33
loading

Οι τελευταίες μαρτυρικές στιγμές του Ιησού επάνω στο σταυρό, πριν παραδώσει το πνεύμα Του στα χέρια του Θεού, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Το τι έλεγε ο Χριστός, πώς αντιδρούσαν οι συγγενείς και οι μαθητές που παρακολουθούσαν το φρικτό μαρτύριο, το τι ακολούθησε μόλις ο Ναζωραίος άφησε την τελευταία του πνοή.

Ανάμεσα στις περιγραφές, υπάρχει και μια που αφορά έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο. Στα ορθόδοξα ευαγγέλια δεν αναφέρεται κάπου το όνομά του. Στο απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικόδημου, μόνο, υπάρχει μια αναφορά σε εκείνον με το όνομα «Λογγίνος». Ένα όνομα που προφανώς δεν ήταν το πραγματικό του και το οποίο προέρχεται από τη λατινική εκδοχή της λέξης «λόγχη».

Ο Νικόδημος, προφανώς και δεν χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη τυχαία. Ο Ρωμαίος Εκατόνταρχος έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Όχι μόνο την ώρα των βασανιστηρίων, της σταύρωσης και μετέπειτα της Ανάστασης  αλλά και αργότερα στη διάδοση του Χριστιανισμού.

Τα βασανιστήρια του Ιησού και η Σταύρωση

wksstl4

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Μετά την οριστική καταδίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, ο Χριστός παραδόθηκε σε ένα απόσπασμα Ρωμαίων στρατιωτών προκειμένου να οδηγηθεί στο Γολγοθά. Επικεφαλής αυτού του αποσπάσματος ήταν ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος ο οποίος, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ήταν παρών και στα βασανιστήρια του Θεανθρώπου.

Ο Ρωμαίος αυτός εκατόνταρχος είχε ένα πρόβλημα όρασης, το οποίο, ωστόσο, δεν τον εμπόδιζε από το να εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντά του. Ήταν ο άνθρωπος που όχι απλά έζησε όλο το κομμάτι γύρω από τη δίκη και την καταδίκη του Ιησού αλλά συμμετείχε ενεργά  στα Θεία Πάθη.

Πέρα απ’ όλα τα άλλα ο εκατόνταρχος επιφορτίστηκε και με την πλήρη ευθύνη της μεταφοράς του Ιησού από τον τόπο που δικάστηκε στο Γολγοθά. Με αυτόν μπροστά οι στρατιώτες οδήγησαν τον Χριστό στον μαρτυρικό λόφο. Εκεί ο εκατόνταρχος και οι άνδρες του ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης όταν η όλη διαδικασία θα βρισκόταν σε εξέλιξη.

wksstl3

Όταν πλέον ο Ιησούς ξεψύχησε πάνω στο σταυρό, όπως αναφέρουν και τα Ευαγγέλια, ο Ρωμαίος εκατόνταρχος πήρε την λόγχη του και με αυτή τρύπησε το πλευρό του Χριστού. Από εκεί έτρεξε αίμα και νερό. Αρκετές σταγόνες έπεσαν πάνω του. Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση τότε ο εκατόνταρχος θεραπεύτηκε από το πρόβλημα όρασης που αντιμετώπιζε.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με όλα τα άλλα που είδε (τον σεισμό, το σκοτάδι που έπεσε απότομα κλπ) άρχισε να πιστεύει πως Εκείνος πάνω στο σταυρό δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές, μάλιστα, αναφώνησε: «Αληθώς ο άνθρωπος ούτος, Υιός ήν Θεού»!

Η Ανάσταση και η δωροδοκία

wksstl9

Τα καθήκοντα, ωστόσο, του Ρωμαίου εκατόνταρχου δεν τελείωναν εκεί. Αυτός και οι άνδρες του επιφορτίστηκαν στη συνέχεια και με την τήρηση της τάξης κατά την ταφή του Ιησού και κυρίως την φύλαξη του τάφου στη συνέχεια προκειμένου «να μην κλέψουν τη σορό» οι μαθητές του Ναζωραίου.

