35
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Στην οδό Λυκούργου 3 στην Ομόνοια βρίσκεται τα τελευταία 92 χρόνια ένα γωνιακό μαγαζί με εντυπωσιακές βιτρίνες. Είναι αδύνατον να μη σταθείς για να χαζέψεις. Είναι τα «Παιχνίδια Δαμίγος».

Ξύλινα παιχνίδια, μολυβένια στρατιωτάκια, καρουζέλ, κούκλες ακριβές, κούκλες φτηνές, κούκλες σπάνιες, καρότσια, αυτοκινητάκια, παζλ, παιχνίδια δημιουργικά, παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, παιχνίδια που ανακαλύπτουν τον κόσμο ή που προτρέπουν τα παιδιά να αγαπήσουν το περιβάλλον, κάθονται στα ράφια του περιμένοντας υπομονετικά μικρούς και μεγάλους να τα κάνουν δικά τους.

Καθώς περιφέρεσαι ανάμεσά τους αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι για λίγο στο παιδικό σου δωμάτιο και παίζεις με αυτά. Κι έτσι γίνεσαι έστω και για λίγο και πάλι παιδί.

Μπαίνουν άνθρωποι για να πάρουν κάτι για το παιδί τους και βλέπουν τα παιχνίδια που έπαιζαν μικροί

Όλα αυτά τα παιχνίδια που αγαπήσαμε, ποθήσαμε, λατρέψαμε, παρατήσαμε αλλά και χαρίσαμε είναι μπροστά στα μάτια σου.

«Το μαγαζί υπάρχει από το 1925. Το είχε ανοίξει ο πατέρας μου. Έκανε εισαγωγές παιχνιδιών και παράλληλα πουλούσε σκελετούς γυαλιών. Έχουμε κυρίως παραδοσιακά παιχνίδια, ξύλινα και πολλά συλλεκτικά που απευθύνονται κυρίως σε μεγάλους» λέει στο newsbeast.gr ο κ. Νίκος Δαμίγος που μαζί με τις δύο κόρες του Μυρτώ και Μαρίνα πολεμούν να τα βγάλουν πέρα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση.

«Είμαστε οικογένεια παιχνιδάδων. Από 5 χρονών ερχόμουν στο μαγαζί. Και οι κόρες το ίδιο κι έχω κι ένα συνεργάτη τον Βασίλη που είναι 40 χρόνια υπάλληλος» συνεχίζει.

Μπαίνουν άνθρωποι για να πάρουν κάτι για το παιδί τους και βλέπουν τα παιχνίδια που έπαιζαν μικροί. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που έρχονται για να αγοράσουν κάποιο παιχνίδι για τους ίδιους, γιατί τα παιχνίδια του μαγαζιού δεν είναι μόνο για παιδιά.

«Τα παιδιά θέλουν ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση. Εμείς δεν έχουμε καθόλου διαφημιζόμενα παιχνίδια. Και όσες φορές επιχειρήσαμε να βάλουμε ο κόσμος μας, οι πελάτες μας δυσανασχέτησαν. "Εμείς δεν ερχόμαστε σε εσάς για να βρίσκουμε τέτοια παιχνίδια" μας είπαν. Για να καταλάβετε παιχνίδια που πουλούν άλλα μαγαζιά κατά χιλιάδες, εγώ δεν μπορούσα να πουλήσω ούτε ένα. Αλλά τα παιδιά βλέπουν τις διαφημίσεις και είναι λογικό να θέλουν αυτά που βλέπουν. Στη συνέχεια επισκέπτονται αυτά τα σούπερ μάρκετ παιχνιδιών μαζί με τους γονείς τους και εκεί τα βρίσκουν».

paxxdko2

Η κρίση μας έχει επηρεάσει πολύ και τα τελευταία χρόνια το χρηματοδοτούμε το μαγαζί. Εάν αυτό συνεχιστεί 2-3 χρόνια ακόμα δεν θα αντέξει το μαγαζί

Η ύπαρξη αυτών των πολυμάγαζων τους έκανε και καλό όπως μας εξηγεί: «Μας έχει κάνει όμως και καλό γιατί έχουμε παιχνίδια που δεν τα βρίσκει εκεί. Εδώ υπάρχει προσωπική εξυπηρέτηση. Είναι πολύ περιορισμένο αριθμητικά κοινό, οι περισσότεροι πάνε στα πολυμάγαζα γιατί το παιδί είδε κάτι στη διαφήμιση και λέει "θέλω αυτό" και έτσι ξεμπερδεύουν κιόλας οι γονείς, δεν σπάνε το κεφάλι τους τι να βρουν».

