίς πρώτα να έχουν διαβουλεύσεις με τους Φλαμανδούς και ειδικά με το N-VA. «ιδιαίτερα περίεργο» χαρακτήρισε  ο επικεφαλής της φλαμανδικής κυβέρνησης Κρις Πεέτερς το γεγονός ότι ο Ελιο Ντι Ρούπο εκφράζει δημόσια μια πρόταση που δεν έχει συζητηθεί.

Για «κυβέρνηση χωρίς εθνικές αποφάσεις» έκανε λόγο το Φιλελεύθερο Φλαμανδικό Κόμμα VLD.

Η πολιτική κρίση στο Βέλγιο βαθαίνει μετά την παραίτηση του μεσολαβητή του βασιλιά έπειτα από προσπάθειες τριών μηνών να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε Φλαμανδούς και Γαλλόφωνους.

Το Βέλγιο βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και από το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνησή του ασχολείται μόνο με τα τρέχοντα θέματα.