Ήταν παρών τόσο στην ταφή όσο και στην σφράγιση του μνήματος. Ο εκατόνταρχος και οι άνδρες του έμειναν εκεί μέχρι την τρίτη ημέρα που «μέγας σεισμός άνοιξε τα μνήματα». Όντας μάρτυρες της Ανάστασης, σύμφωνα πάντα με τις γραφές, είπαν στους αρχιερείς όλα όσα είχαν δει με τα μάτια τους.

wksstl7

Εκείνοι, αφού συνεδρίασαν, αποφάσισαν να δωροδοκήσουν τον Ρωμαίο εκατόνταρχο και τους άνδρες του προκειμένου να πουν πως οι μαθητές του Ιησού ήταν αυτοί που μετακύλησαν την μεγάλη πέτρα, παραβίασαν τον τάφο και πήραν από μέσα το άψυχό σώμα του Χριστού προκειμένου να πουν μετά πως αναστήθηκε.

Απ’ όλο το απόσπασμα των Ρωμαίων, ωστόσο, ο εκατόνταρχός και δυο ακόμα λεγεωνάριοι αρνήθηκαν τα χρήματα, τονίζοντας πως ότι είχαν δει ήταν πέρα για πέρα αληθινό.

Ο εκατόνταρχος που λιποτάκτησε και έγινε μάρτυρας του Χριστιανισμού

wksstl2

Μετά και από αυτό το περιστατικό ο «Λογγίνος», μαζί με τους δυο στρατιώτες, εγκατέλειψαν το στρατό και έφυγαν. Ο πρώην, πλέον, εκατόνταρχος, επέστρεψε στην πατρίδα του, την Καππαδοκία και εκεί όπως έκαναν οι Απόστολοι, άρχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο.

Η λιποταξία του «Λογγίνου» έγινε γνωστή στον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος, έσπευσε να ενημερώσει για ότι είχε συμβεί τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Τιβέριο. Εκείνος, οργισμένος, ζήτησε να εντοπιστεί άμεσα και να θανατωθεί επί τόπου.

Για τον λόγο αυτό, ένα μικρό απόσπασμα από Ρωμαίους στρατιώτες που δεν ήξεραν τον «Λογγίνο» άρχισαν να τον καταδιώκουν.  Ένα βραδύ, αποκαμωμένοι αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν σε ένα σπίτι. Ο οικοδεσπότης τους υποδέχθηκε και τους ζήτησε να κάτσουν μαζί του να φάνε, να κοιμηθούν και το πρωί να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Την ώρα του φαγητού οι στρατιώτες αποκάλυψαν στον οικοδεσπότη πως ψάχνουν ένα Ρωμαίο εκατόνταρχο που λιποτάκτησε. Ο οικοδεσπότης τους ζήτησε να συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμά τους και το πρωί θα τους οδηγούσε ο ίδιος σε εκείνον.

wksstl1

Πράγματι, το πρωί ο οικοδεσπότης είπε στους στρατιώτες πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Απλά δεν θα χρειαζόταν να πάνε μακριά διότι ο εκατόνταρχος που λιποτάκτησε για να ασπαστεί τον Χριστιανισμό ήταν… αυτός!

Οι στρατιώτες αποσβολωμένοι τον άκουσαν να τους λέει πως είναι έτοιμος να πεθάνει για την πίστη του. Συγκινημένοι αλλά χωρίς να μπορούν να παρακούσουν τις εντολές που είχαν, σκότωσαν τον «Λογγίνο» και τους δυο συντρόφους του και στη συνέχεια τους έκοψαν τα κεφάλια προκειμένου να τα πάνε στον Πόντιο Πιλάτο.

Το θαύμα και η αγιοποίηση του «Λογγίνου»

wksstl5

Όταν το απόσπασμα επέστρεψε στον Πόντιο Πιλάτο εκείνος εκνευρισμένος, σύμφωνα πάντα με την χριστιανική παράδοση, πέταξε τα κεφάλια του «Λογγίνου» και των συντρόφων του, έξω από το παράθυρο.

