Η φροντίδα της επιδερμίδας μπαίνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας όταν μιλάμε για ομορφιά. Και την κορυφή της κορυφής κατέχει αυτή τη στιγμή το κορεάτικο skincare που έχει καθιερωθεί στην αγορά ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες πρακτικές στον τομέα της περιποίησης προσώπου. Το hashtag #koreanskincare έχει πάνω από 7,6 δισ. προβολές στο TikTok, ενώ τα βίντεο που παρουσιάζουν τα οφέλη των K-beauty προϊόντων συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές κάθε μέρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ultra ενυδατικές κρέμες το χειμώνα, καταπραϋντικοί οροί για την εποχή των αλλεργιών, ισχυρά αλλά ελαφριά αντηλιακά και ό,τι άλλο μπορείτε (και δεν μπορείτε) να φανταστείτε.

Γιατί όμως έχει γίνει τόσος χαμός; Και το σημαντικότερο: Αξίζει να ασχοληθείτε; Ο παρακάτω οδηγός θα σας βάλει στον μαγικό κόσμο του K-beauty και της αλαβάστρινης επιδερμίδας.

Τι συστατικά περιλαμβάνονται στα κορεάτικα προϊόντα;

Η αισθητικός Esther Olu πιστεύει ότι η εμμονή μας με το κορεάτικο skincare ξεκίνησε με τη «γυάλινη επιδερμίδα», την επιδερμίδα δηλαδή που είναι τόσο φωτεινή που μοιάζει να αντανακλά το φως, και η οποία προωθήθηκε ως το ιδανικό της υγιούς επιδερμίδας. «Όλοι θέλουν να έχουν υγιές δέρμα και η κορεατική περιποίηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νοοτροπία», λέει η Olu.

@jasminnlily_

Glass skincare routine 🫧 ad :code INF10JASMINL for 26% off @Stylevana products: Anua heatleaf toner Cosrx snail mucin Skin 1004 centella poremizing ampule Some by Mi Vitamin C serum Etude Soon Jung: barrier intensive cream Beauty of Joseon: Relief sun SPF 50 Laneige Lip mask Berry #stylevana #svbeautifulself #vanafamily #koreanskincare #skincareroutine

♬ feather sped up – focusonspeed

Όλες όμως οι ρουτίνες ομορφιάς δεν έχουν ως στόχο το υγιές δέρμα; Η απάντηση είναι ναι μεν, αλλά…

Στον δυτικό κόσμο, η κύρια τάση στην περιποίηση του δέρματος τείνει να επικεντρώνεται σε συστατικά όπως η ρετινόλη και τα απολεπιστικά οξέα όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό και το σαλικυλικό οξύ. Και ναι, είναι υπέροχα όταν χρησιμοποιούνται σωστά και υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμούς όταν χρησιμοποιούνται λάθος.

Φυσικά, τα κορεατικά καλλυντικά διαθέτουν τα προαναφερθέντα συστατικά (αφού είναι όντως αποτελεσματικά). Αλλά η κορεατική προσέγγιση φαίνεται να είναι πολύ πιο ήπια, ενώ υπάρχει μια σαφής διαφορά και στους καταλόγους των συστατικών, όπως λέει η Olu. Για παράδειγμα, τα PHAs (πολυυδροξυοξέα) είναι πολύ πιο δημοφιλή στην κορεατική περιποίηση. Τα PHAs απολεπίζουν αποτελεσματικά το δέρμα, αλλά αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι πως απολεπίζουν σε επιφανειακό επίπεδο, χωρίς να εισχωρούν πολύ βαθιά στο δέρμα όπως θα μπορούσαν να κάνουν άλλα οξέα.

«Η ενυδάτωση και τα καταπραϋντικά συστατικά είναι βασικά στο κορεάτικο skincare», επιβεβαιώνει ο χημικός καλλυντικών Ramón Pagán. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα προϊόντα που συνήθως βλέπουμε στη Δύση, τα οποία μπορεί να είναι πιο ερεθιστικά για το δέρμα με υψηλότερα ποσοστά δραστικών συστατικών».

Η κορεατική περιποίηση της επιδερμίδας επικεντρώνεται στη θρέψη του δέρματος. Η Olu αναφέρει: «Τα δυτικά προϊόντα περιποίησης τείνουν να ακολουθούν μια διορθωτική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, είτε πρόκειται για ρετινόλη, αζελαϊκό οξύ ή BHAs και AHAs, οι φόρμουλες επικεντρώνονται στην επίλυση ενός προβλήματος της επιδερμίδας. Η δυτική περιποίηση του δέρματος βοηθά στην αντιγήρανση και στην ερυθρότητα, ενώ η κορεατική περιποίηση προσώπου εστιάζει περισσότερο στη συντήρηση και την υγεία του δερματικού φραγμού».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα περισσότερα κορεατικά προϊόντα περιποίησης θα βρείτε συστατικά όπως ceramides (πολύ ενυδατικά και επιπλέον συγκρατούν τον φραγμό του δέρματος), centella asiatica (γνωστή και ως cica, ένα βότανο που μειώνει τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και το πρήξιμο) και niacinamide (βιταμίνη Β3, η οποία διατηρεί τον φραγμό του δέρματος ανέπαφο και μειώνει την περίσσια λιπαρότητα).

