Ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας που στα μάτια των πολιτών του έθνους είχε ταυτιστεί με τη Γαλλία, γνωστός για τα σπουδαία έργα «Η Παναγία των Παρισίων» και «Οι Άθλιοι», ήταν μια αρκετά εκκεντρική προσωπικότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει τις περισσότερες φορές με ανθρώπους αυτού του πνευματικού βεληνεκούς.

Μία από τις πιο περίεργες συνήθειές του, λοιπόν, η οποία μάλιστα τον βοηθούσε να ολοκληρώσει τα έργα του σε εύλογο χρονικό διάστημα ήταν να γράφει γυμνός.

Για τον αρχοντικό Γάλλο μπον βιβέρ του 19ου αιώνα, τίποτα δεν μπορούσε να καταστρέψει το γράψιμο μιας καλής ημέρας, πέρα από μια επίσκεψη σε κάποιο από τα πορνεία του Παρισιού -ήταν τέτοια η σχέση του που είχε αναπαπτύξει με τις γυναίκες που δούλευαν σε αυτά, μάλιστα, ώστε όταν πέθανε ο διάσημος συγγραφέας όλοι οι οίκοι ανοχής της πόλης έμειναν κλειστοί ως ένδειξη πένθους προς το διάσημο πελάτη τους.

Για να καταφέρει, λοιπόν, να φέρει εις πέρας την ολοκλήρωση της συγγραφής της Παναγίας των Παρισίων εντός προθεσμίας, ο Βίκτωρ Ουγκώ έδωσε εντολή στο προσωπικό του να εξαφανίσει όλα του τα ρούχα, έτσι ώστε να μην μπει στον πειρασμό να βγει από το σπίτι και να επισκεφτεί τους αγαπημένους του οίκους ανοχής.

Γυμνός όπως ήταν δεν θα μπορούσε να πάει πουθενά και το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να αφοσιωθεί θα ήταν η συγγραφή του έργου. Μάλιστα, ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες παρέμενε γυμνός, τυλίγοντας το σώμα του μόνο με μία κουβέρτα.