Αν έχετε απορίες σχετικά με το ποσό του φιλοδωρήματος, που πρέπει να δώσετε, κάθε φορά που ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα, σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό για να μην ξανακάνετε λάθη.

Θυμηθείτε ότι μπορεί σε μερικές χώρες να θεωρείται ως μια ευγενική και γενναιόδωρη χειρονομία, σε άλλες όμως μπορεί να είναι μια προσβλητική κίνηση.

Στην Ινδία αφήστε φιλοδώρημα το 10% της αξίας του γεύματος σας σε ένα εστιατόριο και ένα δολάριο για κάθε αποσκευή στον αχθοφόρο του ξενοδοχείου που διαμένετε. Αντίθετα στο ταξί, δεν χρειάζεται να δώσετε παραπάνω χρήματα.

Στη Βόρεια Αμερική ένα φιλοδώρημα της τάξεως του 15% ή ακόμα και του 20% του τελικού ποσού, αναμένεται στα εστιατόρια, ενώ οι bartenders θα είναι ευχαριστημένοι με ένα ή δυο δολάρια για κάθε ποτό. Επιπλέον στα ταξί, οι οδηγοί περιμένουν το φιλοδώρημα του 10% της αξίας της διαδρομής.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, αν προσθέσετε ένα 10% στον λογαριασμό του φαγητού σας, οι σερβιτόροι σας θα μείνουν ικανοποιημένοι και το ποσό του ενός ή δυο ευρώ για κάθε βαλίτσα σας είναι το κατάλληλο για τον άνθρωπο που θα σας βοηθήσει. Από την άλλη, αν πάρετε ταξί, δώστε το ακριβές αντίτιμο και κρατήστε τα ρέστα.

Η Ασία αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Το να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία και την Κίνα, είναι ένα είδος προσβολής για το προσωπικό του εστιατορίου. Από την άλλη πλευρά, στο Χονκ Κόνγκ οι σερβιτόροι περιμένουν από εσάς μια επιπλέον αμοιβή του 10%. Στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενδείκνυται μιαεπιπλέον χρέωση 10% με 20% για τους εργαζόμενους. Στα ταξί, δεν υπάρχει λόγος να δώσετε κάτι παραπάνω.

Στην Υεμένη και τον Λίβανο της Μέσης Ανατολής αφήστε ένα 10% επιπλέον στον λογαρισμό του εστιατορίου, ενώ ένα 5% ακόμα αναμένεται στο Κατάρ. Ισχύει και εδώ το ποσό του ενός ή δυο δολαρίων για τον αχθοφόρο στο ξενοδοχείο και η μη έξτρα χρέωση στα ταξί.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Πολλοί bartenders και σερβιτόροι στις ΗΠΑ περιμένουν τα φιλοδωρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιο τους και τα υπόλοιπα έξοδα επιβίωσης τους. Παράλληλα, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, λόγω της κουλτούρας που ακολουθείται σε σχέση με τα φιλοδωρήματα, δίνουν στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων εξαιρετικά μικρούς μισθούς. Για παράδειγμα, στη Μασαχουσέτη πληρώνονται με 2,63 δολάρια την ώρα, στο Κονέκτικατ με 5 δολάρια και στην Καλιφόρνια με 8 δολάρια την ώρα.

Σε αντίθεση με την Κίνα, που όπως αναφέραμε, το να αφήσετε φιλοδώρημα σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν σέβεται τη δουλειά του σερβιτόρου και άρα είναι μια προσβλητική κίνηση. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να απολύσουν έναν υπάλληλο, επειδή δέχθηκε να κρατήσει τα επιπλέον χρήματα.