Πόσο όμως τους έχει επηρεάσει η κρίση: «Η κρίση μας έχει επηρεάσει πολύ και τα τελευταία χρόνια το χρηματοδοτούμε το μαγαζί. Εάν αυτό συνεχιστεί 2-3 χρόνια ακόμα δεν θα αντέξει το μαγαζί» μας εξηγεί ο κ. Νίκος Δαμίγος.

«Το μαγαζί έχει περάσει πολύ καλές εποχές» μας λέει ο κ. Βασίλης Καλογερόπουλος που δουλεύει στο παιχνιδάδικο εδώ και πολλά χόνια. Με ένα ζεστό χαμόγελο και με μεγάλη δόση νοσταλγίας μας μιλάει για τα ξεχωριστά παιχνίδια που θα βρεις μόνο εκεί. Τα αγαπάει αυτά τα παιχνίδια, τα «πονάει». Τα πιάνει στα χέρια του και σου εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια πώς παίζονται και τι προσφέρουν στο παιδί.

Σε αυτό το παιχνιδάδικο δεν υπάρχει βαβούρα, δεν υπάρχει κοσμοσυρροή, δεν υπάρχει ουρά στο ταμείο. Μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης ηρεμίας, κυκλοφορείς ανάμεσα στα παιχνίδια και τα περιεργάζεσαι ψάχνοντας το καλύτερο.

paxxdko8

«Προσέξατε αυτές τις κούκλες στη βιτρίνα;» μας λέει η Μυρτώ. Είναι γερμανικές κούκλες-χελώνες που απευθύνονται μόνο σε συλλέκτες. «Δεν είναι για παιδιά», μας λέει, «γιατί είναι πολύ ακριβές και εύθραυστες, αλλά είναι υπέροχες κούκλες. Είναι φτιαγμένες από ένα υλικό σαν το κέλυφος της χελώνας ενώ κάποιες είναι και αριθμημένες».

Στη συνέχεια, μας δείχνει τα μουσικά κουτιά με μπαλαρίνες και καρουζέλ, τσίγκινα σερβίτσια μινιατούρες ή από ξύλο, κουκλόσπιτα, πλαστικά ζωάκια για νεογέννητα, κάποια επιτραπέζια.

«Με αυτά έπαιζα κι εγώ με την αδερφή μου» μας λέει. Και κάπου εκεί πιάνουμε μία κουβέντα για το πόσο έχουν αλλάξει τα παιχνίδια.

paxxdko5

«Όλα χρειάζονται. Και τα ηλεκτρονικά και η Barbie. Αλλά πρέπει να δίνεις και στα παιδιά κι άλλα ερεθίσματα. Να φτιάξει κάτι με τα χέρια, να δημιουργήσει, να ασχοληθεί ο γονιός με το παιδί».

Η νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια και την παιδική μας ηλικία είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα και δεν μπορεί παρά να περιέχει και τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Τα παιχνίδια που παίξαμε αλλά κι αυτά που δεν παίξαμε, τα παιχνίδια που θελήσαμε αλλά ποτέ δεν είχαμε, τα παιχνίδια που ζηλέψαμε και θαυμάσαμε στις βιτρίνες ή στα χέρια κάποιου άλλου παιδιού…

paxxdko13

Μετά μεγαλώσαμε, καταχωνιάσαμε τα παιχνίδια σε κούτες, σε ντουλάπες, ή σε κάποιο πατάρι. Άλλοι τα έχουμε ξεχάσει εκεί κι άλλοι τα δώσαμε στα παιδιά μας.

Για λίγο θυμήθηκα πόσο δεν μου άρεσε να αποχωρίζομαι τα παιχνίδια μου, ακόμα κι αν δεν έπαιζα με αυτά.

