Οι ναζιστικές σφαγές στην Ελλάδα

Το μαύρο χρονικό των γερμανικών ανοσιουργημάτων κατά την ελληνική Κατοχή


WEEKEND
0:35
08/03/2015
Οι ναζιστικές σφαγές στην Ελλάδα
87
loading

Λέγεται συχνά ότι κατακτώντας την Ελλάδα, τόσο οι Ναζί όσο και οι φασίστες συνεργοί τους δεν στρογγυλοκάθισαν πάνω σε δάφνες αλλά σε μυτερά και δηλητηριασμένα αγκάθια.

Μέρα δεν περνούσε χωρίς να γνωρίσει ο ζοφερός κατακτητής ανταρτοπόλεμο από τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ, αλλά και από πλήθος ακόμα αντιστασιακών οργανώσεων, ζώντας μεγάλες λαχτάρες τόσο στην ύπαιθρο και τα κορφοβούνια όσο στα χωριά και τις πόλεις.

Το ελληνικό αντάρτικο άφησε πλήθος νεκρούς και τραυματίες στις τάξεις του εχθρού, κάνοντας έτσι τη ναζιστική μπότα να χάσει την ψυχραιμία της και να επιδοθεί σε βάρβαρα αντίποινα κατά πάντων, καθώς από την απάνθρωπη δράση των κατοχικών στρατευμάτων δεν γλίτωσε ούτε ο άμαχος ανδρικός πληθυσμός ούτε τα γυναικόπαιδα.

Τα γερμανικά SS και η Βέρμαχτ ξέσπασαν την εκδικητική τους μανία στους άοπλους κατοίκους χωριών και πόλεων, σφαγιάζοντας αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, ακόμα και βρέφη ημερών. Ο νους δεν χωρά τέτοια θηριωδία, μια εκδικητική παραζάλη που όμοιά της σπάνια ξανασυναντάμε στα ιστορικά χρονικά. Ο χαροκαμένος ελληνικός πληθυσμός που πάλευε με την πείνα και μαχόταν καθημερινά για την επιβίωσή του είχε τώρα να αναμετρηθεί με τον σπαραγμό, τα βασανιστήρια και τις μαζικές εκτελέσεις.

Όσο μάλιστα ο δοκιμαζόμενος και υπερήφανος ελληνικός λαός επέτεινε την αντιστασιακή του δράση, τόσο οι Ναζί κλιμάκωναν τα αντίποινά τους, κλιμάκωναν τις σφαγές αμάχων κοντολογίς. Η Κατοχή της Ελλάδας που είχε αρχίσει τον Απρίλιο του 1941 θα μετρούσε τουλάχιστον 3,5 φρικιαστικά χρόνια για να πάρει επισήμως τέλος (Οκτώβριος του 1944, αν και ναζιστικοί θύλακες παρέμειναν σε ελληνικά νησιά μέχρι και τον Ιούνιο του 1945), μια μακρά ανατριχιαστική περίοδος δηλαδή βάρβαρων αντιποίνων που διέπραξαν οι γερμανοί κατακτητές, επικουρούμενοι συχνά στο σκοτεινό τους έργο από τους ιταλούς και βούλγαρους συμμάχους τους.

Τα μαζικά εγκλήματα των Ναζί κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού απλώθηκαν σε όλη την επικράτεια της χώρας, από την Κρήτη μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η φρίκη δεν προσπέρασε δυστυχώς κανέναν.

Το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών» κάνει λόγο για 90 πόλεις και χωριά που γνώρισαν τη μαζική ναζιστική θηριωδία. Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο: Άγιος Δημήτριος Ιωαννίνων, Αγριά Μαγνησίας, Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας, Αετός Μαγνησίας, Αίγιο Αχαΐας, Αμφίπολις Σερρών, Άμφισσα Φωκίδας, Ανατολικό Σελίνου Χανίων, Ανώγεια Ρεθύμνου, Βέρμιο Κοζάνης, Βιάννος Ηρακλείου, Βουκόλια Χανίων, Γαλαξίδι Φωκίδας, Γραβιά Φωκίδας, Δίστομο Βοιωτίας, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Έλειο Προνών Κεφαλλονιάς, Ζάρος Ηρακλείου, Θεραπνά Λακωνίας, Ιεράπετρα Λασιθίου, Καλάβρυτα Αχαΐας, Κάνδανος Χανίων, Κάρλα Μαγνησίας, Κεντρικό Ζαγόρι Ιωαννίνων, Κλεισούρα Καστοριάς, Κομμένο Άρτας, Κουρήτες Ρεθύμνου, Κρούσωνας Ηρακλείου, Λάμπη Ρεθύμνου, Λεβίδιο Αρκαδίας, Λέχοβο Φλώρινας, Λιδωρίκιο Φωκίδας, Δήμος Μουσούρων Χανίων, Μήθυμνα Χανίων, Νίκαια Αττικής, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Παρνασσός Φωκίδας, Πέραμα Ιωαννίνων, Πέρασμα Φλώρινας, Ποταμιά Λάρισας, Σέρβια Κοζάνης, Συβρίτος Ρεθύμνου, Τριταία Αχαΐας, Τσαριτσάνη Λάρισας, Τυλισός Ηρακλείου, Τυμπάκι Ηρακλείου, Τυμφηστός Φθιώτιδας, Υπάτη Φθιώτιδας, Χορτιάτης Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχοι φάκελοι που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Εξωτερικών (με ένδειξη «Ναζιστές εγκληματίες πολέμου») καταγράφουν μαζικά κατοχικά εγκλήματα σε περισσότερα από 60 σημεία της ελληνικής επικράτειας, κάτι που εκτοξεύει τον αριθμό των γερμανών εγκληματιών πολέμου σε περισσότερους από εκατό.

Την ώρα που όλοι μας τιμούμε και μνημονεύουμε το τραγικό πανόραμα του χαμού των συμπατριωτών μας σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν έλαβε χώρα, υπήρξαν μια σειρά από σφαγές του εθνικοσοσιαλισμού που ακούστηκαν περισσότερο και έμειναν ζοφεροί ανδριάντες θηριωδίας με παγκόσμιο αντίκτυπο. Τόποι μαρτυρίου δηλαδή όπως…

Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη: Το μαρτυρικό Κοντομάρι Κρήτης (2 Ιουνίου 1941)

Όταν οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν στην Κρήτη το πρωινό της 20ής Μαΐου 1941, είχαν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον οργανωμένο στρατό και τους περίοικους «παντός φύλου και ηλικίας, επιτιθέμενους εναντίον των δια πρωτογόνων μέσων», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί σχεδόν το τάγμα εφόδου. Οι δραματικές ώρες που έζησαν εκείνη την ημέρα οι ναζί κατακτητές σφράγισε τη μοίρα του γειτονικού χωριού Κοντοµάρι Χανίων.

Μετά την οριστική κατάληψη της Kρήτης, απόσπασμα του ίδιου τάγματος που διψούσε για εκδίκηση εισήλθε στο μαρτυρικό χωριό το πρωινό της 2ας Ιουνίου και µε συνοπτικές διαδικασίες συγκέντρωσε και εκτέλεσε σε γειτονικό λιόφυτο 25 άντρες, ηλικίας 18-50 ετών. Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομάρι κατέγραψε μάλιστα χαιρέκακα με τον φωτογραφικό φακό του γερμανός υπολοχαγός και ανταποκριτής προπαγάνδας…

Η ανείπωτη σφαγή της Κανδάνου Χανίων (3 Ιουνίου 1941)

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Ναζί, καθώς εκεί συνάντησαν λυσσαλέα την αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού. Η περιβόητη γερμανική πολεμική μηχανή γνώρισε στη λεβεντογέννα Κρήτη βαριές απώλειες, γι’ αυτό και ο κατακτητής επιδόθηκε μετά την κατάληψη του νησιού σε σφοδρά αντίποινα για τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων στις εχθροπραξίες. Η Κρήτη γνώρισε δυστυχώς πολλές μαζικές σφαγές αμάχων από την εκδικητική μανία των Γερμανών και η Κάνδανος, ένα χωριουδάκι στον Νομό Χανίων, έμελλε να γίνει ένα από τα ζοφερότερα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής στις μάχες γύρω από το φαράγγι της Κανδάνου ξεπληρώθηκε από τους Ναζί με τρόπο που ήξεραν καλά: τη 2α Ιουνίου 1941 βομβάρδισαν ανελέητα το χωριό και την επόμενη μέρα τα στρατεύματα μπήκαν στην κοινότητα, καίγοντας και ισοπεδώνοντας όλα τα σπίτια. Ακολουθεί κάθαρση: οι Ναζί συγκέντρωσαν τους 180 περίπου κατοίκους έξω από το Δημοτικό Σχολείο και επιδόθηκαν στη μαζική εκτέλεσή τους.

