Αν κάποιος μας έλεγε πως πρέπει να εφαρμόζουμε τον ορό ή την ενυδατική μας κρέμα δύο φορές απανωτά, θα γελούσαμε. Αλλά υπάρχει ένα βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας που ίσως αξίζει να επαναλάβουμε και αυτό είναι ο καθαρισμός προσώπου.

Το «double cleansing» έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Εφαρμόζεται εδώ και καιρό στην Κορέα και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της περιποίησης του δέρματος στο Korean skincare, ενώ τα πέντε τελευταία χρόνια κερδίζει διαρκώς έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο διπλός καθαρισμός είναι κάτι περισσότερο από το να πλένουμε το πρόσωπό μας δύο φορές συνεχόμενα. Οι δερματολόγοι εξηγούν πώς γίνεται και αν αξίζει να τον εντάξουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας.

Τι είναι το double cleansing;

Ο διπλός καθαρισμός δεν είναι απλώς η επανάληψη της πράξης του πλυσίματος του προσώπου σας. Πρόκειται για την εναλλαγή των ουσιών με τις οποίες πλένεστε, για να πετύχετε έναν βαθύτερο καθαρισμό. «Για εμένα, το double cleansing είναι η χρήση δύο διαφορετικών προϊόντων για το πλύσιμο του προσώπου», λέει η δερματολόγος Rita V. Linkner.

«Αρχικά, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με βάση το λάδι (όπως τα σαπούνια) ή ένα νερό micellar», λέει ο δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Dr. David Kim. Αυτό θα βοηθήσει στην αφαίρεση οποιουδήποτε προϊόντος μακιγιάζ καθώς και του αντηλιακού.

Όσες φορούν βαρύ μακιγιάζ, όπως και όσες έχουν λιπαρό δέρμα, μπορεί να προτιμήσουν μια φόρμουλα με βάση το λάδι από ένα micellar. «Επειδή το μακιγιάζ και το σμήγμα είναι λιπόφιλα (που σημαίνει ότι διαλύονται στο λάδι), η χρήση ενός προϊόντος με βάση το λάδι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική», λέει ο Dr. Kim.

Ύστερα από αυτό, σειρά έχει το δεύτερο μέρος του καθαρισμού σας, το οποίο θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων όσων δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, όπως οι ρύποι. Εδώ θα χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ήπιο καθαριστικό της επιλογής σας. Και πάλι, το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα απαλά για την επιδερμίδα σας και να αποφύγετε φόρμουλες με ενεργά συστατικά όπως οξέα απολέπισης ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.

Ποια είναι τα οφέλη του double cleansing;

Αν το αντηλιακό παίρνει χρυσό μετάλλιο στην περιποίηση προσώπου, ο καθαρισμός παίρνει το ασημένιο. Αυτό συμβαίνει, επειδή το καθαρό πρόσωπο είναι πιο υγιές και πιο ικανό να απορροφήσει και να επωφεληθεί από τα προϊόντα που θα εφαρμόσετε στη συνέχεια. Σκεφτείτε το double cleansing ως ένα «διπλό χτύπημα» για την αντιμετώπιση τόσο των επιφανειακών όσο και των πιο βαθιών ακαθαρσιών.

Ποιες πρέπει να κάνουν double cleansing και κάθε πότε;

Παρόλο που ο στόχος είναι κοινός που δεν είναι άλλος από ένα καθαρό πρόσωπο, το double cleansing δεν αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο για να το πετύχουμε όλες. «Εάν έχετε λιπαρό δέρμα ή/και φοράτε καθημερινά μακιγιάζ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το double cleansing κάθε βράδυ λειτουργεί πολύ καλά για εσάς. Αν το δέρμα σας δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό ή αν φοράτε μακιγιάζ περιστασιακά, το καθημερινό double cleansing ίσως δεν σας είναι απαραίτητο. Ένα απαλό καθαριστικό και μόνο θα κάνει καλή δουλειά», λέει ο Dr. Kim.

Για τον ίδιο λόγο, ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σας, το double cleansing «πρέπει πάντα να ακολουθείται από την κατάλληλη ενυδατική κρέμα για να επανέλθει άμεσα η ενυδάτωση», προσθέτει η Δρ Linkner. Και όπως με κάθε νέα τεχνική περιποίησης του δέρματος, ξεκινήστε αργά και σταδιακά. Δοκιμάστε το double cleansing και στη συνέχεια παρακολουθήστε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Πηγή: Allure