Με πολλές παιδικές μνήμες αλλά και με μία μελαγχολική επιστροφή στα παιδικά όνειρα, άφησα πίσω μου τα «Παιχνίδια Δαμίγος», αυτό το παιδικό δωμάτιο - όνειρο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

paxxdko4 paxxdko1 paxxdko6 paxxdko10 paxxdko11 paxxdko12 paxxdko14 paxxdko15 paxxdko16 paxxdko7paxxdko17 paxxdko18 paxxdko20 paxxdko21 paxxdko22 paxxdko23 paxxdko24 paxxdko25 paxxdko26 paxxdko27 paxxdko28 paxxdko29 paxxdko30

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Ελένη Χρήστου

  Υπάρχει και δεύτερο κατάστημα στην Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι.
  Αλλά για πόσο ακόμα;
  Συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες που
  Μπορούν να το κρατούν ακόμα.

 2. avatar MANIATEAS

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΊ ΣΑΣ ΌΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΕΊΔΑ ΈΜΕΙΝΑ ΑΝΑΥΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΑΡΙΣΤΟΎΡΓΗΜΑΤΑ. ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΌΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΑΒΟΎΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 1000 ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΊ ΣΑΣ ΚΙ ΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΌΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΈΠΗ ΜΟΥ

 3. avatar ΑΝΤΩΝΗΣ Κ

  ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ \"ΛΑΘΟΣ\" ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΧΑΡΙΣΩ? ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΞΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΑΒΟΥΡΑΣ , ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΜΥΑΛΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ \"ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ\" ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ...

  ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ
  ΑΝΤΩΝΗΣ

 4. avatar Αδαμακοπουλοσ Δημητριος

  ακομα το θυμαμαι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ μαγαζια κουραγιο...

 5. avatar Νικος Μ.

  Αναμεσα σε Playstation,Junbo,FB και λοιπα απωχαυνωτηρια για τα σημερινα παιδια,υπαρχει και καποιος οπως ο κυριος Δαμιγος που πουλαει ακομα αληθινα παιχνιδια μιας αλλης εποχης αλλα τοσο συγχρονα και καλαισθητα...

 6. avatar ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΜΠΑΥΤΗΣ

  Ένα μαγαζί που είναι μέσα στις καρδιές όλων μας.Κάποτε αφού γυρίζαμε το ΜΙΝΙΟΝ και τον Λαμπρόπουλο απαραίτητα θα κάναμε και από εκεί τη βόλτα μας.Πάντα η ποιότητα ήταν το δεδομένο σε αυτό το μαγαζί.Χίλια μπράβο τους.Εύχομαι να ξεπεράσει ο κόσμος τους δύσκολους καιρούς και να το βρουν και τα εγγόνια μας.

 7. avatar greg

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. avatar ΜΠ

  Συγχαρητήρια!!!

 9. avatar Μαζι σας

  Λοιπον για να μην κλεισει ,ας παει ο καθενας μας που θα χρειαστει ενα παιχνιδι, να παρει κατι απο εκει και να υποστηριξουμε τους ανθρωπους αυτους και οχι με ευχολογια....

 10. avatar πανακριβα

  Πανάκριβα και υπερτιμημένα όλα.

  1. avatar Xiaomi

   Έχει και τις αδερφές frozen παρτες να κοιμάσαι το βράδυ. Περίπου 50€.

  2. avatar Xiaomi

   Πάρε τον blaze του τζάμπο με τα 30 €

  3. avatar Υπερτιμημένη είναι η βλακεία που σε δέρνει και κάθομαι να σου εξηγήσω…

   καθόλου υπερτιμημένα δεν ειναι. Η ποιότητα τους είναι 5αστερη. Πολλά από αυτά έχουν καταπληκτική παιδαγωγική αξία και ειδικά στα χέρια ειδικών και γονιών με ενδιαφέρον για το παιδί τους (γνήσιο που νοιάζονται για την προσωπικότητα τους) μπορεί να βρεί απίστευτα παιχνίδια. Ενώ όταν μιλάμε για ποιότητα, μιλάμε για μασίφ ξύλινα, για αυθεντικά σιδερένια/τσίγγινα για βαφές ρεαλιστικές και για παιχνίδια που έχουν αντοχή. Αν δεν σου αρέσει όλο αυτό αγόρασε στα Jumbo.