Από το γερμανικό μένος δεν γλίτωσαν ούτε σπίτια ούτε ζώα, ενώ τέτοιο ήταν το μίσος που ο θύτης άφησε και γραπτά μνημεία θηριωδίας, όχι μόνο αναγνωρίζοντας δηλαδή το έγκλημά του αλλά προπαγανδίζοντάς το κιόλας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι Ναζί τοποθετούν δύο πινακίδες-επιγραφές στις δύο εισόδους της Κανδάνου, γραμμένες στα γερμανικά και τα ελληνικά.

Η πρώτη έγραφε: «Διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3/6/41 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μην επανοικοδομηθεί πλέον ΠOTE». H δεύτερη διατυμπανίζει ελαφρώς ανορθόγραφα: «Ως αντίποινον των άπω οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος». Το χωριό σβήστηκε από τον χάρτη…

Το ξεκλήρισμα του Κομμένου Άρτας (16 Αυγούστου 1943)

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Αυγούστου 1943 όταν ο διοικητής του 12ου Λόχου του 98ου Συντάγματος 1ου Ορεινού Τμήματος έδωσε τη μοιραία διαταγή: «Θα μπούμε στο χωριό, δεν θα αφήσουμε τίποτε όρθιο». Ό,τι φρικιαστικό ακολούθησε δεν το χωρά ο νους και μας παραδίδεται από τις μαρτυρίες όσων επιβίωσαν. Τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας μια μηχανοκίνητη φάλαγγα από 22 αυτοκίνητα ξεκίνησε από την κοιλάδα κοντά στη Φιλιππιάδα μεταφέροντας γύρω στους 100 στρατιώτες. Στις 5:00 το πρωί σταμάτησαν έξω από το χωριό.

Χαράματα 16ης Αυγούστου, ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις όλμων και ένας καταιγισμός πυρών, με τα πυροβόλα να μη σταματούν στιγμή και να δίνουν την εντύπωση σκληρής μάχης. Δεν ήταν όμως μάχη, ήταν μαζική δολοφονία. Οι στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια και ξεκλήρισαν οικογένειες ολόκληρες την ώρα που κοιμούνταν. Από τις σφαίρες των όπλων και τα βλήματα των όλμων έπεσαν νεκροί ηλικιωμένοι, ανάπηροι, ακόμη και τυφλοί. Κορίτσια με την απειλή των όπλων βιάστηκαν κατ’ εξακολούθηση από τους Ναζί, οι οποίοι αφού ικανοποίησαν τα κτηνώδη ένστικτά τους έκοψαν κατόπιν τις θηλές τους, πριν τις σφαγιάσουν τελικά σαν πρόβατα.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν υπερβαίνουν κάθε νοσηρή φαντασία: οι στρατιώτες πότιζαν βαμβάκι με βενζίνη, το τοποθετούσαν στα στόματα των βρεφών και το άναβαν. Τα παιδιά τα εκτέλεσαν με μια σφαίρα στον κρόταφο, ενώ άλλα τα κάρφωσαν με τις ξιφολόγχες τους. Άντρες βασανίστηκαν άγρια, η εκκλησία του χωριού βεβηλώθηκε με τρόπο ανείπωτο (αφόδευσαν στο ιερό και πότισαν το Ευαγγέλιο με το αίμα του τραγικού παπά), τα σπίτια κάηκαν και τίποτα δεν θύμιζε πια το γραφικό χωριουδάκι που ήταν άλλοτε το Κομμένο: διαμελισμένα και απανθρακωμένα πτώματα παντού, οσμή καμένης σάρκας, σκυλιά να τρέφονται από σκοτωμένους ανθρώπους. Συνολικά, 317 άνθρωποι ήταν τα θύματα της σφαγής του Κομμένου, της πιο φριχτής ίσως θηριωδίας που διαπράχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής…

Το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων Ιωαννίνων (3 Οκτωβρίου 1943)

Τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου 1943, το αντάρτικο σώμα του ΕΔΕΣ στήνει οδοφράγματα στον δρόμο Ιωαννίνων- Πρέβεζας και εκτελεί τον αντισυνταγματάρχη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας, Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, παρασημοφορημένο αξιωματικό και συνοδοιπόρο του Αδόλφου Χίτλερ από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανόδου του εθνικοσοσιαλισμού στο Μόναχο. Όταν η είδηση φτάνει στα Ιωάννινα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της πόλης εκδίδει μια λιτή διαταγή: «Εκδικηθείτε την ειδεχθή δολοφονία με μια αμείλικτη επιχείρηση αντεκδίκησης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το σημείο τέλεσής της».

Το σχέδιο αντι-αντάρτικων επιχειρήσεων «Πάνθηρ» τίθεται αμέσως σε εφαρμογή. Το πρωινό της 3ης Οκτωβρίου ξεκινά με καταιγισμό πυρών πυροβολικού και όλμων, που προλειαίνουν το έδαφος για την άνοδο των καμιονιών του θανάτου στο όρος Μιτσικέλι και το μαρτυρικό χωριό. Όταν οι Γερμανοί αποχωρούν, ο απολογισμός είναι φρικτός: 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά (ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών) και 37 γυναίκες (30-64 ετών). Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες.

Η μηνιαία αναφορά της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ περιγράφει την αποτρόπαιη επιχείρηση ως εξής: «Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1015 και 1277 ασθενής αντίσταση του εχθρού. Πενήντα πολίτες εξοντώθηκαν. Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν. Λάφυρα, 20 μουλάρια». Από τη μαύρη λίστα των εκτελεσθέντων απουσιάζουν οι νέοι άντρες, εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού: ανήμερα Κυριακής, ημέρα εκκλησιασμού δηλαδή, ο παπάς της ενορίας λειτουργούσε σε διπλανό χωριό κι έτσι οι περισσότεροι άντρες βρήκαν ευκαιρία να δουλέψουν τα χωράφια ή να βγουν στα βουνά με τα ζώα.

Όταν επέστρεψαν, τους περίμενε η φρίκη: Οι Γερμανοί, εκτός από τα σπίτια, είχαν κάψει ζωντανούς αρκετούς κατοίκους, ενώ άλλους τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ, αφού τους κατέβασαν στα υπόγεια των σπιτιών τους. Άλλοι εκτελέστηκαν στο πλάτωμα με επιβλέπει τη λίμνη των Ιωαννίνων και άλλοι εξοντώθηκαν μπροστά στα ανώφλια των σπιτιών ή μέσα στις κάμαρες και τα κατώγια. Από τους 96 κατοίκους που μέτρησαν οι γερμανοί φονιάδες, γλίτωσαν τον θάνατο μόνο τέσσερις: ένα βρέφος, μια νεαρή γυναίκα που την είχαν καλύψει τα νεκρά κορμιά των συγχωριανών της και δύο 24χρονοι άνδρες που οι σφαίρες τούς τραυμάτισαν επιπόλαια. Το χωριό κάηκε μέχρι θεμελίων για να εξαφανιστούν τα ίχνη ντροπής του εγκλήματος των αντιποίνων…

Η σφαγή των Καλαβρύτων (13 Δεκέμβρη 1943)

Μια από τις τραγικότερες θηριωδίες στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και εκτελέστηκε από την 117η Μεραρχία Καταδρομών, με κωδικό όνομα «Unternehmen Kalavryta» («Επιχείρηση Καλάβρυτα»): 848 κάτοικοι των Καλαβρύτων και 200 άνθρωποι από τα γύρω χωριά εκτελέστηκαν ανηλεώς, την ίδια στιγμή που η γραφική πόλη πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς, σφραγίζοντας έτσι μια από τις χειρότερες θηριωδίες των Ναζί εναντίον άοπλου πληθυσμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σφαγή των Καλαβρύτων παραμένει η βαρύτερη ίσως περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα. Η διαταγή της μαζικής δολοφονίας των κατοίκων της πόλης ήταν ενταγμένη στο ζοφερό σχέδιο της Βέρμαχτ που έκαιγε χωριά και δολοφονούσε εν ψυχρώ άμαχους πολίτες στην πελοποννησιακή προέλασή της. Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ήταν αρχικά ένα πλάνο για την περικύκλωση των ανταρτών του ΕΛΑΣ, που είχαν αναπτύξει ισχυρή αντιστασιακή δράση στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων ήδη από τις αρχές του 1943, αν και σύντομα μετεξελίχθηκε σε άλλη μια πράξη εξιλασμού, μετά τον θάνατο γερμανών στρατιωτών σε μάχες με τους αντάρτες δηλαδή και ιδιαίτερα έπειτα από το περιστατικό της εκτέλεσης 87 ναζί αιχμαλώτων που είχαν στα χέρια τους οι αντάρτες από τη Μάχη της Κερπινής (17 Οκτωβρίου 1943).