Αυτά τελικά κατέληξαν σε μια χωματερή. Μια τυφλή γυναίκα που είχε μάθει την ιστορία ζήτησε να μάθει που είχαν πεταχτεί τα κεφάλια προκειμένου να τα καθαρίσει και να τα θάψει όπως τους άξιζε. Σύμφωνα πάντα με την χριστιανική παράδοση, όταν τα βρήκε και ακούμπησε το κρανίο του «Λογγίνου», βρήκε ξανά το φως της.

wksstl6

Η προσφορά του πρώην Ρωμαίου εκατόνταρχου στον χριστιανισμό αναγνωρίστηκε τόσο από την ορθόδοξη όσο και από την καθολική εκκλησία και ήταν από τους πρώτους που αγιοποιήθηκε. Η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τον Άγιο Λογγίνο τον Εκατόνταρχο στις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Σύμφωνα, πάντως, με το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Νικόδημου η τύχη του «Λογγίνου» πριν την αγιοποίηση ήταν διαφορετική. Ο πρώην εκατόνταρχος, τιμωρήθηκε για το γεγονός ότι τρύπησε με τη λόγχη του το κορμί του Χριστού και φυλακίστηκε σε μια σπηλιά, όπου ένα λιοντάρι κατασπάραζε το κορμί του κάθε βράδυ και κάθε μέρα γιατρευόταν, για να επαναληφθεί το μαρτύριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar Γεώργιος Βουλτύρκης

  όταν ο Ιησούς είπε πάτερ μου στα χέρια σου αφήνω το πνεύμα μου και κλίνης την κεφαλήν. παρέδωσε το πνεύμα του. τότε Ο Ρωμαίος εκατόνταρχος ενώ στεκόταν και είδε ότι Ο Ιησούς ξεψύχησε τρόμαξε από αυτά που είδε είπε [ Αλήθεια Υιός του Θεού είναι ] όλα τα αλλά είναι για κλάματα. [ να πάρετε το βιβλίο μου ΙΗΣΟΥΣ ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ από της Εκδόσεις ΛΟΓΧΗ

 2. avatar Αναστασιος 1

  Κρατάτε τας παράδοσης Απόστολος Παύλος γραμμένο στο ευαγγέλιο τα λέει όλα

 3. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  μετα απ ολα αυτα τα γεγονοτα πηγε στην καππαδοκια και αρχισε να κηρυττει τα ευαγγελια
  υποθετω εννοειται τη διδασκαλια Ιησου
  πως ;; απο που την διδαχτηκε;; δεν ηταν καν παρων στην εποφοιτηση
  κατι σαν τον σαουλ;; που ξαφνικα απο το πουθενα, απο διωκτης απεκτησε αποψη και εγινε αυτος δασκαλος των ευαγγελιστων;;
  ειμαι καθετα αντιθετος σε τετοιες ιστοριουλες παραχαραξης.
  οταν ντυνεις τον λογο της αληθειας ,με παραμυθια ,τερατολογιες και καθε ειδους φαιδροτητες ανεξαρτητα απο την πιθανως καλη σου προαιρεση ,οταν καταπιπτουν με στοιχειωδη λογικη τα πλαστα ενδυματα δεν απομενη η γυμνη αληθεια.Δυστυχως απο κεκτημενη ταχυτητα βαριαστεμαρα και πιθανον κακη προαιρεση πετιεται στον ιδιο καδο με τα ψεματα χυμαδον και η αληθεια.
  Θυμιζω την αναισχυντη συμπεριφορα αξεστου αμορφωτου καο κυριως ψυχαναγκαστικου ιδεοληπτικου δημοσιου υπαλληλου που φερει τον ισοβιο (δυστυχως) τιτλο του μητροπολιτη που ανημερα Μ Παρασκευη ,και διπλα στο ομοιωμα του εσταυρωμενου, καταριοταν σκαιοτατα τον μη αρεστο του υπουργο παιδειας . Τι να αποκομιζε αραγε απ το τελετουργικο της ημερας της αιωνιας συγχωρεσης ,ενας νεοφωτιστος νεαρος η ενας ""τυποις""και κατ ουσια φαρισαίζων χριστιανος που θα παρευρισκοταν στο σκηνικο;;
  Ειναι βλασφημια για την αληθεια , το να της κολλανε ,ταχα μου η λαικη παραδοση,φαιδροτητες

 4. avatar ????

  Ωραίο παραμύθι αλλά δεν κάνει για παιδιά μια που έχει να κάνει με κομμένα κεφάλια!

 5. avatar Πολ

  Και εγώ που διάβασα το άρθρο έβγαλα μαλια.....