 11. avatar Π.

  Θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Δαμιγο και σε όσους αντιστέκονται στο απέραντο σκουπιδαριό που προωθεί η Νέα Τάξη και τα βαπτίζει \"παιγνίδια\" για να παίζουν και να εκπαιδεύονται δήθεν τα παιδιά μας.

 12. avatar ΕΛΛΗΝ.

  ΕΛΑ ΡΕ ΣΩΡΡΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ!

 13. avatar Ένας πρώην πωλητής Ν

  ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΚΗ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ .

 14. avatar Χρηστος Σερρες

  Δυστυχως ολοι τρεχουν (δεν πηγαινα και δεν παω στα μεγαλα καταστηματα-αλυσιδες συνειδητα γιατι μεγαλωσα μορφωθηκα και επειχηρω απο ενα παντοπωλειακι στο χωριο μου) πολυκαταστηματα και το αποτελεσμα θα ειναι μαζι με την πολιτικη που εφαρμοζουν οι κυβερνωντες μας να κλεισουν ολες οι μικρες οικογενειακες επειχηρησεις.Και τοτε θα καταλαβουμε το λαθος μας αλλα θα ειναι πολυ αργα για δακρυα Στελλα.ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

 15. avatar KGP-1962

  Δεκαετία \'70. Ότι χαρτζηλίκι μάζευα, εκεί το άφηνα! Σε συναρμολογούμενα αεροπλάνα. Τεράστια συλλογή. Ξεκινούσα από το Μενίδι, εκεί έμενα τότε, μία ωρα δρόμος, για να πάω στον \"Δαμίγο\". Τι μου θυμήσατε;

 16. avatar ΝΙΚΟΣ ΔΑΜΙΓΟΣ

  Θυμάμαι τη συγκίνησή μου όταν, κάπου στη δεκαετία των \'80, είδα στη Νυρεμβέργη τις πρώτες επανεκδόσεις των παλιών τενεκεδένιων κουρδιστών παιχνιδιών που πουλάγαμε μεταπολεμικά στο μαγαζί μας και που εξαφανίστηκαν σταδιακά με την επέλαση του πλαστικού.
  Μεγάλη μου χαρά όταν κάποια χάλαγαν και τα άνοιγα για να τα επισκευάσω!

 17. avatar Αναγνώστης08

  Καλά κρασιά

 18. avatar Οικονόμου Αλέξανδρος

  Συγχαρητήρια.

 19. avatar ΑΣΤΑΚΟΣ

  ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ <> ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΦΤΩΧΙΑΣ. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΖΕΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ --ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑΝ ΑΥΓΑ Η ΡΑΒΑΝΙ-- ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΦΤΕ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΑΕΡΟΘΟΥΜΕΝΗ.

  1. avatar Ζhkos

   Την αγαπάς την μάνα σου;;;;

  2. avatar Πόνος

   Θα ηταν καλη ιδεα να συναντήσεις έναν ψυχολόγο να πεις τα βιώματα σου παρα να αναφέρεις τις δυσκολίες σου στο \"κοινό\"..

   1. avatar @@@@@

    Οπα ρε φίλε...όλοι κατά διαστήματα γράφουμε κάποια από τα βιώματα μας απλά κ μόνο για να τα βγάλουμε από μέσα μας. Δεν χρειάζεται να τον γειώνεις τον άλλο έτσι.

    1. avatar Πόνος

     Αγαπητέ μου, σέβομαι του καθενός τα βιώματα, κανεις δεν μπορει να νιώσει τον προσωπικό μας γολγοθά...αλλά...σε ένα άρθρο για παιχνίδια που δίνει απλα μια ευχάριστη νότα, αν νιώσεις την ανάγκη να μοιραςτεις τα βιώματα σου, καλο ειναι να τα μοιραςτεις με τον κατάλληλο και οχι με το κοινό...

  3. avatar Celtic

   Θέλεις να καταλήξεις κάπου;

 20. avatar Ελενη Χρηστου

  Δεν ειναι μόνο στην Λυκουργου αλλα και στην
  Δημητρακοπουλου στην Γαργαρεττα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...