Η καλά οργανωμένη και υπολογισμένη αυτή εκκαθαριστική επιχείρηση περιλάμβανε βομβαρδισμούς, πυρπολήσεις και εκτελέσεις: πάνω από 1.000 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε περισσότερα από 50 χωριά και 143 άντρες εκτελέστηκαν στον δρόμο για τα Καλάβρυτα. Τρεις ανεξάρτητες γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν από Τρίπολη, Αίγιο και Πάτρα, αντίστοιχα, με τελική κατεύθυνση τα Καλάβρυτα, καίγοντας, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα γειτονικά χωριά που συναντούσαν στο διάβα τους (Ρογοί, Κερπινή, Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Κάλανο, Βλασία, Μάνεσι Σαραδί, Μάζι κ.ά.).

Τελικά, στις 9 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα και κάλεσαν πονηρά τους κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει την πόλη να επιστρέψουν στις εστίες τους με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πειραχθεί κανείς. Στις 13 Δεκεμβρίου όμως, νωρίς το πρωί, κατέφτασε στην κωμόπολη έτερη δύναμη γερμανικού στρατού με επικεφαλής ανώτατους αξιωματικούς, οι οποίοι διέταξαν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Σχολείο έχοντας μαζί τους κουβέρτα και τρόφιμα μίας ημέρας.

Τα γυναικόπαιδα κλειδώθηκαν στο σχολείο και όλος ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας άνω των 14 χρονών οδηγήθηκε σε φάλαγγες σε κοντινό πλάτωμα (Ράχη του Καππή), από το οποίο δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Στιγμές αργότερα, ριπές πολυβόλων έριχναν στο έδαφος τα σώματα των άτυχων Καλαβρυτινών, με τις γερμανικές οδηγίες να είναι σαφείς για την εξαντλητική καταγραφή όλων των θυμάτων της εκτέλεσης. Συνολικά, 499 άτομα δολοφονήθηκαν εκείνη την ημέρα στα Καλάβρυτα (διασώθηκαν μόλις 12 άτομα που δεν πήραν χαμπάρι οι Γερμανοί ότι ήταν ζωντανοί), αν και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιχείρησης στα Καλάβρυτα και τα γειτονικά χωριά έφτασε τις 677 ψυχές…

Η σφαγή του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944)

Άλλη μια εκκαθαριστική επιχείρηση των ναζιστών κατά του ελληνικού αντάρτικου έμελλε να εξελιχθεί σε πράξη αντιποίνων: οι γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν από τη Λειβαδιά προς το Δίστομο του νομού Βοιωτίας με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στη δυτική πλευρά του Ελικώνα. Το πρωινό της 10ης Ιουνίου, οι τρεις γερμανικοί λόχοι που επιχειρούσαν στην περιοχή εντόπισαν αντάρτες του ΕΛΑΣ σε γειτονικό χωριό (Στείρι), αν και έπεσαν στην ελληνική παγίδα: Η Μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι, αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση, αφού μέτρησαν αρκετές απώλειες.

Σειρά είχε τώρα η εκδίκηση του κατακτητικού στρατού απέναντι στον εύκολο στόχο, τους αμάχους. Μετά τις στρατιωτικές εχθροπραξίες λοιπόν οι Ναζί μπήκαν στο Δίστομο και άρχισαν να σφαγιάζουν αδιακρίτως ως αντίποινα για τις απώλειές τους. Η εκδικητική τους μανία ήταν τόσο παροιμιώδης που από το μακελειό δεν γλίτωσε κανείς, ούτε γυναικόπαιδα ούτε ηλικιωμένοι ούτε βρέφη.

Τον παπά της ενορίας τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Το μόνο που ανέκοψε τη σφαγή ήταν το σκοτάδι, καθώς μόνο όταν νύχτωσε σταμάτησαν οι Γερμανοί το φρικιαστικό τους έργο, αναγκαζόμενοι να επιστρέψουν στη Λειβαδιά. Όχι βέβαια προτού κάψουν ολοσχερώς το χωριό, αν και πάλι δεν ένιωθαν ικανοποιημένοι από τους εαυτούς τους, γι’ αυτό και δολοφόνησαν εν ψυχρώ όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο της επιστροφής στη βάση τους.

Οι νεκροί του Διστόμου έφτασαν τους 228 (117 γυναίκες και 111 άντρες), ανάμεσά τους και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών, σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Στον απόηχο της επιχείρησης εξιλασμού, η γερμανική θηριωδία έγινε γνωστή μέσω του δικτύου BBC στον υπόλοιπο κόσμο και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας έσπευσε βέβαια να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, καθώς -όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της- δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές του κατακτητή. Στο «Επίγραμμα για το Δίστομο», ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος παρατηρεί ποιητικά: «Εδώ 'ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου / ώ εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις / Εδώ πονά η σιωπή, πονάει η πέτρα κάθε δρόμου κι απ' τη θυσία κι απ' τη σκληρότητα του ανθρώπου / Εδώ μια στήλη απλή, μαρμάρινη, όλη κι όλη / με ονόματα σεμνά, και τη Δόξα τα ανεβαίνει / λυγμό λυγμό, σκαλί σκαλί, μεγίστη σκάλα»…

Η σφαγή της Κλεισούρας Καστοριάς (5 Απριλίου 1944)

Άλλη μια ναζιστική κτηνωδία στην πιο αποτρόπαια μορφή της έλαβε χώρα όταν η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία των SS επιδόθηκε με πρωτοφανή ακόμα και για τους ίδιους αγριότητα στην ανελέητη σφαγή των γυναικόπαιδων που είχαν παραμείνει στην ιστορική κωμόπολη του νομού Καστοριάς. Η απάνθρωπη συμπεριφορά των ταγμάτων του θανάτου ανάγκασαν τον πολιτικό εντεταλμένο του Γ’ Ράιχ στα Βαλκάνια να χαρακτηρίσει την εκδικητική επιχείρηση στην Κλεισούρα «λουτρό αίματος» και να επισημάνει με οργή πως οι φρικαλεότητες που διεπράχθησαν παρέβαιναν τις πάγιες διαταγές περί αντιποίνων! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την προηγουμένη της σφαγής, το βράδυ της 4ης Απριλίου 1944, ομάδα ανταρτών στρατοπέδευσαν στην Κλεισούρα και το επόμενο πρωί επιτέθηκαν σε διερχόμενη γερμανική φάλαγγα. Οι άρρενες κάτοικοι, φοβούμενοι τις γνωστές πια ναζιστικές αντεκδικήσεις, εγκαταλείπουν την κοινότητα και σαν να το γνώριζαν, το απόγευμα καταφτάνουν πράγματι τα πρώτα γερμανικά καμιόνια: τα γυναικόπαιδα συγκεντρώνονται στην πλατεία και τα πυροβόλα παίρνουν τον πρώτο λόγο. Στρατιώτες εφορμούν στα σπίτια και σκοτώνουν, βιάζουν, ξεκοιλιάζουν αδιακρίτως και καίνε τα πάντα. Ναζί και Βούλγαροι της γερμανικής πολιτοφυλακής έσπειραν όλεθρο και καταστροφή στο μισό χωριό και όταν κορέστηκε η φονική τους δίψα, σταμάτησαν. Απολογισμός; Κάπου 280 γυναικόπαιδα αδικοσκοτωμένα, 40 τραυματίες και πολλοί ανέστιοι πια, καθώς οι οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες…

Το μακελειό του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (2 Σεπτεμβρίου 1944)Άλλη μια ανθρώπινη τραγωδία εκτυλίχθηκε στον οικισμό του Χορτιάτη έπειτα από επίθεση διμοιρίας του ΕΛΑΣ στον ναζιστή κατακτητή το πρωινό της ίδιας μέρας, που έφερε τη μανιασμένη του λύσσα για εκδίκηση κατά αμάχων. Οι αντάρτες καθησύχασαν τους κατοίκους ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν κι έτσι η πλειονότητα των πολιτών παρέμεινε στις εστίες τους (αν και οι άντρες έλειπαν από νωρίς στις δουλειές τους).

