Όπως κάθε χρόνο, η συντακτική ομάδα του National Geographic δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες τη λίστα με τα 25 κορυφαία ταξίδια για το 2022. Αυτά κατανέμονται σε πέντε κατηγορίες -φύση, περιπέτεια, πολιτισμός, βιωσιμότητα και οικογένεια- με έμφαση στα εθνικά πάρκα και την άγρια ζωή, τις υπαίθριες δραστηριότητες και εμπειρίες, τα πράσινα ταξίδια και τα οικογενειακά ταξίδια.

Παρόλο, λοιπόν, που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει σχετικά άμεσα, πολλοί από είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι το 2022 είναι η χρονιά που επιτέλους θα μπορέσουν να διευρύνουν και πάλι τους ταξιδιωτικούς τους ορίζοντες.

Προσίντα, Νάπολη

«Με πολλούς τρόπους, η πανδημία έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στους ταξιδιώτες και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο για να προβληματιστούν και να αναθεωρήσουν σχετικά με το πώς εξερευνούμε τον κόσμο», λέει ο George Stone, συντάκτης του National Geographic Travel. «Με τη φετινή λίστα, το Nat Geo ρίχνει μια ματιά σε ό,τι είναι διαφορετικό, νέο και εμπνευσμένο – από τη νέα ποδηλατική διαδρομή του ποταμού Σηκουάνα στη Γαλλία έως το Εθνικό Πάρκο Chimanimani, ένα νέο εθνικό πάρκο στη Μοζαμβίκη που σηματοδοτεί την περιβαλλοντική δέσμευση της χώρας».

National Geographic: Αποκαλύπτει τους κορυφαίους προορισμούς για το 2022

Στην κατηγορία πολιτισμού, η Procida, ένα μικρό νησί στα ανοιχτά της Νάπολης, που για το 2022 αποτελεί και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ιταλίας βρέθηκε στην πρώτη θέση, ενώ το θρυλικό μουσικό κέντρο του Λονδίνου Tin Pan Alley, ακολουθεί στη δεύτερη. Το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, που φημίζεται για τη φυσική ομορφιά, τους εκπληκτικούς καταρράκτες και την πλούσια άγρια ζωή, αλλά και για τη μοναδική κληρονομιά των ιθαγενών Αϊνού, κατατάσσεται στην τρίτη θέση της κατηγορίας.

Αφρικανικοί ελέφαντες στο Namibia's Caprivi Strip

Ταξίδια βάσει βιωσιμότητας

Στην κατηγορία της βιωσιμότητας, οι επιλογές του National Geographic περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Yasuni στον Ισημερινό, ένα καταφύγιο βιόσφαιρας στον Αμαζόνιο που απειλείται επί του παρόντος -μόλις την περασμένη εβδομάδα τμήματα του δάσους καθαρίστηκαν για έναν πετρελαϊκό δρόμο και αγωγούς. Επίσης, στην Πολωνία, η μετασοσιαλιστική βιομηχανική πόλη Lodz έχει γίνει ένα ακμάζον κέντρο εναλλακτικού πολιτισμού, επιχειρήσεων και οικονομικών. Τα εργοστάσια βαμβακιού που αναδεικνύουν το αστικό του τοπίο έχουν μετατραπεί σε γκαλερί, μουσεία, αίθουσες συνεδριάσεων και κοινοτικά κέντρα, ενώ το κέντρο της πόλης είναι διακοσμημένο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Ταξίδια με γνώμονα τη φύση

Αναφορικά με τα ταξίδια που έχουν ως βασικό τους στοιχείο τη φύση το Caprivi Strip της Ναμίμπια είναι ένας ανερχόμενος προορισμός για σαφάρι. Κάποτε εκτός ταξιδιωτικής ατζέντας, λόγω του μακροχρόνιου πολέμου στα σύνορα που μάστιζε την περιοχή, σήμερα στην περιοχή τα καταφύγια σαφάρι φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Εδώ, μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πολλά μεγάλα εθνικά πάρκα, πλωτές οδούς αλλά και μια εντυπωσιακά υψηλή αναλογία άγριας ζωής προς τους κατοίκους της περιοχής.

Lodz

Στην ίδια κατηγορία συναντάται και η λίμνη Βαϊκάλη της Ρωσίας, η αρχαιότερη και βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, με το 20% περίπου του γλυκού νερού του κόσμου να συγκεντρώνεται σε αυτή. Γνωστή και ως η «Ιερή Θάλασσα της Ρωσίας», είναι μεγαλύτερη από όλες τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής μαζί και αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο των αποθεμάτων γλυκού νερού του πλανήτη μας. Επί του παρόντος, ωστόσο, η λίμνη αντιμετωπίζει αυξανόμενες περιβαλλοντικές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τον μαζικό τουρισμό.

Ταξίδια περιπέτειας

Σε όσους αναζητούν την περιπέτεια το National Geographic προτείνει να δοκιμάσουν τη νέα ποδηλατική διαδρομή La Seine à Vélo (Ο Σηκουάνας με ποδήλατο), μήκους 420 χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από το Παρίσι έως τη θάλασσα της Νορμανδίας. Ή αν η πεζοπορία είναι περισσότερο το στοιχείο σας, υπάρχει το μονοπάτι άγριας φύσης Sentier Nepisiguit Mi’gmaq μήκους 147 χιλιομέτρων στο New Brunswick του Καναδά, το οποίο ακολουθεί τον ποταμό Nepisiguit από το Nature Reserve του Daly Point μέχρι το επαρχιακό πάρκο Mount Carleton.

Οικογενειακά ταξίδια

Για οικογενειακά ταξίδια με αγαπημένα πρόσωπα, οι επιλογές του National Geographic περιλαμβάνουν τη σαρωτική νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, μια λιγότερο γνωστή μεσογειακή απόλαυση, με την ιστιοπλοΐα να αποτελεί και τον ιδανικότερο τρόπο για να εξερευνήσει κανείς τους απομονωμένους όρμους και κολπίσκους της.