Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Το δίσεκτο 2024 μπήκε και επισήμως και συνειδητοποιούμε πως η ζωή δεν είναι όπως τα βιντεοπαιχνίδια: Δεν υπάρχει restart, όλα συνεχίζουν κανονικά από εκεί που σταμάτησαν.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες ώρες της πρωτοχρονιάς ήταν ιδιαιτέρως λαμπερές, καθώς πολλές πόλεις, όπως η Αθήνα και το Λονδίνο, έριξαν εκατοντάδες πυροτεχνήματα προς τιμή της έλευσης του καινούργιου χρόνου. Παράλληλα, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας γιόρτασε τον ερχομό ενός νέου κατοίκου του, ενώ στην άλλη άκρη της Γης, στην Ιαπωνία, ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη Ουατζίμα.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Ελλάδα, Αθήνα: Πυροτεχνήματα για το 2024

Μια μεγάλη γιορτή έλαβε χώρα στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όπου οι κάτοικοι της Αθήνας βρέθηκαν στο Σύνταγμα προκειμένου να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου. Με τραγούδια, χορό και διάφορα απρόοπτα εξελίχθηκε η βραδιά. Ωστόσο, έκλεισε με τα έκπληκτα μάτια των παρευρισκόμενων να λάμπουν μπροστά στη θέαση των υπέροχων πυροτεχνημάτων.

Βρετανία, Λονδίνο: Κι άλλα «φωτάκια στον ουρανό»

Η αλλαγή χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από φαντασμαγορική στην κατεξοχήν γιορτινή πόλη του Λονδίνου. Το London Eye έλαμψε ανάμεσα σε χιλιάδες πυροτεχνήματα που έσκασαν όταν το ρολόι έδειξε 00:00 της πρωτοχρονιάς, και όλη η βρετανική πόλη μαγεύτηκε από τα φώτα του ουρανού.

Νορθάμπτον: Πλημμυρισμένο τοπίο

Παράλληλα, την εβδομάδα που μας πέρασε μια σοβαρή κακοκαιρία έπληξε πόλεις της Βρετανίας, όπως το Νορθάμπτον. Οι εξοχικές κατοικίες στο Νορθάμπτον περιβάλλονται από τα νερά που προκάλεσε η καταιγίδα Χενκ. Σοβαρός συναγερμός για πλημμύρα τέθηκε σε ισχύ για τον ποταμό Nene του Νορθάμπτον, που σημαίνει πως ήταν πολύ επικίνδυνο για τους κατοίκους να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Τσεχία, Πράγα: Αλυσίδα ανθρωπιάς στη μνήμη 14 αδικοχαμένων ψυχών

Φοιτητές και καθηγητές τίμησαν τη μνήμη των 14 θυμάτων της χειρότερης μαζικής ένοπλης επίθεσης που έχει σημειωθεί στη χώρα, ενώ σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να «αγκαλιάσουν», συμβολικά, το κτίριο του πανεπιστημίου, όπου ο ένοπλος άνοιξε πυρ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Χιλιάδες φοιτητές και άλλοι Τσέχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα και διαδήλωσαν σιωπηλά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, αφήνοντας λουλούδια και κεριά στο σημείο.

Πράγα: Ο ζωολογικός κήπος καλωσορίζει έναν νέο κάτοικο

Γεννητούρια είχαν στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, καθώς η 10χρονη γορίλλας Duni έφερε στον κόσμο ένα μικρό γοριλλάκι. Η Duni κρατάει το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά της, ενώ πρόκειται για το πρώτο της βρέφος. Το γοριλλάκι δεν έχει ακόμα ονομαστεί, οπότε, αν έχετε κάποια πρόταση, μπορείτε να τους τη στείλετε.

Λωρίδα της Γάζας: Οι Ισραηλινοί στρατιώτες σφυροκοπούν ακόμα

Αύριο κλείνουν 3 μήνες από τη μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Τρεις μήνες όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι τόσοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Στη φωτογραφία, φαίνονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες να ρίχνουν βλήμα όλμου από το νότιο Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας, σε θέση κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. Μέρα με τη μέρα, αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ιαπωνία, Νότο: 7,6 Ρίχτερ δημιούργησαν πρωτόγνωρα σκηνικά

Μια γυναίκα κάνει ποδήλατο ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στην πόλη Νότο της Ιαπωνίας. Η πόλη γύρω της έχει καταστραφεί, καθώς ο φονικός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ χτύπησε ανελέητα την πόλη της. Μια σειρά ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη δυτική Ιαπωνία έχει προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες κτίρια, οχήματα και σκάφη. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να έρθουν και άλλοι σεισμοί.

Αργεντινή: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Μια γυναίκα που φοράει μάσκα κρατάει ένα πανό με την λέξη «Lucha» που σημαίνει «Αγώνας» στα ισπανικά, κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που αφορούν τις πολιτικές της κυβέρνησης του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες Αργεντινοί έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας, αντιτιθέμενοι στα μέτρα του ακραίου φιλελεύθερου Μιλέι.