29
loading

Καζάνια να βράζουν. Ψυχές να ταλαιπωρούνται και να βασανίζονται, ακάθαρτες. Διάβολοι και δαίμονες να κατατρέχουν ανθρώπους που αμάρτησαν. Εικόνες βγαλμένες από την Κόλαση του Δάντη. Ένας σίγουρος... τρόπος για να τα ζήσει κανείς όλα αυτά είναι να έχει διαπράξει τουλάχιστον ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Πως προέκυψαν, ωστόσο, στη ζωή των χριστιανών από τη στιγμή που δεν αναφέρονται σε κανένα από τα Ευαγγέλια που μετέφεραν στους ανθρώπους το έργο και τα λόγια του Ιησού; Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, με λίγα λόγια, δεν υπήρχαν αλλά έπρεπε να δημιουργηθούν. Ο λόγος είναι απλός. Η εκκλησία έπρεπε με κάποιο τρόπο να δείχνει στους πιστούς τι πρέπει και κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουν.

Και αφού υπάρχουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, τότε θα πρέπει να υπάρχουν και οι επτά αρετές. Το «αντίπαλο δέος» το οποίο αφού ο πιστός ήξερε τι δεν πρέπει να κάνει για να πάει στον παράδεισο, θα ΄του «έδειχνε» και το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στη βασιλεία των ουρανών.

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα

Όπως ήδη έχει αναφερθεί κανένα από τα Ευαγγελία δεν γράφει το παραμικρό για την ύπαρξη των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων. Αυτό που υπάρχει είναι στην ουσία ένας συνολικός τρόπος συμπεριφοράς που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους πιστούς της θρησκείας. Αυτόν ακριβώς τον τρόπο συμπεριφοράς, σε μια πιο συγκροτημένη μορφή τον συναντάμε για πρώτη φορά στην επιστολή του Απόστολου Παύλου προς τους Γαλάτες. Εκεί ο Απόστολος σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει τους κανόνες συμπεριφοράς αναφέρει τη λαγνεία, τη ζήλεια, τη μοιχεία κλπ χωρίς, ωστόσο, να κάνει κάποια αναφορά σε «θανάσιμα αμαρτήματα».

«Αυτοί που πράττουν τέτοια πράγματα δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού», γράφει χαρακτηριστικά ο Απόστολος.

Αυτή ακριβώς την επιστολή είναι που πήραν πολλά χρόνια αργότερα, οι πρώτοι χριστιανοί και την μετέτρεψαν σταδιακά σε αυτό που σήμερα ξέρουμε ως λίστα με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο πρώτος που επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο σε μια πιο συγκροτημένη μορφή ήταν ένας μοναχός και βυζαντινός συγγραφέας, ο Ευάγριος Ποντικός, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Ίβηρα του Πόντου το 345 μΧ και ήταν ο πρώτος Χριστιανός που δημιούργησε τον κατάλογο. Το μόνο «θεματάκι» είναι πως τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα όπως τα περιέγραψε ο Ευάγριος ήταν... οκτώ και συγκεκριμένα: 1) Γαστριμαργία, 2) Πορνεία, 3) Φιλαργυρία, 4) Υπερηφανεία, 5) Λύπη, 6) Οργή, 7) Κενοδοξία και 8) Ἀκηδία.

Η λίστα του Ευάγριου ήταν γραμμένη στα Ελληνικά. Στη συνέχεια μεταφράστηκε στα Λατινικά και τον 6ο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος Α’ ο «Μέγας» υιοθέτησε τη λίστα ως επίσημη και χριστιανικά... πρέπουσα. Αυτό έγινε το 591 μΧ και αφού πρώτα ο πάπας είχε κάνει κάποιες μικροβελτιώσεις. Ένωσε την κενοδοξία με την περηφάνια και την ακηδία με τη λύπη (σχηματίζοντας το αμάρτημα της οκνηρίας). Παράλληλα, πρόσθεσε τη ζηλοφθονία και έτσι τα αμαρτήματα έγιναν επτά! Επιπλέον τα ιεράρχησε και έβαλε στην κορυφή και άρα χειρότερο όλων την αλαζονεία, την οποία όριζε ως τη ρίζα όλων των κακών. Στη συνέχεια και πάντα με σειρά... σοβαρότητας ήταν η ζηλοφθονία, η οργή, η οκνηρία, η απληστία, η λαιμαργία και τέλος, η λαγνεία.

