Μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα στη Φινλανδία σχεδίαζε τη δολοφονία της Σάνα Μαρίν το διάστημα που η 37χρονη πολιτικός υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της χώρας. Τέσσερις άνδρες βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που ξεκίνησε στην πόλη Λάχτι, μία δίκη που έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, με τους τρεις να αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία και ο τέταρτος να διώκεται για οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, δύο από τους κατηγορουμένους είχαν μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο δολοφονικής επίθεσης σε βάρος της τότε πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Λάχτι, το 2022. Οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι είχαν δημοσιεύσει στο Telegram πληροφορίες για την επικείμενη εμφάνισή της στην πόλη. Κατά την ανάκριση, ένα από τα μέλη της ομάδας δήλωσε: «Το όπλο FGC-9 βρισκόταν κοντά μου και θα μπορούσα να βρίσκομαι στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μιλούσα για τέτοιου είδους πράγματα στο Telegram, ότι δηλαδή θα ήταν θεωρητικά πιθανή η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου».

Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο PCC (Pistol Caliber Carbine) που μπορεί να κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις για τρομοκρατική επίθεση ήταν θεωρητικές και δεν τις εννοούσαν πραγματικά, αφού δεν έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Περιέγραψε τις συνομιλίες όπου συμμετείχε σαν «συνηθισμένες κουβέντες» για το πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει τον επικεφαλής του φινλάνδικού κράτους. Για τον ίδιο, ήταν απλώς ένας τρόπος να ξεθυμαίνουν και να μιλούν για ενδιαφέρουσες ακραίες εμπειρίες.

Η τοπική αστυνομία λέει ότι οι τέσσερις άνδρες ήταν οπαδοί του κινήματος του «επιταχυντισμού» (accelerationism), ενός συνόλου ιδεών που απαιτούν τηn δραστική εντατικοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής αλλαγής για την αποσταθεροποίηση των υπαρχόντων συστημάτων εξουσίας. Η συγκεκριμένη ιδεολογία έχει συνδεθεί με ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης στο Μπάφαλο το 2022, με θύματα 10 μαύρους πολίτες.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κατασκευάσει όπλα με 3D εκτύπωση. Σε εφόδους στα διαμερίσματά τους βρέθηκαν λίστες με υποψήφιους στόχους, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι ομάδων μειονοτήτων και ακτιβιστές του αντιφασιστικού χώρου. Ερωτηθείς για τους «στόχους» τους, ο ένας εκ των κατηγορουμένων απάντησε ότι τους θεωρούσαν εχθρούς των εθνικιστών και πιθανές πηγές πληροφοριών.