 6. avatar εφεδρος

  χίλιες φορές καλυτερα τά παραμύθια τής χαλιμάς

 7. avatar ΠαναγιωτηςΚ

  Ο Άγιος Λογγίνος είναι προστάτης των σωφρονιστικων υπαλλήλων

 8. avatar Ρωμαίος στρατιώτης

  Πήρε προαγωγή και εγινε Χιλίαρχος
  .
  Αντε καλή ανάσταση

 9. avatar panκ

  Υπάρχουν 61 Ευαγγέλια. 4 Κανονικά και 57 Απόκρυφα. Ο Μέγας Κωνσταντίνος και οι Επίσκοποι, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, επειδή βιάζονταν να "σπρώξουν" τον Χριστιανισμό στον κόσμο, δέχτηκαν τα 4 και απέρριψαν τα 57, επειδή έλεγαν πράγματα που δεν συνέφεραν. Βέβαια, όταν μας βολεύει, τα χρησιμοποιούμε και αυτά.

  1. avatar Constantined

   Φίλε pank δεν είναι έτσι τα πράγματα η οικουμενική σύνοδος απορρίψε αίρεσεις όπως αυτή των γνωστηκηστων όπου είχε ανακαλύψει αυτά τα Ευαγγελία 150 χρόνια μετά τη σταύρωση και την ανάσταση του κυρίου ουσιαστικά ήταν βιβλία γραμμένα για τη προώθηση των ιδεών τους και τίποτα άλλο

 10. avatar ΔΣΕ

  Τα ευαγγελια γραφτηκαν 2 αιωνες μετα την ανασταση.

 11. avatar Χαχα

  Και για την ιστορία η αιχμή του δόρατος φυλάσσεται στην Αρμενία ( μοναστήρι gerghard η στο μουσείο του Ετσμιατζην.)

 12. avatar Ακαδημος

  Οι πλουσιοι μασονοι της γης αγωνιζονται να καταστρεψουν τους χριστιανους της γης και να παραποιησουν την αληθεια. Στο τελος ομως δεν σωζονται ουτε αυτοι ουτε τα λεφτα τους και πανε στην κολαση.

 13. avatar Φτανειιιι

  Εγινε δημοσιος υπάλληλος....

 14. avatar Mplaky

  ΕΚΕΙΝΟ (ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ) ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΤΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΟΥΣΕ ΑΡΑΓΕ;;

  1. avatar stelios xal

   Πραξεις των Αποστόλων 17:23-30/ Διότι ενώ διηρχόμην και ανεθεώρουν τα σεβάσματά σας, εύρον και βωμόν, εις τον οποίον είναι επιγεγραμμένον, Αγνώστω Θεώ. Εκείνον λοιπόν, τον οποίον αγνοούντες λατρεύετε, τούτον εγώ κηρύττω προς εσάς. Ο Θεός, όστις έκαμε τον κόσμον και πάντα τα εν αυτώ, ούτος Κύριος ων του ουρανού και της γης, δεν κατοικεί εν χειροποιήτοις ναοίς, ουδέ λατρεύεται υπό χειρών ανθρώπων ως έχων χρείαν τινός, επειδή αυτός δίδει εις πάντας ζωήν και πνοήν και τα πάντα· και έκαμεν εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων, διά να κατοικώσιν εφ' όλου του προσώπου της γης, και διώρισε τους προδιατεταγμένους καιρούς και τα οροθέσια της κατοικίας αυτών, διά να ζητώσι τον Κύριον, ίσως δυνηθώσι να ψηλαφήσωσιν αυτόν και να εύρωσιν, αν και δεν είναι μακράν από ενός εκάστου ημών. Διότι εν αυτώ ζώμεν και κινούμεθα και υπάρχομεν, καθώς και τινές των ποιητών σας είπον· Διότι και γένος είμεθα τούτου. Γένος λοιπόν όντες του Θεού, δεν πρέπει να νομίζωμεν τον Θεόν ότι είναι όμοιος με χρυσόν ή άργυρον ή λίθον, κεχαραγμένα διά τέχνης και επινοίας ανθρώπου. Τους καιρούς λοιπόν της αγνοίας παραβλέψας ο Θεός, τώρα παραγγέλλει εις πάντας τους ανθρώπους πανταχού να μετανοώσι,

