Ο Έλον Μασκ ξεκαθάρισε ότι δεν παρέχει το δορυφορικό δίκτυο Starlink στο ρωσικό στρατό για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επιτρέπει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το αφεντικό της SpaceX προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για χρήση από Ρώσους στρατιώτες.

«Ορισμένες ψευδείς πληροφορίες ισχυρίζονται ότι η SpaceX πουλάει το Starlink στη Ρωσία. Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές. Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία. Εάν η SpaceX λάβει γνώση ότι ένας δορυφόρος του Starlink χρησιμοποιείται από ένα μη εξουσιοδοτημένο μέρος, θα λάβουμε μέτρα για την απενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας», σημείωσε ο Μασκ.

Σύμφωνα με το Business Insider το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλές αναφορές από τις ουκρανικές υπηρεσίες για χρήση του Starlink από τη Ρωσία, με την πιο πρόσφατη να αφορά την 83η Μεραρχία του Ντονέτσκ.

Μερικοί ειδικοί, θεωρούν ότι ο ρωσικός στρατός απέκτησε πρόσβαση στην υπηρεσία, μέσω εξοπλισμού που έπεσε στα χέρια του από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που χρησιμοποιούν το Starlink από την αρχή του πολέμου.

Ωστόσο, μπορεί να απέκτησε πρόσβαση μέσω τρίτων, που χρησιμοποιούνται ως «βιτρίνες», ώστε να μην εντοπιστεί ο αληθινός χρήστης.

Πύραυλος με εκτόξευση δορυφόρου Starlink

Σημειώνεται, ότι το Starlink διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο, καθώς τον πρώτο χρόνο έδωσε τη δυνατότητα στον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιεί μικρά χτυπήματα ακριβείας, αφού η επικοινωνία μπορούσε να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή και χειρισμός.