Είκοσι περίπου φορτηγά με γερμανούς στρατιώτες και άντρες του Αποσπάσματος Καταδίωξης Ανταρτών περικύκλωσαν το χωριό αργότερα την ίδια μέρα, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην κεντρική πλατεία και το καφενείο και άρχισαν να λεηλατούν και να πυρπολούν τα σπίτια. Κατόπιν οδήγησαν τους συγκεντρωμένους αμάχους της πλατείας σε σπίτι και τους έκαψαν ζωντανούς, ενώ όσους μάντρωσαν στο καφενείο τους μετέφεραν στον τοπικό φούρνο και τους «γάζωσαν» με τα πολυβόλα. Κατόπιν έβαλαν φωτιά για να κάψουν ζωντανούς όσους δεν είχαν σκοτωθεί από τις ριπές του πολυβόλου, και όσοι εγκλωβισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο μαχαιρώθηκαν από τους στρατιώτες που καραδοκούσαν έξω. Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν τη διπλή σφαγή, κυνηγήθηκαν λυσσαλέα έξω από το χωριό και εκτελέστηκαν, ενώ οι γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού πριν δολοφονηθούν.

Δύο μέρες αργότερα μάλιστα, στις 4 Σεπτεμβρίου, τα τάγματα του θανάτου επέστρεψαν στην ομώνυμη κωμόπολη -τότε- στους πρόποδες του βουνού Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης για να ολοκληρώσουν το ανατριχιαστικό τους έργο, καίγοντας και σκοτώνοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο και ζωντανό. Συνολικά, τη 2α Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέστηκαν 149 κάτοικοι του Χορτιάτη, ανάμεσά τους 109 γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, ενώ κάηκαν και 300 περίπου σπίτια. Ο Ερυθρός Σταυρός, που εξασφάλισε άδεια για να μπει στο μαρτυρικό χωριό μόλις στις 7 του μήνα, αντίκρισε εικόνες ανείπωτης φρίκης…

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944)Η ιστορική τραγωδία της Κοκκινιάς με τις ομαδικές εκτελέσεις των κατοχικών δυνάμεων παραμένει άλλο ένα ζοφερό ορόσημο τόσο της ναζιστικής κτηνωδίας όσο και του ελληνικού χαφιεδισμού. Πριν καν χαράξει, στις 2:30 τα ξημερώματα, πέφτουν οι τίτλοι αρχής του δράματος της ομαδικής σφαγής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει πια ο ήλιος για τα καλά στον ουρανό.

Δεκάδες γερμανικά καμιόνια και μηχανοκίνητο τάγμα ελλήνων δοσίλογων περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές της Κοκκινιάς (από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά), κάπου 3.000 πάνοπλοι ναζί στρατιώτες και έλληνες ταγματασφαλίτες δηλαδή, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τη «Μικρή Μόσχα», όπως αποκαλούσαν τη φτωχή προσφυγούπολη του Πειραιά. Στις 6:00 το πρωί, ακούγονται οι ντουντούκες του έλληνα προδότη να καλούν τον κοκκινιώτικο λαό: «Προσοχή! Προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην Πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επιτόπου».

Όσοι δεν υπάκουσαν την εντολή και κρύφτηκαν σε στέγες, καταπακτές, πηγάδια και όπου αλλού βρήκαν, εκτελέστηκαν πράγματι επιτόπου, όντας οι πρώτοι νεκροί που θα έπεφταν στον δρόμο. Όλοι οι υπόλοιποι σύρθηκαν στον τόπο του μαρτυρίου, την ίδια ώρα που η ανίερη συμμαχία Ναζί και ταγματασφαλιτών αρχίζει να καίει σπίτια, να αρπάζει ό,τι βρει, να καταστρέφει, να χτυπά γυναικόπαιδα και να επιδίδεται σε λογής φρικαλεότητες.

Περίπου 25.000 άτομα συγκεντρώνονται κατά τις 8:00 π.μ. στην Πλατεία της Οσίας Ξένης, χωρίζονται σε πεντάδες και κάθονται γονατιστοί με το κεφάλι ψηλά. Οι έλληνες κουκουλοφόροι σέρνονται ανάμεσά τους, αναγνωρίζουν τους αντάρτες και υποδεικνύουν στον δήμιο τα σφάγια. Μέχρι να μεταφερθούν στον τελικό προορισμό της εκτέλεσης, αγωνιστές της Αντίστασης βασανίζονται ανηλεώς για να προδώσουν, αν και τα στόματα όλων μένουν σφαλιστά. Στη μάντρα γειτονικού ταπητουργείου θα πέσει η αυλαία της μαζικής σφαγής, μέσα στις κραυγές των Γερμανών «όλοι οι κομμουνιστές θα πεθάνουν» και τα σαρκαστικά χαμόγελα των ελλήνων συνεργατών τους.

Οι ριπές στη μάντρα αρχίζουν, το μαρτύριο συνεχίζεται και στην πλατεία επικρατεί έκδηλη η αγωνία της διαλογής του θανάτου. Στον σωρό των πτωμάτων της μάντρας με το αίμα να κυλά πια ποτάμι, οι κουκουλοφόροι καταδότες επιδίδονται σε πλιάτσικο των νεκρών αγωνιστών. Το μακελειό σταματά γύρω στις 6:00 το απόγευμα, αν και όχι τα δεινά των Κοκκινιωτών: 8.000 από αυτούς μεταφέρονται στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και περισσότεροι από 1.800 ξαποστέλνονται στα ναζιστικά κολαστήρια του θανάτου (Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Άουσβιτς και αλλού)…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

87
σχόλια
 1. avatar ROBOCOP

  Απ όλη την ιστορια της Ελλάδος, τους αριστερούς, παραδόξως, τους πονάνε ΜΟΝΟ οι σκοτωμοι απο τους γερμανούς!!Δεν βλέπω να κραζουν ποτε έτσι για τους Πέρσες........για τους Καρχηδονιους.....για τους Ρωμαίους.....για τους Τούρκους.....Μηπως αυτο συμβαίνει γιατι οι αριστεροι πολεμησαν για τον ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ???Λεω εγω τώρα!

  1. avatar punentes

   Ο πονος για τους Γερμανους ποιος ειναι?
   ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑΙ Η ΟΧΙ?
   Ουτε οι ρωμαιοι,ουτε οι ...καρχηδονιοι,ποσο μαλλον αγγλοι γαλλοι πορτογαλοι και Ισπανοι κονκισταδορες αθωωνονται,λογω των εγκληματων του Χιτλερ,η του Σταλιν η οποιουδηποτε αλλου!
   Κανενα δικαστηριο δεν θα αθωωσει ενα δολοφονο,επειδη θα τους πει οτι ο Χιτλερ σκοτωσε εκατομμυρια !

 2. avatar ROBOCOP

  Τους αριστερούς τους ενοχλει εξωφρενικά το γεγονός ότι οι Γερμανοί σκότωσαν Ελληνες το 40!Απ ότι βλέπω όμως δεν τους καίγεται καρφι να ξεφορτωνουν σημερα λεωφορεία με λαθροορκ στην Ομόνοια, με ότι αυτο συνεπάγεται για τους Ελληνες!

 3. avatar Νικος

  λυπαμαι πραγματικα που ενα τετοιο αρθρο εγινε αφορμη για ενα ακομα ξεκατινιασμα χρυσαυγιτων,ακροαριστερων θολοκουλτουριαρηδων,σταλινικων κλπ...γιαυτο δεν θα δουμε χαιρι ποτε..το αρθρο δεν μιλαει για ολυμπιακο-παναθηναικο κυριοι.το αρθρο μιλαει για νεκρους ΕΛΛΗΝΕΣ που σκοτωσαν οι ναζι.
  ΝΑΙ ειναι γεγονος οτι οι ανταρτες τους ΕΛΑΣ πολλες φορες την εστηναν στους ναζι,καθαριζαν 4-5 και την εκαναν στα βουνα,αφηνωντας τα χωρια στο ελεος των φονιαδων...ΝΑΙ ειναι γεγονος οτι πολλοι προδοταραδες ελληνες τακιμιασαν με τον εχθρο και κατεδιδαν πατριωτες...αυτα ομως να τα πουμε σε ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ρε μαγκες,οχι σε αυτο....
  μανα στον εμφυλιο ο ελληνας ρε παιδι μου...αντι να πουμε ενα ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ στουσ νεκρους μας,καθομαστε και τη λεμε ο ενας στον αλλον.

