Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο καιρό χρειαστεί», διαβεβαίωσε σήμερα στο Παρίσι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι θεωρεί ότι η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο είναι «ουσιαστικής» σημασίας.

Το Λονδίνο και το Παρίσι «υπήρξαν ισχυρό στήριγμα της Ουκρανίας και θα συνεχίσουν να είναι για όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, η οποία από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται «χέρι με χέρι» για να υποστηρίξουν το Κίεβο.

Αν συνεχισθεί αυτή η υποστήριξη, «δεν έχω αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα ηττηθεί και είναι ουσιαστικής σημασίας να ηττηθεί», είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Η πρώτη πράξη ήταν η εκπληκτική ήττα της Ρωσίας να εκπληρώσει τους στόχους της. Η δεύτερη πράξη υπήρξε η λαμπρή αντίσταση των Ουκρανών που απώθησαν τους Ρώσους. Και φυσικά η τρίτη πράξη είναι πιο δύσκολη», είπε, την ώρα που η Ουκρανία συναντά δυσκολίες στο μέτωπο απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. «Η τέταρτη πράξη μένει να γραφτεί και οφείλουμε να έχει θετική έκβαση», πρόσθεσε.

«Οι δύο χώρες μας, χέρι με χέρι από την αρχή, εργάζονται από κοινού ώστε η ρωσική επίθεση να μην επιβραβευθεί», δήλωσε από την πλευρά της η Κατρίν Κολονά.

«Επιθυμούμε αυτή η συνεργασία να μπορέσει να ενισχυθεί περαιτέρω. Αφορά προφανώς την τύχη της Ουκρανίας, αλλά επίσης την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Εξτρεμιστές έποικοι»

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να λάβει σε εθνικό επίπεδο μέτρα κατά ορισμένων εξτρεμιστών εβραίων εποίκων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης. «Ημουν σε θέση να διαπιστώσω με τα μάτια μου τις βιαιότητες που διαπράττουν ορισμένοι εξτρεμιστές έποικοι. Είναι απαράδεκτό», είπε η Κατρίν Κολονά που επέστρεψε από περιοδεία στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και τον Λίβανο.

Η Γαλλία θα λάβει μέτρα μαζί με τους εταίρους της για τον τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών. «Μέτρα θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους μας…χρειάζεται να ενισχύσουμε τις επιχειρησιακές μας ικανότητες στην περιοχή για να βάλουμε τέλος σε αυτές επιθέσεις».