Ενώ στην Ελλάδα βιώνουμε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου 2024, το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρύο, στην Κολομβία ο λαός πλήττεται από ακραίες θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την πρώτη πανσέληνο για το 2024, με τη θέα του να μαγεύει όσους την αντίκρισαν στον ουρανό.

Οι εικόνες με πλούσια χρώματα και ενδιαφέρουσες ειδήσεις φανερώνουν πως διάφορα αξιοθαύμαστα γεγονότα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον κόσμο. Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο δυνατά κλικς των φωτορεπόρτερ και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Βρετανία: Η «Καλιφόρνια» των 16 εκατομμυρίων λιρών

Δημοπρασία στη Βρετανία

Ένας πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη David Hockney με τίτλο «California» εκτίθεται στις αίθουσες δημοπρασιών του οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Ο πίνακας, με εκτίμηση στις 16 εκατομμύρια λίρες, θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο της επικείμενης βραδινής δημοπρασίας του Christie’s 20th/21st Century London Evening Sale.

Γερμανία: Το «φεγγάρι του λύκου» δύει στη Φρανκφούρτη

Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στη Γερμανία

Η πανσέληνος δύει πίσω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Το πρώτο γεμάτο φεγγάρι του 2024 ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου», γιατί κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Παλιά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν τον χειμώνα, επειδή πεινάνε. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι αυτό το κάνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό άλλων μελών της αγέλης, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού.

Πορτογαλία: Σέρφερ με ρεκόρ Γκίνες

Σερφ στην Πορτογαλία

Η Maya Gabeira, από τη Βραζιλία, κατέχει ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες, καθώς έκανε σέρφινγκ σε κύμα ύψους 22,4 μέτρων στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο καταγράφηκε ως το μεγαλύτερο κύμα που έχει σερφάρει ποτέ γυναίκα. Στη φωτογραφία, καβαλάει ένα κύμα κατά τη διάρκεια του τουρνουά σέρφινγκ Nazare Big Wave Challenge ξανά στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας.

Ουάσινγκτον: Έρχεται το τέλος;

Ρολόι για την ημέρα της κρίσης

Το ίδρυμα Bulletin of the Atomic Scientists όρισε το «ρολόι της αποκάλυψης» ή «Doomsday Clock» στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Οι επιστήμονες όρισαν το ρολόι βασιζόμενοι στους «υπαρξιακούς» κινδύνους προς τη Γη και τους ανθρώπους της: πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή και καινοτόμες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

Κολομβία: Η χώρα φλέγεται

Φωτιά στην Κολομβία

21 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Κολομβία την εβδομάδα που μας πέρασε, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρό καύσωνα και το φαινόμενο «ελ Νίνιο». Ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο εξήγησε πως αυτή πιθανόν θα είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Αργεντινή: Διαδηλωτής – Τζόκερ

Απεργία στην Αργεντινή

Ένας διαδηλωτής με στολή Τζόκερ μιμείται έναν δημοσιογράφο τηλεοπτικών ειδήσεων της Αργεντινής, καθώς περπατάει πίσω από την αστυνομία, φεύγοντας από την περιοχή κοντά στο Κογκρέσο στο τέλος μιας διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Η διαδήλωση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εθνικής απεργίας στο Μπουένος Άιρες.

Νεπάλ: Τελετουργίες δίπλα στο ποτάμι

Φεστιβάλ στο Νεπάλ

Ινδουιστές πιστοί εκτελούν τελετουργίες δίπλα στον ποταμό Hanumante κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Madhav Narayan στο Bhaktapur, Νεπάλ. Πρόκειται για ένα μηνιαίο φεστιβάλ αφιερωμένο στον Θεό Madhav Narayan ή τον Άρχοντα Bishnu. Αυτό το φεστιβάλ γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του σεληνιακού μήνα Poush και Magh, που σύμφωνα με το δικό μας ημερολόγιο, πρόκειται για την περίοδο 18 Δεκεμβρίου – 21 Ιανουαρίου (Poush) και 21 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου (Magh).

Ινδία: Ο ναός αφιερωμένος στον Άρχοντα Ραμ

Ναός στην Ινδία

Ινδουιστές ιεροί άνθρωποι συνωστίζονται για να δουν για πρώτη φορά το ναό που είναι αφιερωμένος στον Άρχοντα Ραμ του Ινδουισμού, λίγο μετά τα εγκαίνιά του στην Αγιοντίγια της Ινδίας. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε τον ινδουιστικό ναό που χτίστηκε στα ερείπια ενός ιστορικού τζαμιού στην ιερή πόλη Αγιοντίγια, κάνοντας μια μεγάλη εκδήλωση.