  1. avatar Αλέξανδρος

   Νίκο καταρχάς ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ στους νεκρούς μας. Δες ποιοι αρχίζουν το ξεκατίνιασμα σε κάθε άρθρο που αναφέρει για ναζί και θα καταλάβεις πόσο τιμάνε τους νεκρούς Έλληνες αυτοί οι άνθρωποι. Οι γνωστοί άγνωστοι αντι-χρυσαυγίτες αντι-εθνικιστές. ΟΙ γνωστοί παραχαράκτες της ιστορίας και εκμετάλλευσης των νεκρών! [...].. στους νάζί του χίτλερ και [...] επίσης στους σύγχρονους ναζί της γερμανίας που προσκυνάμε. Για να τελειώνουμε όμως με το παραμύθι του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, νεκροί Γερμανοί κατά την περίοδο της Άντίστασης: 376! σε 3 χρόνια! από όλες τις αντιστασιακές ομάδες συμπεριλαμβανομένου και του ΕΔΕΣ. Τέλος!

   1. avatar punentes

    Και τοτε γιατι προεβησαν σε τοσο σκληρα απανθρωπα αντιποινα Αλεξανδρε,αν ηταν τοσο λιγοι οι νεκροι τους?

    1. avatar Αλέξανδρος

     punentes ελπίζω να διαβάσεις την απάντησή μου. Συνήθως δεν μπαίνω σε άρθρα εδώ που σχολιάζω αλλά το συγκεκριμένο θέμα με αφορά άμεσα οπότε τσεκάρω. Προσωπική λοιπόν μαρτυρία των γιαγιάδων μου και ανθρώπων του χωριού στο οποίο μεγάλωσαν (παππούδες δεν γνώρισα, τους δολοφόνησαν οι κομμουνιστές): διμοιρία Γερμανών μπαίνει στο χωριό- η μοναδική φορά που εμφανίστηκαν Γερμανοί στο χωριό- Οι αντάρτες από το βουνό σε απόσταση 200 μέτρων πυροβολάνε στον αέρα για κάποια λεπτά, εννοείται κανένας νεκρός, οι Γερμανοί αρχίζουν και σκοτώνουν όποιον χωρικό βρισκόταν μπροστά τους για εκδίκηση, 5-6 νεκροί και κάποια καμένα σπίτια. Άλλη μαρτυρία σε κοντινό χωριό: Παρόμοιο σκηνικό με Γερμανούς μέσα στο χωριό, κάποιοι άλλοι αντάρτες ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΥΝ έναν Γερμανό, αποτέλεσμα ίδιο και χειρότερο, νεκροί και αποκαίδια. Και στις 2 περιπτώσεις την επομένη οι αντάρτες (κομμουνιστές) σχεδόν απειλούσαν τους άνδρες να πάρουν τα βουνά μαζί τους για να \"εκδικηθούν\" δήθεν τους γερμανούς. Πολλοί που αρνήθηκαν, ε σε αυτούς βρήκαν στόχο τα κομμούνια και τους εκτέλεσαν ως \"προδότες\". Προσπαθησα να στο περιγράψω συνοπτικά αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Το μίσος μου είναι τόσο μεγάλο επειδή εκείνη την ημέρα έχασα 1 συγγενή από τους γερμανούς και 2 συγγενείς από τους κομμουνιστές. Τους παππούδες τους σκότωσαν αργότερα, στον \"εμφύλιο\"...αυτά, φιλικά.

     1. avatar Νικος

      punentes εχει δικιο ο αλεξανδρος στο πρωτο του σχολιο...ειναι επισημα πρακτικα,ψαξτο.πιο πολλοι γερμανοι πεθαναν απο τυφο παρα απτην αντισταση.

     2. avatar punentes

      Δεχομαι τις απαντησεις σας,που αφορουν περιστατικα απο προσωπικες εμπειριες συγγενων,αλλα αυτο μαλλον επιβεβαιωνει οτι οι Γερμανοι ναζι,ηταν τρις χειροτεροι των τουρκων τελικα,η οποιουδηποτε αλλου κατακτητη!
      Εξαιρω βεβαια τους κονκισταδορες Ισπανοαγγλογαλλους,που κατεσφαζαν για λιγοτερα!

     3. avatar FABARM

      η αποδειξη για το ποσα γρασσα εχουν στα ματια ολοι οι φιλοναζι ειναι οτι μιλανε για τα καλαβρυτα και λενε οτι οι απωλειες των γερμανων ηταν δυο τρεις και τα αντιποινα μεγαλα!...ογδοντα αιχαλωτοι εκτελεστηκαν(εκτος απο αυτους που σκοτωθηκαν στη μαχη) δυο τρεις μετρανε αυτοι(ευτηχως που πολοι μαρτυρες των μαχων ζουν ακομα)...ο πιο γενεοδωρος ειναι αλεξανδρος που μετραει 376!!...πρεπει να ειναι ο μονος που μετρησε τους ογδοντα !..κατα τ\'αλλα σε ολες της αλλες μεγαλες μαχες σκωτωθηκαν ολοι οι υπολοιποι 296!!χαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχ συνεχιστε την αναλυση...πεφτει πολυ γελιο!

     4. avatar ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ.

      ΕΣΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΠΙΟ ΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΑΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ.....

     5. avatar Αλέξανδρος

      κατάλαβες Νίκο για τι ανθ΄ρωπους μιλάμε, που δεν καταλαβαίνουν την διαφορά του πολέμου, της \"εθνικής\" αντίστασης και του ανταρτοπόλεμου που βαπτίσαν εμφύλιο, μετράνε και αυτούς που ανέφερες οτι πέθαναν από τύφο ή άλλα αίτια. ρε συ FABARM ειλικρινά τώρα, εσύ προσθέτεις μηδενικά στα νούμερα, εμένα λες γενναιόδωρο; σιγά να μην βρίσκονται και 9 εκατομμύρια θαμμένοι στον Διόνυσο. το \"φιλοναζί\" στο επιστρέφω, διάβασε τι έγραψα πρώτα. Γενικά μάθε να ακούς και να διαβάζεις και μετά να απαντάς! και αυτό το \"χαχαχα....\" στο τέλος τι ήταν; κάποιο ατράνταχτο επιχείρημα ή ύστατη προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου πως αυτά που σου έχουν πει ισχύουν;

     6. avatar punentes

      @
      Αλέξανδρος
      Παροτι αριστερος,θεωρω και εγω τον εμφυλιο,συμμοριτοπολεμο,μιας και πιστευω οτι ηταν οντως μια μαχη 2 συμμοριων,του Σταλιν και του Τσωρτσιλ,ωστε να εδραιωθει η αγγλικη κατοχη στην χωρα,με βαση την συμφωνια της Μοσχας,που υπεγραψαν λιγο πριν την απλελευθερωση!
      Δεν ηθελαν να υπαρχει ισχυρο κκε,νομιμο,γιατι μεγαλη μαζα,οσων το ακολουθησαν μετα τον πολεμο,ηταν απλοι ανθρωποι,δυσκολα ελεγξιμοι!
      Ο συμμοριτοπολεμος,εσβησε καθε πηγη αντιδρασης στην αγγλικη κατοχη,και οι αγγλοι σε ανταποδωση \'εδωσαν\" τους αντιστασιακους προς τους κοκκινους σε Πολωνια,Αλβανια!
      Καθαρα προσωπικη αποψη,οχι κομματικη,αλλωστε οταν λεω αριστερος το εννοω!

     7. avatar FABARM

      το φιλοναζι στο ξανα επιστρεφω να το φατε ολοι μαζι με τον αρχηγο σας

     8. avatar FABARM

      το μηδενικό ηταν αναγραμματισμος εξυπνε!.[..]