Η κόλαση του Δάντη και οι δαίμονες

Προφανέστατα και η τύχη όσων χριστιανών δεν ακολουθούσαν τη λίστα των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων ήταν ένα δρομολόγιο δίχως επιστροφή στη κόλαση. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή των χριστιανών. Και επειδή ότι επηρεάζει (θετικά ή αρνητικά) τη ζωή των ανθρώπων σύντομα περνάει και στην τέχνη δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδωσαν μια καλλιτεχνική διάσταση στο θέμα. Μέχρι και στις ημέρες αποτελεί έμπνευση με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αστυνομική ταινία δράσης «Seven» με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ και Μόργκαν Φρίμαν. Βέβαια, πριν από την ταινία, είχαν προηγηθεί σπουδαία έργα, όπως θεατρικά δοκίμια, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής.

Το μυαλό όλων, ωστόσο, όταν μιλάμε για τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα πάει σχεδόν νομοτελειακά στην περίφημη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Στο σπουδαίο αυτό έργο του ο δημιουργός συνδέει, μάλιστα κάθε ένα από τα επτά αμαρτήματα με έναν δαίμονα ως τιμωρό, ενώ παράλληλα δίνει και μια μικρή επεξήγηση:

1. Αλαζονεία (Superbia) / υπεροψία, το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του ανώτερο / Aζαζέλ (Azazel)

2. Ζηλοφθονία (Invidia)/  φθόνος, ζήλια, αυτός που ενοχλείται με την επιτυχία των άλλων/ Λεβιάθαν (Leviathan)

3. Οργή (Ira) / θυμός, μνησικακία και εκδικητική συμπεριφορά / Σατανάς (Satan/Amon)

4. Οκνηρία (Acedia) / φυγοπονία, τεμπελιά / Βηλφεγώρ (Belphegor)

5. Απληστία (Avaritia) / πλεονεξία, κατάσταση στην οποία ένας θέλει όλο και περισσότερα / Μαμωνάς (Mammon)

6. Λαιμαργία (Gula) / βουλιμία, όταν κάποιος τρώει πολύ, ασταμάτητα και γρήγορα / Βελζεβούλ (Beelzebub)

7. Λαγνεία (Luxuria) φιληδονία, κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές του επιθυμίες / Ασμοδαίος (Asmodeus).

Οι επτά λυτρωτικές αρετές

Επειδή, όμως, όπου υπάρχει το κακό, υπάρχει και το καλό έτσι για την... ισορροπία των πραγμάτων, παράλληλα με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα υπάρχουν και οι αντίστοιχες λυτρωτικές αρετές που όπως είναι... φυσιολογικό κλείνουν τον δρόμο προς την κόλαση και ανοίγουν εκείνον που οδηγεί στον παράδεισο. Η λίστα την οποία συνέταξαν μεταγενέστεροι θεολόγοι έχει ως εξής:

1. Ταπείνωση

2. Ελεημοσύνη

3. Σωφροσύνη

4. Νηστεία

5. Αγάπη

6. Μακροθυμία και

7. Προσευχή

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar πανος χχχχ

  Ολες μα ολες οι θρησκειες ειναι εναντια στην ανθρωπινη φυση
  Οποτε και οι μαγκες που τις δημιουργησαν ξεραν οτι ετσι θα κρατουσαν τον κοσμο μακρυα απο πολλες επιθυμιες που για να τις πραγματοποιησει θα γινοτανε πανικος
  Μεγαλυτερη απατη αποτη θρησκεια δεν υπαρχει παρα μονο η πολιτικη για αυτο και πανε χερι χερι
  Βεβαια σε αυτο βοηθαει και η μα..ακια του κοσμου που εκτος απο τις βασικες λειτουργειες ΕΙΣΠΝΟΗ ΕΚΠΝΟΗ και ΤΡΟΦΗ δεν βλεπει τιποτε αλλο παρα μονο κολαση και παραδεισο σε ολα
  ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΑΝΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

  Για ποιο λογο?
  Απλο

  ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΡΕ ΓΙΔΙΑ

 2. avatar magas

  ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΠΕΡΙ ΚΟΛΑΣΗΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ,ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. ΑΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΤΟ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ. ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΚΟΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΨΥΧΗ. ΠΩΣ? ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΚΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΠΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΗ.ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ. ΑΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΕΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΗΓΕΙ.
  ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ. ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ .

