Η Νάπολη είναι μια πόλη εξαιρετικής ομορφιάς, ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν για την υπόγεια πραγματικότητά της.

Σαράντα μέτρα κάτω από τους χαρακτηριστικούς και πολυσύχναστους δρόμους στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης, λοιπόν, εκτείνεται ένας διαφορετικός κόσμος, ανεξερεύνητος και απομονωμένος, κολλημένος πίσω στο χρόνο αλλά βαθιά συνδεδεμένος με την πόλη της Νότιας Ιταλίας. Πρόκειται για την καρδιά της Νάπολης, το σημείο όπου γεννήθηκε η πρωτεύουσα της Καμπανίας, με τους ντόπιους να την αποκαλούν «μήτρα» της Νάπολης, τόσο από αρχαιολογική και ιστορική σκοπιά, όσο και από ανθρωπολογική και γεωλογική.

Μια τεράστια γεωθερμική ζώνη που αποτελείται από ηφαιστειακούς βράχους εκτείνεται κάτω από την Νάπολη, όπου κατά τα τελευταία 2.500 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας λαβύρινθος σπηλιών και τούνελ, σχηματίζοντας μια «σκιώδη» πόλη στα έγκατα της γης.

Μάλιστα, το υπόγειο δίκτυο των 450 χλμ. δημιουργήθηκε από τους Έλληνες τον 4ο αιώνα π.Χ. για να δημιουργηθεί αυτό που τότε ονομάστηκε Νεάπολη ή Νέα Πόλη. Οι Ρωμαίοι αργότερα χρησιμοποίησαν τους θαλάμους και τα μονοπάτια για να χτίσουν υδραγωγεία που παρείχαν νερό για πολλούς αιώνες στους Ναπολιτάνους. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, διάφορα κτίρια κατασκευάστηκαν πάνω από προηγούμενες αρχαίες υποδομές και τα ερείπια αυτών των κατασκευών έμεινα κρυμμένα βαθιά κάτω από την πόλη.

Σήμερα ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να εξερευνήσει αυτόν τον άγνωστο υπόγειο κόσμο με υδραγωγεία, σήραγγες υπονόμων, δεξαμενές βρόχινου νερού, σπήλαια, κατακόμβες, καθώς και σήραγγες δρόμων και σιδηροδρόμων. Κάποιες από τις σπηλιές που αποτελούσαν μέρος της δεξαμενής νερού είναι ακόμη γεμάτες μέχρι και σήμερα, ενώ στα πιο σημαντικά σημεία του υπόγειου δικτύου τα ερείπια ελληνορωμαϊκού θεάτρου, όπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων διατηρούσε την ιδιωτική του γκαρνταρόμπα.

Πολλά χρόνια αργότερα, το υπόγειο δίκτυο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών, με ξεχασμένα πολεμικά λείψανα, όπως όπλα και οχήματα να παραμένουν μέχρι σήμερα σε διάφορες σήραγγες. Επίσης, παρατηρούνται και οι πρώτοι υπόγειοι κήποι τον κόσμο, ένα πείραμα για την ανάπτυξη διαφόρων ειδών φυτών μακριά από τη ρύπανση, αλλά και το φως, στους σκοτεινούς θαλάμους κάτω από την πόλη.