     9. avatar FABARM

      90000 ειναι θαμενοι μονο εδω στη αθηνα..στο διονυσο!μπορεις ν ρωτησεις τους γερμανους που ερχονται ακομα και τωρα και τους αναβουν κερακια...αν δεν ξερεις γερμανικα ρωτα το παππα που εκλεγε απ εξω απο το νεκροταφειο!

     10. avatar Νικος

      FABARM καταρχην ειναι 9000 και οχι 90000.και δευτερον εκει ειναι θαμμενοι γερμανοι των μαχων απο την εναρξη του πολεμου και οχι μονο θυματα της αντιστασης,

     11. avatar FABARM

      εοννοειτε ειναι απο ολες τις μαχες ...και ενοειτε οτι δεν ειναι το μοναδικο νεκροταφειο ...ουτε το πιο μεγαλο

 4. avatar τετραγωνακιας

  εγώ ένα ξέρω ότι έχασα συγγενή στα καλάβρυτα από τους ναζί και μου έκαψαν το πατρικό και οι δικαιολογίες των χρυσαυγιτών μόνο αηδία μου φέρνουν, αλλά τί να πεις όταν βγάζουν φωτογραφίες στο άουσβιτς με χαμόγελο και ένα στεφάνι δεν έχουν κατάθεση στον σταύρο τον καλαβρύτων εάν γνωρίζουν κιόλας τί είναι αυτό, και μην βιαστεί κανείς να με πει κουμμουνιστή διότι δεν είμαι αντιφασίστας είμαι

  1. avatar ROBOCOP

   Αυτό το έκαναν οι ναζι γιατι τους εξαγριωναν οι αριστερές ένοπλες ομάδες όταν τους έκαναν πεσιματα!Ουτε εγω ξέχασα ποτε ότι οι δικοι σου \"ελληνες\" κομμουνιστές κρέμασαν τον πατέρα του παππου μου γιατι ήταν δεξιός!

 5. avatar Chuck Norris ©

  Στο Νεώςβεάστ δεν κανετε κανένα ελεγχο σε αυτα που ποσταρετε ? Τι ειναι αυτα που βγαζετε ? Ελεγχος μηδεν, αρχισυντακτη δεν εχετε ?

  1. avatar antidisestablishmentarianism

   Χαφιεδες των Γερμανών 500000 Έλληνες σκοτώσατε! Το πόσους έχει καταδώσει ο παππούς σου στο χει πει σε παραμυθάκι όταν ήσουν μπουλης.

   1. avatar ROBOCOP

    Οι Γερμανοί σκότωναν Ελληνες γιατι τους επιτιθονταν οι κομμουνιστές!Οι κομμουνιστές στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη απο τους γερμανούς και συνέχισαν μαζικές δολοφονίες ελλήνων για να επικρατήσει στην Ελλάδα η αριστερα και ο κομμουνισμος!

 6. avatar Chuck Norris ©

  \"Δεκάδες γερμανικά καμιόνια και μηχανοκίνητο τάγμα ελλήνων δοσίλογων περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές της Κοκκινιάς\"
  χαχαχαχα, ρε φιλε εχεις μπερδεψει τον εμφυλιο (αριστερων κλεφτοκοταδων του ΕΑΜ) με τους γερμανους.
  Ελεος αθρογραφε, ελεος !!!

  1. avatar Chuck Norris ©

   Για την Ιστορια και για αυτους που θελουν να μαθουν , τα καμιονια που \"περικυκλωσαν\" την κοκκινια ηταν των Αγγλων .Καμα σχεση με αυτα που γραφει το αθρο .

   1. avatar punentes

    ΤΣΑΚ....
    ΕΛΕΟΣ!
    ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ.....Σεβασου λιγο τον εαυτο σου!
    Ειπαμε η ΧΑ δεν εχει σχεση με ναζι,εσυ τι γραφεις εδω?
    Γιατι τους θαβεις?

   2. avatar τετραγωνακιας

    τσακ το 44 είχαμε κατοχή, εμφύλιο από το 46 τί δεν καταλαβαίνεις για 2 χρόνια διάφορα μιλάμε ....Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως τραγωδία για τη Νίκαια, κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών.
    Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944, δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη Νίκαια και την περικύκλωσαν. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ταγματασφαλίτες απαίτησαν από τους άνδρες ηλικίας 14-60 ετών να εμφανιστούν στην κεντρική πλατεία (πλατεία Οσίας Ξένης) προκειμένου να ελεγχθούν.
    Τότε οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σπίτια και όσους εντόπιζαν στα σπίτια τους ή στις γύρω γειτονιές, τους εκτελούσαν επί τόπου. Έπειτα από μερικές ώρες περίπου 20.000 Νικαιώτες βρίσκονταν στην πλατεία και εκεί ξεκίνησαν οι δωσίλογοι (φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται) να υποδεικνύουν στους Ναζί τους Έλληνες πατριώτες. Αυτοί οδηγούνταν στη Μάντρα της Νίκαιας (μερικά στενά μακριά από την πλατεία) με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστές και εκτελούνταν ομαδικά. Ταυτόχρονα με τις ομαδικές εκτελέσεις, οι Γερμανοί λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες σπίτια. Στο τέλος της ημέρας χιλιάδες πτώματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ\' Νεκροταφείο Νικαίας, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου...... από βικιπαίδεια πες τώρα ότι είναι και κουμμουνιστική να με στείλεις όπως και να έχει το 44 είχαμε κατοχή ο εμφυλιος ξεκίνησε το 46 έλεος τσακ έλεος

  2. avatar τετραγωνακιας

   Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949 ......Το Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944) άσχετο τσακ μα άσχετο τελικά όντως έχετε πολύ χαμηλό iq το 44 δεν είχαμε εμφύλιο αλλά κατοχή και μην κανείς τον κόπο να μου αμπαντήσεις δεν αξίζει (Κατοχή της Ελλάδας 1941-1944) - γιαυτό!!!!!!!!

 7. avatar Chuck Norris ©

  Λυσαξτε ακροαριστερα , για ναζι λενε .
  Μπρουρ μπουρ μπουρ.
  Μαυρα κορακια, ασπρα κορακια

  1. avatar politis panagiotis

   όλοι οι άλλοι είναι άσπρα κοράκια εκτός από εσένα? Αν είσαι ναζί μην ντρέπεσαι πες το γιατί δεν το λες,ανώνυμος είσαι? Εγώ αν ήμουν, επώνυμα θα το έλεγα και θα εξηγούσα το γιατί. Εννοείτε, αν ήμουν θα ήξερα γιατί, και επειδή ξέρω δεν είμαι.

   1. avatar Chuck Norris ©

    Για να σου απαντησω και σοβαρα, οι Ναζι εχουν ξοφλισει εδω και 80 χρόνια , τωρα εχουμε τους ακροαριστερους φασιστες.

    1. avatar politis panagiotis

     Θεωρώ ότι διάλογος γίνετε για κατανοήσει όσο μπορεί ο ένας τον άλλο, και όχι για να περνάει η ώρα. Αν δεν μιλάμε σοβαρά δεν έχει νόημα να μιλάμε. Το ίδιο ισχύει όταν καθένας θεωρεί ότι κατέχει την αλήθεια. Δεν κατάλαβα την έννοια του προστατεύω ποια είναι. Αν εννοείς ασφάλεια νομίζω ότι: αν ο καθένας μπορούσε να το κάνει δεν θα είχαμε αστυνομία. Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι απλουστεύεις πολύ τα πράγματα. Στα λεγόμενά σου διακρίνω έναν υπερβολικό φόβο.

   2. avatar Chuck Norris ©

    Φιλαρακο, την αυλη του σπιτιου μου προστατεύω και την οικογενια μου, το ιδιο κανει και ο γειτονας μου στον διπλανο δρομο, το ιδιο κανουν και οι συμπολιτες μου στον νομό μου μένω.
    Ετσι ως Συνολο προστατευουμε την Ελλαδα. Αρα ειμαστε και εθνικιστές και φασίστες .

 8. avatar punentes

  ΨΕΜΜΑΤΑ!
  Αυτα ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ!
  ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ!
  ΥΓ Οποιος βρει ποιο το ειπε,κερδιζει μπλουζακι της ΧΑ

  1. avatar Chuck Norris ©

   Σοβαρα ;

   1. avatar punentes

    Γιατι ξερεις ποιος το ειπε?

   2. avatar Αλέξανδρος

    δεν θέλουμε μπλουζάκι, έχουμε ήδη....

