Υπάρχουν πολλά σχεδιαστικά κόλπα και τεχνάσματα για να κάνετε ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο. Από το πού τοποθετείτε τα έπιπλά σας μέχρι τα χρώματα που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να μεταμορφώσετε την εμφάνιση και την αίσθηση ενός μικρού χώρου. Αλλά μια πτυχή που πολλοί φαίνεται να παραβλέπουν είναι ο σχεδιασμός του φωτισμού, και αυτό είναι λάθος. Η ύπαρξη του σωστού φωτισμού και των σωστών φωτιστικών είναι βασικό στοιχείο για κάθε δωμάτιο, και ένα μικρό σαλόνι ειδικά μπορεί να επωφεληθεί από τη σωστή τοποθέτησή τους.

Κάτι που δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αντιθέτως, θα πρέπει να προσεγγίσετε τον φωτισμό με στρατηγικό τρόπο. Επιπλέον, με ένα μικρό σαλόνι, έχετε περιορισμένο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι η εύρεση της σωστής θέσης για τον φωτισμό σας γίνεται πολύ πιο σημαντική.

Τα σωστά φωτιστικά και η σωστή θέση

Φωτεινό σαλόνι με κρεμαστό χαλί

Ο φωτισμός δεν είναι μόνο μια λειτουργική πτυχή του σχεδιασμού ενός χώρου. Ναι, φωτίζει το σπίτι σας και παρέχει φως για την εκτέλεση εργασιών, αλλά οι σχεδιαστές θα τονίσουν πόσο σημαντικός είναι ο φωτισμός για μια καλά εκτελεσμένη και ισορροπημένη εσωτερική διακόσμηση. Το τι φωτιστικά έχετε και πού τα τοποθετείτε θα κάνει τη διαφορά, ειδικά σε ένα μικρό σαλόνι.

Σε ένα σαλόνι, θα πρέπει να έχετε τρία επίπεδα φωτισμού: τον ατμοσφαιρικό (ή γενικό φωτισμό), εκείνον που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες σε έναν χώρο και εκείνον που φωτίζει μια συγκεκριμένη περιοχή. Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους φωτισμού εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό και η τοποθέτησή τους σε ένα μικρό σαλόνι θα αποδειχθεί το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του χώρου. Από την άλλη πλευρά, ο λάθος τοποθετημένος φωτισμός μπορεί να καταλήξει να ανατρέψει ολόκληρο το design του χώρου σας.

Τα τρία επίπεδα φωτισμού πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Ο φωτισμός περιβάλλοντος, για παράδειγμα, θα πρέπει να φωτίζει ολόκληρο το δωμάτιο, και δεδομένου του μεγέθους ενός μικρού σαλονιού, ένα μόνο φωτιστικό οροφής που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος ή στο κέντρο του δωματίου θα πρέπει να το παρέχει αυτό. Σκεφτείτε τον κρεμαστό φωτισμό, τους ανεμιστήρες οροφής και τους πολυελαίους. Για φωτισμό που αναδεικνύει τις λεπτομέρειες, ο φωτισμός σε εσοχές ή οι απλίκες αποτελούν καλές επιλογές. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε περιοχές ενός μικρού σαλονιού όπου θέλετε λίγο επιπλέον φως, όπως για να τονίσετε έργα τέχνης ή φωτογραφίες.

Οι επιδαπέδιες και επιτραπέζιες λάμπες, εντωμεταξύ, είναι εξαιρετικά παραδείγματα φωτισμού εργασίας, αλλά πού πρέπει να τοποθετηθούν; Σε έναν μικρότερο χώρο, καλύτερα να τις τοποθετήσετε κοντά σε έπιπλα, όπως καναπέδες και καρέκλες. Δεν θα καταλαμβάνουν πολύ χώρο, αλλά θα παρέχουν τον στοχευμένο φωτισμό που χρειάζεστε για εργασίες όπως η ανάγνωση ή η εργασία στον υπολογιστή.

Λάβετε υπόψη το φυσικό φως

Τραπέζι σαλονιού

Πέρα από τον φωτισμό που προέρχεται από τα φωτιστικά σας, το φυσικό φως και ο τρόπος που χτυπάει το δωμάτιό σας είναι, επίσης, σημαντικά. Ρίξτε μια ματιά στο πώς περνάει το φως του ήλιου από τα παράθυρα, τι φωτίζει και πώς επηρεάζει τα χρώματα στη διακόσμησή σας. Όλα αυτά θα πρέπει να επηρεάσουν την τοποθέτηση των επίπλων και των φωτιστικών σας. Όσο περισσότερο φυσικό φως έχετε, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να μοιάζει το δωμάτιό σας, οπότε θα ήταν λάθος να αποκλείσετε οποιεσδήποτε πηγές φυσικού φωτός σε έναν μικρό χώρο σαλονιού.

Όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα αμπαζούρ, θα πρέπει, επίσης, να έχετε κατά νου το χρώμα, αν ο χώρος του καθιστικού σας είναι περιορισμένος. Τα πιο σκούρα χρώματα θα μπλοκάρουν περισσότερο φως από το φωτιστικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μικρότερο σε μέγεθος σαλόνι. Αντίθετα, τα πιο ανοιχτά αμπαζούρ θα αφήσουν περισσότερο φως να διαπεράσει και να φωτίσει ολόκληρο το δωμάτιο, γεγονός που μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι είναι.