Η κορεατική βιομηχανία περιποίησης προσώπου

Τα κορεατικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και εξαγωγές της χώρας. Ως ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλλυντικών στον κόσμο, οι εξαγωγές καλλυντικών στη Νότια Κορέα ξεπέρασαν τα τελευταία χρόνια τις εξαγωγές οικιακών συσκευών, φαρμάκων και smartphones. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η αγορά της Νοτίου Κορέας για την περιποίηση προσώπου θα φτάσει σε αξία τα 11,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2026. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που το κορεάτικο skincare είναι τόσο δημοφιλές -και τόσο καλό- είναι επειδή η κορεατική κυβέρνηση έχει επενδύσει στα εγχώρια brands ομορφιάς προκειμένου να αναπτύξουν νέα προϊόντα.

Η Dr. Jenelle Kim, ιδρύτρια και παρασκευάστρια της JBK Wellness Labs, λέει ότι η κορεατική περιποίηση χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της επιστήμης για να κατανοήσει ακριβώς τι χρειάζεται το δέρμα μας. Η ίδια προσθέτει ότι οι ανάγκες του δέρματός μας αλλάζουν ανάλογα το κλίμα ή τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η κορεατική περιποίηση αλλάζει συνεχώς σε μια προσπάθεια να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε ισορροπία.

Εν ολίγοις, η περιποίηση προσώπου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κορεατικής κουλτούρας. Στο TikTok πολλοί Κορεάτες δηλώνουν πως η ομορφιά δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Αμέτρητα βίντεο δείχνουν ότι από νεαρή ηλικία οι άνθρωποι διδάσκονται να φροντίζουν το δέρμα τους και να βλέπουν την περιποίηση του δέρματος και την αντηλιακή προστασία ως προληπτικό μέτρο.

@graceglazee

Korean Skincare Clinic routine at home with @medicube_SG @medicube_official 🤍🧖🏻‍♀✨ products used: 🤍 ATS Air Shot needle-free Electrical Micro-needling (Tightens pores, exfoliates and helps skin regeneration) 🤍 Age-R Booster-H (490% increase in absorption into the skin) 🤍 Medicube Zero Cleansing Foam 🤍 Medicube Collagen Toner 🤍 Medicube Collagen Serum 🤍 Medicube Jelly Cream • • • • • @medicube Malaysia #medicube #medicubesg #agerdevice #boosterh #glowbooster #sgbeauty #glassglow #koreanglow #glassskin #kbeautydevice #kbeauty #koreanskincare #koreanskincaretips #routine #skincare

♬ original sound – 🕷️

Οι τιμές στα κορεατικά προϊόντα

Είναι λογικό να θέλουμε να ξοδεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για προϊόντα ομορφιάς. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η κορεατική περιποίηση δέρματος θεωρείται τόσο καλή, είναι ότι η πλειονότητα των προϊόντων είναι προσιτά.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για κορεατικό skincare, το να δίνετε λιγότερα λεφτά δεν σημαίνει ότι πέφτει η ποιότητα. Πολλοί TikTokers έχουν μάλιστα επισημάνει ότι η κορεατική περιποίηση προσώπου συχνά έχει τα ίδια αποτελέσματα με brands και προϊόντα που χρεώνουν πολύ παραπάνω για παρόμοια συστατικά. «Δεν έχει σημασία αν ξοδεύετε 1 δολάριο ή 100 δολάρια: Εάν είναι K-beauty, οι πιθανότητες είναι ότι θα αποδειχθεί υπέροχο», λέει η Nina Vargas, παγκόσμια σύμβουλος επιχειρηματικής στρατηγικής για μάρκες ομορφιάς, μόδας και ευεξίας.

Η βασική ρουτίνα περιποίησης του K-beauty

H κορεατική περιποίηση της επιδερμίδας εξελίσσεται και προσαρμόζεται διαρκώς. Έτσι, η τάση πλέον μεταξύ των influencers είναι η ρουτίνα περιποίησης που βασίζεται σε τρία ή τέσσερα βήματα. Πάντα ξεκινούν με ένα απαλό, ενυδατικό καθαριστικό που ακολουθείται από έναν ορό, μια ενυδατική κρέμα και το αντηλιακό. Πρόκειται για μια γρήγορη και αποτελεσματική ρουτίνα που συχνά συνιστούν οι δερματολόγοι και οι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας για όλους τους τύπους δέρματος.

@songofskin

#CapCut ✨welcome to skintok ✨ skincare is consistency- keeping up wirh your skin is important #skincare #bouncyskin #koreanbeauty #glowy #toner #tonerrpad #skincare #pores #koreanbeauty #kbeauty

♬ Benjamins Deli – JRitt

Τελικά, το κορεάτικο skincare είναι καλύτερο;

Ουσιαστικά, η καλύτερη περιποίηση προσώπου είναι αυτή που λειτουργεί σε εσάς. Αν τυχαίνει να προέρχεται από την Κορέα, τότε τέλεια! Αλλά αν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και έχει αποτέλεσμα, γιατί να το αλλάξετε;

Πηγή: Refinery29