 3. avatar 321

  Φουλ για κόλαση με βλέπω

  1. avatar Φιλαράκο..

   ..κοίτα να είσαι καλά ντυμένος για να
   εντυπωσιάσεις .

 4. avatar magas

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΨΥΧΗ. ΟΣΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΩΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΛΥΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

 5. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  μηπως τα αμαρτηματα αυτα δεν ειναι που ταλανιζουν τους ανθρωπους ανα την υφηλιο? μηπως τα αμαρτηματα αυτα δεν ειναι που οδηγουν τον κοσμο στα ψυχοφαρμακα στους ψυχιατρους στην αυπνια στην σχιζοφρενεια και στην πασης φυσεως εγκληματικοτητα? μηπως δολιως και σκοπιμως οι κρατουντες χρησιμοποιουν τα παθη αυτα μεσω της προπαγανδας για να υποδουλωνουν την ανθρωπινη ψυχη? μηπως με την θρησκεια (οπως και να εχει, η να το ερμηνευη κανεις) ηταν ποιο καταλαγιασμενα αυτα τα παθη?

 6. avatar γαιδουροβάτραχος

  Το γιατι οι αξιωματουχοι σαταναδες κακοποιουν παντιοτροπως τους ανευ αξιωματος ομοιδεάτες ομοσταυλους υποστηριχτες τους σε χωρο που ονομαζεται κολαση δεν το καταλαβα ποτε.Ειναι στα πλαισια προσπαθειας μεταστροφης τους σε φαν του αντιπαλου club?
  Eδω κατω , στη χωματερη γη, οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι ειναι οι καλοι, και γιαυτο κακοποιουν τους κακους για να τους κανουν καλους...
  ως γνωστον κακοποιώντας το κακο το κανεις καλό......
  ...μη θες πολλα ...ζαλιστηκα ηδη
  Οταν ειχα ρωτησει σχετικα τον γλυκυτατο ανοιχτομυαλο και πολυσπουδαγμενο θεολογο μου στο λυκειο , απλα μειδίασε
  Επακολουθα εμεινα εκτος νυμφωνος
  και εκτος χαρβαρντ αλλωστε
  πως θες να παρω στα σοβαρα τον κουλη και τη βαμπιροφάρα του;;

  1. avatar criskalts

   Για πες ρε VLAKENTIE οι Αμερικανοί δεν πήγαν στο φεγγάρι έ;;;
   Κρίση και αντίληψη μηδέν ρε στούρνε.
   ΟΥΣΤ ΡΕ

 7. avatar Αρκετα απο …

  αυτα τα αμαρτηματα συμβαλουν στην οικονομια ολων των εθνων. Χωρις αυτα δεν θα υπηρχε αναπτυξη...(λεω τωρα..)

  1. avatar Aρκετα απο αυτα

   που λες ειναι σωστα

 8. avatar ΜΑΛΚΟ

  Εξαιρετικό άρθρο με λεπτομέρειες και πληροφορίες που δύσκολα θα ακούσεις ή θα διαβάσεις.
  Δυστυχώς ο σκοταδισμός ακόμη και σήμερα ζει και βασιλεύει έχοντας καμουφλαριστει πίσω από θρησκευτικοπατριωτικες δήθεν ιδέες.

 9. avatar Ste1

  Αυτά που ειπώθηκαν είναι τα έργα της σαρκός όπως λέει στους Γαλάτες
  Γαλάτες 5:19-21 19 Φανερά δε είναι τα έργα της σαρκός, τα οποία είναι μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια, 20 ειδωλολατρεία, φαρμακεία, έχθραι, έριδες, ζηλοτυπίαι, θυμοί, μάχαι, διχοστασίαι, αιρέσεις, 21 φθόνοι, φόνοι, μέθαι, κώμοι, και τα όμοια τούτων, περί των οποίων σας προλέγω, καθώς και προείπον, ότι οι τα τοιαύτα πράττοντες βασιλείαν Θεού δεν θέλουσι κληρονομήσει.
  Τα θανάσιμα αμαρτήματα είναι όταν βρίζουμε το πνεύμα το Άγιο και όταν θεωρήσουμε κοινό το αίμα του Ιησού Χριστού
  Εβραίους 10:29 πόσον στοχάζεσθε χειροτέρας τιμωρίας θέλει κριθή άξιος ο καταπατήσας τον Υιόν του Θεού και νομίσας κοινόν το αίμα της διαθήκης, με το οποίον ηγιάσθη, και υβρίσας το Πνεύμα της χάριτος;
  Όλα τα άλλα είναι ανθρώπινοι λόγοι

  1. avatar 667

   Ένας ειλικρινής αθεος είναι καλύτερος άνθρωπος από έναν υποκριτή θεοσεβούμενο.

