Το πλούσιο φυσικό φως είναι ένα χαρακτηριστικό που επιθυμούν οι περισσότεροι για το σπίτι τους. Για όσους, όμως, έχουν πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους, παρακάτω θα βρείτε μερικές εύκολες DIY συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο (ή ακόμα και να δημιουργήσετε) το φυσικό φως στο σπίτι σας.

Φυσικό φως στο σπίτι

Ενσωματώστε καθρέφτες στα δωμάτια και τους διαδρόμους

Οι καθρέφτες αντανακλούν το φως, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει το δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο. «Το αντανακλαστικό φως μπορεί να βοηθήσει έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και οι καθρέφτες μπορούν να μεγιστοποιήσουν το λίγο φως που μπορεί να έχετε σε ένα δωμάτιο», εξηγεί στο Architectural Digest η Kiva Brent, το ανερχόμενο αστέρι στο χώρο του design. Η Brent προτείνει έναν συνδυασμό από καθρέφτες δαπέδου, καθρέφτες τοίχου, ακόμη και καθρέφτες επιτραπέζιων επιφανειών ή επίπλων για να επιτρέπεται στο φως να αναπηδά.

Φυσικό φως στο σπίτι

Χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμα έργα τέχνης στους τοίχους

Τα έργα τέχνης σε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αίσθησης φωτός σε έναν χώρο. Όπως εξηγεί η Brent, «Το να επιτρέπεται στα έργα τέχνης να είναι το φωτεινό μέρος του δωματίου είναι ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος για να προσθέσετε φως σε έναν κατά τα άλλα σκοτεινό χώρο». Είτε τοποθετείτε ένα μεγάλο έργο είτε έναν μικρότερο πίνακα, αυτό είναι ένα κόλπο που συνδυάζει το σχεδιασμό με τη λειτουργικότητα.

Βάψτε τον χώρο σας λευκό

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του φωτός είναι να βάψετε τους σκοτεινούς χώρους με λευκό χρώμα. «Τα σκούρα χρώματα μπορούν να κάνουν έναν χώρο να μοιάζει σαν να κλείνεται στον εαυτό του, οπότε, αν ένα δωμάτιο είναι μικρό, παραλείψτε τα σκούρα χρώματα», μοιράζεται η Brent. Εάν, ωστόσο, ένας εντελώς λευκός χώρος είναι πολύ μίνιμαλ για εσάς, η Brent προτείνει να βάψετε την οροφή λευκή, εξηγώντας πως «Μια λευκή οροφή μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει το εύρος ενός δωματίου».

Φυσικό φως στο σπίτι

Ενσωματώστε τεχνητό φως με φωτιστικά

Εάν δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε οποιοδήποτε φυσικό φως σε έναν χώρο, αξιοποιήστε στο έπακρο τα φωτιστικά σας. Τόσο τα επιτραπέζια, όσο και τα φωτιστικά δαπέδου μπορούν να προσθέσουν φως σε σκοτεινές γωνίες και το φωτιστικό που κρέμεται από την οροφή μπορεί να μεταμορφώσει ένα δωμάτιο. Η Brent είναι, επίσης, λάτρης της προσθήκης τεχνητού φωτισμού σε μη συμβατικούς χώρους, σημειώνοντας ότι «μπορείτε να προσθέσετε φωτισμό σε ράφια, ντουλάπια και ντουλάπες για να δημιουργήσετε διάσταση και να κάνετε έναν χώρο να φαίνεται, επίσης, μεγαλύτερος».

Φυσικό φως στο σπίτι

Πειραματιστείτε με τις επιλογές λαμπτήρων

Η Brent συνιστά να επενδύσετε σε έξυπνους λαμπτήρες για να μεταμορφώσετε τους σκοτεινούς χώρους του σπιτιού σας. Τα έντονα λευκά φώτα θα δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη αίσθηση στα δωμάτια και είναι ιδανικά για μπάνια και κουζίνες. Τα φώτα LED είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για όχι και τόσο σημαντικά σημεία του σπιτιού. «Λατρεύω τα μικρά φώτα LED για να φωτίζουν τα ράφια των βιβλίων», μοιράζεται. «Είναι όμορφο και φωτίζει πιο σκοτεινές κατασκευές όπως ράφια ή ντουλάπια».