 9. avatar Αλέξανδρος

  μην ψάχνετε την πηγή του άρθρου, το left.gr είναι με κάποιες πρόσθετες πινελιές. «Προσοχή! Προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας....» αν βρειτε κάποιον μάρτυρα να επιβεβαιώνει τα τάγματα αφαλείας στα \"χωνιά\" κερδίζει μια θέση στην ομάδα σχολιασμού του Συριζα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και στο ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ που έχει μαρτυρίες ανθρώπων που ζήσανε την σφαγή της Κοκκινιάς, τα Τάγματα Ασφαλείας δεν αναφέρονται πουθενά. Η προπαγάνδα στα καλύτερα της....συνεχίστε...

  1. avatar τετραγωνακιας

   υπάρχουν και φωτογραφίες με τα τάγματα ασφαλείας με τα περιβραχιόνια των ναζί αλλά τί να σου κάνω που δεν μπορώ να στείλω φωτογραφίες που φυλάνε κρεμασμένους μην τυχόν και φύγουν

  2. avatar Chuck Norris ©

   Να διαβαζε και λιγη ιστορια ο αρθρογραφος τι καλα που θα ηταν .

 10. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

  Αφιερωμένο σε κάθε χρυσαυγίδι που κυκλοφορεί με αρχαιοελληνικό ανεμιστηράκι για τατουάζ.

  1. avatar Chuck Norris ©

   Παλικάρι, το \"αρχαιοελληνικό ανεμιστηράκι\" ειναι αρχαιο Ελληνικό συμβολο, μην το προσβάλεις οπως κανείς δεν προσβαλει το σφυροδρεπανο σου.

   1. avatar Chuck Norris ©

    Και η διαφορα ειναι η εξης, το αρχαιο \"ανεμιστιρακι\" ηταν απο την αντιθετη φορα απο αυτην που ειχε η σβαστικα του χιτλερ.

 11. avatar politis panagiotis

  Το πρωί που σε κάποιο καφενείο έπινα καφέ άκουσα έναν άνθρωπο να λέει: όπου ακούς πολλούς κοκόρους αργεί να ξημερώσει. Σε ποιο κόμμα νομίζετε ότι ανήκει?

  1. avatar politis panagiotis

   Εσείς που μου βάλατε αρνητικές, γιατί δεν απαντήσατε;

   1. avatar Chuck Norris ©

    Οπου ακους πολλόυς αριστερους δεν ξημερωνει ποτε

    1. avatar politis panagiotis

     Αυτό θα το δούμε? Στην ερώτηση δεν απάντσες

     1. avatar Chuck Norris ©

      κιτς κιτσ τσαπουρρρρρρ

     2. avatar Chuck Norris ©

      Οχι δεν απάντσα, απο χωρίο εισαι ? Αμπουρντα εεε ?

 12. avatar Defender

  Αυτά τα άρθρα απευθυνονται σε ανθρώπους με αισθήματα, τιμή και συνείδηση. Οι νεοναζιστές χρυσαυγίτες έτσι και αλλιώς ούτε τσίπα, ούτε ανδρισμό, ούτε τιμή, ούτε συνειδηση έχουν για να ντραπούν.

  1. avatar Mygdonas

   ΝΕΟΝΑΖΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ [...]ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ,ΙΤΑΛΟΙ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ.

   1. avatar FABARM

    κουιζ μυγδονα...ποιος εκλεγε στη κηδεια του σφαγεα κεμαλ.ποιος τον μνημονευε.μετα το θανατο του,ποιος εκανε το σπτιτι του μουσειο και ποιος μετονομασε την οδο αποστολου παυλου στη θεσαλινικη σε οδο κεμαλ ατατουρκ?...για πες τουρκοσπορε μυγδονα?

    1. avatar Chuck Norris ©

     Διαβαστε καμια ιστορια και μετα πειτε οτι θελετε.

   2. avatar politis panagiotis

    Ενώ εσύ, και οι άλλοι σαν και σένα, είσαστε φορτωμένοι από ευαισθησία, απορώ πως την αντέχετε?

  2. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

   Οι Έλληνες δεν τιμούν επιλεκτικά τους νεκρούς επειδή έτσι επιτάσσει το ιδεολογικό τους υπόβαθρο! Οι ανθρωπισταί που υποστηρίζουν αυτούς που συμβάλλανε στο Ολοκαύτωμα της Χίου κατά την Επανάσταση και στο δουλεμπόριο των Ελλήνων έχουν τιμή και συνείδηση;;

   1. avatar politis panagiotis

    Οι ανθρωπιστές δεν θέλουν να τιμούν, προσπαθούν να μην υπάρχουν ανθρωποι θύματα που να τους τιμούν.

 13. avatar giannis

  Ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν αυτά. Δυστηχώς στην Ελλάδα η αντίσταση εναντίον των ναζί ήταν διαχασμένη και αποσπασματική και πολύ συχνά οι άμαχοι εγκαταλείπονταν στο έλεος των αντιποίνων.

 14. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Για τους Τούρκους όμως δεν σας πιάνει τέτοια ευαισθησία!
  Εσείς που έχετε γεμίσει την Πατρίδα μας με τόσους Αλλάχ Ακμπάρ και τους χτίζετε και τζαμιά εσείς λογίζεστε σαν πατριώτες;;
  ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!!Αφήστε τα λογύδρια κατά του Εθνικοσοσιαλισμού! Επειδή εσείς θέλετε να εξαφανιστεί το Ελληνικό Γένος με ξένους δεν σημαίνει ότι όσοι θέλουν να διαφυλάξουν την Φυλή τους είναι Προδότες!!Λοιπόν για να είμαστε ειλικρινείς και να μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας!
  Εγώ δεν είμαι χρυσαυγίτης αλλά θέλω τα παιδιά μου να μαθαίνουν για την Ελλάδα, να ζουν για την Ελλάδα, να ζουν αρχαιοπρεπώς, σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό τρόπο ζωής και όχι σαν το σημερινό γραικυλιστάν!!
  Και εννοείται πως ο Κοινοβουλευτισμός μισεί το Γένος και την Φυλή και θέλει να το διαλύσει!! Το ποιος είναι Προδότης μακροπρόθεσμα θα φανεί με όλους αυτούς που μας έχουν κουβαλήσει!!

  1. avatar politis panagiotis

   Οι νεοέλληνες συνήθως μιλάνε, σπανίως ακούν, κι’ όταν ακούν, καταλαβαίνουν εκείνα που ήθελαν να ακούσουν. Ξέρουν τα πάντα εκτός από τον εαυτό τους. Οι πολλοί δεν κουράζονται να βρουν την αλήθεια, αλλά καταφεύγουν στις έτοιμες ερμηνείες που έχουν διατυπώσει οι άλλοι. Θουκυδίδης
   Για την αλήθεια δεν γνωρίζουμε τίποτα, αυτή είναι κριμένη στα βάθη των πραγμάτων. Δημόκριτος

  2. avatar maria

   Ρε Βασιλάκο, φόρα μια στολάρα και βγες παγανιά , δηλαδή σε παρακαλώ ρε πατριωταρά που τολμάς να εκμηδενίζεις τη φρίκη του εθνικοσοσιαλισμού , του ΝΑΖΙΣΜΟΥ, από την οποία υπέφεραν οι συμπατριώτες σου κάποτε, επειδή και οι Τούρκοι μας έσφαζαν κάποτε. Είστε αμφότεροι αυτό που εξέρχεται από τα όπλα...ξέρετε ποιο. [...]

   1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

    Και τέλος Μαρία δεν αντέχω τα κηρύγματα των λεγόμενων ανθρωπιστών. Η προγιαγιά μου έφυγε από την Προύσα (στο συνωστισμό ) και μου έχει πει πίσω της τι γινόταν.

   2. avatar Mygdonas

    ΚΑΙ ΣΥ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΣΦΑΖΑΝ,ΕΤΣΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΣΦΑΖΑΝ.

   3. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ο Εθνικοσοσιαλισμός δεν αφορά μόνο ένα \'Έθνος Μαρία. Αν αγαπάς το ελληνικό Έθνος τι θα είσαι;; Εθνικοσοσιαλιστής! Εσείς έχετε συνδέσει τον Εθνικοσοσιαλισμό αποκλειστικά με την Ναζιστική Γερμανία! Κάθε άνθρωπος αν δεν έχει λοβοτομηθεί οφείλει να αγαπά το Γένος του!
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΟΓΥΔΡΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ!!
    Δικαίωμά σου να λες ότι θες!
    Δικαίωμα μου να θέλω να δω την Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη!!