   1. avatar 668

    Μόνο που όλοι οι άθεοι δεν είναι ειλικρνείς και όλοι οι θεοσεβούμενοι δεν είναι υποκριτές. Ο συνθηματικός λόγος δεν αποδίδει αλήθειες.

    1. avatar criskalts

     Είναι στην ψυχοσύνθεση των φασιστοαριστερών το τσουβάλιασμα, είναι το είναι τους, η ψυχή τους.

     1. avatar 667

      Ορισμένοι υποστηρίζουν οτι είσαι μοναδικός στο είδος σου,τώρα συμφωνώ κι εγώ.
      Καλό θα ηταν να σε κλωνοποιήσουν για να μη χαθεί το DNA.

     2. avatar criskalts

      Επίσης ένας ειλικρινής θεοσεβούμενος είναι καλλίτερος άνθρωπος από έναν ψεύτη άθεο...
      thinκ μικρό άναρχοπλυτάκι..

     3. avatar Γαλατάς

      κε ξεκάλτσωτε
      Εκτός από συχνό πλύσιμο,διαθέτεις αλλη αρετή;

     4. avatar criskalts

      Απλά Σκέψου... Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για εσένα.

     5. avatar ξεκάλτσωτος

      μοναδικΟΣ η καλτσα;;;;;
      εκανε παλι δηλωση αλλαγης φαινοτυπου στο κεπ;;
      μα δεν εχει συμπληρωσει ηδη το νομικο οριο των 2.αλλαγων..;;;;
      υγ ; και που να μαζευτουν και οι αλλες εκδοχες της πολυσχιδους της προσωπικοτητας , ιδιως μια καταφαντασιαν γνωστη της εκ βορειου ελλαδος'''....
      μιλαμε δινει ρεστα ..... σχιζει ιματια
      δεκαμελες μπαλετο με 2 ποδια
      μη μου τη τσιγγλας
      εχει και παν σελινο....

     6. avatar criskalts

      Οι Αμερικανοί πήγαν στην σελήνη όταν είχε πανσέληνο στη Νεβάδα αστραπόγιαννε;;;

 10. avatar Σκέφτομαι

  Πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν οι άνθρωποι είχαν τις 7 αρετές. Αυτά που βλέπω στις ειδήσεις πιο πολύ με ζούγκλα μοιάζουν. Η κόλαση και ο παράδεισος από εδώ ξεκινάνε.

 11. avatar ppbill

  Στην ορθοδοξία δεν υπάρχει σχολαστικισμός. Όταν αναφέρεστε σε κάτι, καλόν είναι να λέτε ξεκάθαρα σε ποια αίρεση αναφέρεστε, κι όχι να τα βάζετε όλα σε ένα τσουβάλι λέγοντας ¨χριστιανισμός"

  1. avatar Πετώνιος

   Ο σανός ,όπως και να τον ονομάσεις,σανός είναι.

 12. avatar 667

  Η σημερινή θρησκευτική κατάσταση του κόσμου θα ήταν διαφορετική,αν υπήρχε ένα ψυχιατρείο στην Ιερουσαλήμ "τω καιρώ εκείνω".

 13. avatar ο Ιησούς ήταν αναρχικός

  Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευαγγέλια υπέστησαν κοπτοραπτική από την εξουσία πρίν δωθούν στο λαό.

  1. avatar Τον είδα στα Εξάρχεια

   Να πετά μολότοφ μακριά μαλλιά μούσια...Πάντως του έμοιαζε, πρέπει να είναι απο τους συλληφθέντες.

  2. avatar K x

   Όταν τα έσπασε έξω από τα ναό για το εμπόριο που κάνανε στο όνομα του Θεού σήμερα πως θα τον λέγανε?

   1. avatar Σκέτος

    Γενικό Γραμματέα Εμπορίου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...