  2. avatar Νωματάρχης υπηρεσίας

   Στην Πνύκα δεν υπήρχε τίποτα για "άγνωστους θεούς". Τα μπερδεύετε. Στον δρόμο που συνέδεε το εμπορικό λιμάνι του Φαλήρου με την Αθήνα υπήρχαν δεξιά και αριστερά βωμοί όλων των γνωστών θεοτήτων του τότε γνωστού κόσμου. Εκεί οι έμποροι από κάθε μέρος και λαό έκαναν τις θυσίες τους. Επειδή όμως μπορεί να υπήρχε και έθνος/λαός που δεν τους ήταν γνωστό -και άρα και ο θεός που λάτρευαν- είχαν και έναν βωμό για αυτές τις περιπτώσεις που το έλεγαν "τω αγνώστω θεώ". Μπερδεύετε την πραγματικότητα με το σόφισμα του Παύλου όταν μίλησε στην Πνύκα.

  3. avatar Απάντηση σε: Mplaky

   Παντως οχι τον χριστο.

   1. avatar Απιστος

    Αυτός είναι ημίθεος (θεάνθρωπος}

  4. avatar Apistos

   O γιαχβέ δεν ήταν άγνωστος στους Αθηναίους, γιατί στην Αθήνα την εποχή
   εκείνη υπήρχαν Εβραίοι και λειτουργούσε και συναγωγή. Πράξεις των
   αποστόλων 17,16-18

 15. avatar Αχριστος

  Ποιός εκατόνταρχος;
  Απλός στρατιώτης ήταν που τον κέντησε.

 16. avatar Phileas Fog

  Πολύ σωστά γράφει ο αρθρογράφος! Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση αναφέρεται στα γεγονότα. Διότι άμα ανοίξεις τα μάτια σου και διαβάσεις και άλλα βιβλία θα "δεις" και αλλες "αλήθειες" διαφορετικές από τον προσυλιτισμο που σου έχουν κάνει τόσα χρόνια...

  1. avatar ΚώσταςΠειραιάς

   Σε εμπόδισε κανείς να ανοίξεις τα μάτια σου ή να κλείσεις τα αυτιά σου στην "κατήχηση";Παντού και πάντα, σε αυτή τουλάχιστον την χώρα, μπορείς και διαφορετική άποψη να έχεις και μπορείς να την εκφράσεις ανοικτά, όπως κάνεις εδώ μέσα...Και πολύ καλά κάνει ο αρθρογράφος και σημειώνει "Χριστιανική παράδοση"....Εγώ, αν μου επιτρέπεις, σε συμβουλεύω: Πίστευε και μη, ερεύνα!Αλλά ερεύνα και άσε τις ειρωνείες....

 17. avatar Sonira Sogre

  Προτιμώ τη Θεογονία του Ησιόδου.

  1. avatar Λουκάνικος

   Και εγώ το Σιλμαρίλιον, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
   Περιττά σχόλια...

 18. avatar Constantined

  Και φυσικά έπρεπε να προστεθεί και το απόκρυφο ευαγγέλιο για να δείξουμε ότι είμαστε αμεροληπτοι, προφανώς χωρίς ο κύριος ή κυρία δημοσιογράφος να γνωρίζει τι ήταν τα απόκρυφα "Ευαγγελία".

  1. avatar αποκρυφιστής

   Είναι αυτά που έχουμε γραμμένα στα απόκρυφα μας

 19. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

  Ωραίο και ενδιαφέρον το αρθρο όμως ο συγγραφέας όλη την ώρα αναφέρει "Σύμφωνα πάντα με την χριστιανική παράδοση" λες και δεν τα πιστεύει αυτά που γράφει και είναι μυθοπλασίες... Καλά θα κάνετε να προσέχετε πως αναφέρεστε σε τέτοια θέματα...

  1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

   Είστε τουλάχιστον αστείοι... Θαυμάζω το υπέροχο χιούμορ που πηγάζει από μέσα σας... (Ισως από το παχύ έντερο) Καλή ανάσταση στην κεφάλα σας...

  2. avatar Helencar

   Και βέβαια είναι μυθοπλασίες!!

  3. avatar Laddie

   Άρθρο είναι. Αν θες διδαχες, στο κατηχητικό.

  4. avatar Χαχαχαχα

   Έχεις απόλυτο δίκιο. Πρόκειται εξάλλου για ιστορικά γεγονότα που ο καθένας μπορεί να τα διασταυρώσει.

  5. avatar omg^2

   Ναι θέλει προσοχή γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει τον σέρβερ

Παρακαλούμε περιμένετε ...