  3. avatar Mygdonas

   ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΦΑΓΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΦΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

   1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

    Και όχι μόνο αυτοί αλλά και οι Εβραίοι να δεις τι έκαναν στην Επανάσταση! Αυτά για να μην λένε για το ποιος είναι ανιστόρητος.

 15. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Θα προτιμούσα η Ελλάς να ήταν στο πλευρό του άξονα και όχι των Τραπεζιτών και των Σοβιετικών. Ο
  Χίτλερ πήρε μια κατεστραμμένη οικονομικά Γερμανία και ξαναέδωσε στους Γερμανούς την περηφάνεια τους. Απομάκρυνε τους Εβραίους από τις εξέχουσες οικονομικές θέσεις και αντί να δανειστεί με τόκο η Ναζιστική Γερμανία εξέδωσε συναλλακτικό νόμισμα (Γραμμάτια εργασίας Δημοσίου).
  (Η γη του Γερμανού αγρότη απελευθερώθηκε από την μέγγενη του Εβραίου τοκογλύφου και άρχισε να περνά από τον πατέρα στον γιο και να παραμένει στα χέρια της οικογενείας. (Simpson).
  Τώρα πηγαίνει στις Τράπεζες που τις ελέγχουν και αυτές οι Ρόθτσιλντ και άλλες Εβραϊκές οικογένειες. Γιατί αυτός ήταν ο Πόλεμος. Η Κεντρική Τράπεζα δεν παρέχει χρήματα σε κάποιο κράτος. Του το δανείζει με τόκο. Επομένως το μόνο που μπορεί να παράγει ένα κράτος είναι το ΧΡΕΟΣ. Το μόνο που κάνουν τα κράτη είναι να είναι υπόδουλα αυτών των Τραπεζών και απλά να προσπαθούν να διαχειριστούν ένα χρέος εσαεί τρώγοντας ο ένας τις σάρκες του άλλου. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι ένα άλλο πράγμα που συμφέρει τους Τραπεζίτες είναι ο Πόλεμος. Γιατί αναγκάζει την κάθε κυβέρνηση να δανειστεί ακόμα περισσότερα χρήματα με τόκο.
  Αυτό είναι το κρίμα!!Αντί να είναι ενωμένα τα Εθνικιστικά καθεστώτα κάθονταν και σφάζονταν μεταξύ τους!
  Η Γερμανία ήταν πολύ ισχυρή και πρέπει να καταστραφεί έλεγε ο Τσώρτσιλ.
  Δεν ήταν ένας πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων. Αλλά ένας πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και των Εβραίων Τραπεζιτών που έλεγχαν τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Ποτέ δεν θα άφηναν ένα οποιοδήποτε Έθνος να είναι ανεξάρτητο.
  Γιατί τα Έθνη δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν. ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ (Τράπεζες) ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ!

  1. avatar giannis

   Μην πιστεύεις πλήρως ότι διαβάζεις. Μερικοί τραπεζίτες χρηματοδότησαν τον Χιτλερ αρχικά. Το αίμα πάντως νερό δεν γίνεται.

   1. avatar punentes

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ!
    Οι τραπεζιτες και επιχειρησεις ,βοηθησαν τα μεγιστα τους ναζι,ωστε να ξεκινησει ενας παγκοσμιος πολεμος,απο τον οποιο θα καιγοταν η ευρωπη,και αυτοι θα κερδιζαν απο την ανασυγκροτηση της!
    Ετσι εγινε και με τα δανεια!
    Παρτε δανεια,ταιστε τον κοσμο,και τωρα που μειναμε χωρις αντιπαλο,παρτε του πισω τα δεκαπλασια με τους τοκους!

   2. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

    Το αίμα νερό δεν γίνεται για αυτό και αντιπαθώ σφόδρα και τους Εβραίους!!Δεν μπορώ να ξεχάσω την συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση.

 16. avatar Ανδρεας

  Μην γράφετε τέτοια,γιατί τα \"δεξιόπαιδα\" υμνούν τον Χίτλερ,στρατιώτες του καταπατητές του τόπου με βαμμένα με αίμα χέρια τους και μας λένε πως κατά βάθος μας....συμπαθούσαν!

  1. avatar Brooklyn_Garnett

   Ίσα ίσα πρέπει να τα γράφουν για να καταλάβουν ποιόν υμνούν γιατί είναι ελλιπώς ενημερωμένοι από ότι δείχνουν.

   1. avatar maria

    Δεν είναι ελλιπώς ενημερωμένοι , μια χαρά τα γνωρίζουν . Απλά θέλουν να είναι παλιάνθρωποι. Είναι λογικά μια διανοητική ανεπάρκεια, αλλιώς δεν εξηγείται το μίσος προς τον συνάνθρωπο

    1. avatar Mygdonas

     ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΜΑΟ,ΣΤΑΛΙΝ,ΧΙΤΛΕΡ.

 17. avatar Nastyer

  Κι εχεις σημερα τους [...] που στηριζουν χα, να θελουν και δικαιωματα στην κοινωνια!

  1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

   Και έχεις σήμερα τους ανθέλληνες που ψηφίζουν Αριστερά!

 18. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

  (Η θηριωδία του Β\' Π.Π επακολούθησε την κώφευση της Ευρώπης στο γνωστό θαύμα της Φατιμά στην Πορτογαλία, βλέπε βικιπέδια, με τις εκλίσεις και οράματα που έδωσε η Παναγία, στους Καθολικούς.) Πριν τον Β Παγκόσμιο η Ελλάδα χωριζόταν σε φιλοβασιλικούς και φιλοβενιζελικούς, αντί για αριστερούς κ δεξιούς. Εφόσον η επερχόμενη θηριωδία κ απανθρωπιά αντιποίνων από τον τακτικό στρατό των Γερμανών κατακτητών ήταν δεδομένη, υπάρχουν πρόσθετες ευθύνες! Έπρεπε να γίνονταν μόνο οι στρατηγικές ενέργειες όπως στην γέφυρα Γοργοποτάμου, ενώ οι λοιπές ενέργειες, είναι υπό κρίση με βάση το ότι η αντίδραση του Γερμανικού τακτικού στρατού, ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη.

 19. avatar τετραγωνακιας

  μυγδόνας ,κεκ ,ρόμποκοπ ,λιάκος και λοιποί πατριώτες!!!!!! που είστε βρε να σχολιάσετε

  1. avatar Mygdonas

   ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ [..]? ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ?ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΔΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ [..] ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΤΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΩΣ ΟΦΕΙΛΑΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΜΟΣΤΡΑ ΤΟΥΣ.Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ-ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ,ΜΟΛΙς ξ76 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ-ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΧΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,ΡΟΥΠΕΛ- ΕΝΩ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

   1. avatar τετραγωνακιας

    Γεια σου μυγδονα καλή βδομάδα χαχαχα ήμουν σίγουρος ότι θα με σχολιάσεις βρε μάθε τα βασικά άλλο αντάρτικο άλλο τακτικός πόλεμος όλες η χώρες που έπεσαν σε τακτικό πόλεμο έκαναν μετά αντάρτικο αφού δεν υπήρχε τακτικός στρατός εδώ είχε αποσυρθεί αφρική οι άλλοι τους έλεγαν παρτιζάνους τους αντάρτες

  2. avatar τετραγωνακιας

   Ωχ τον χασάπη ξέχασα από την λίστα τον κρυφοναζιάρη πάντως ανυσηχω για της αρνητικές σιγά μην δεν έριξαν μια μάτια στο αθρο οι καταφλοκορακες να κόψουν κίνηση

   1. avatar Mygdonas

    ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟΕΥΡΩ ΤΟΥΣ.

 20. avatar Nick

  Κάπου στη μέση του άρθρου,κουράστηκα... Λογχισμένα βρέφη,καμμένοι άνθρωποι,βιασμένες γυναίκες... Άν υπήρχαν ζμάρτφοουν τότε,θα βλέπαμε εικόνες χειρότερες απο αυτές που δημοσιοποιεί το ισλαμικό κράτος τώρα. Μετά όμως χρυσαύγουλα μη ρωτάτε γιατί σας κοπανάμε όπου σας βρούμε. «παντός φύλου και ηλικίας, επιτιθέμενους εναντίον των δια πρωτογόνων μέσων»

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει