«Δέκα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, έβγαινα από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι. Λιγότερο από 10 λεπτά μετά, έβλεπα την πρώτη μου ζέβρα δίπλα στον δρόμο, την πρώτη εικόνα άγριας ζωής στο ταξίδι μου».

«Ήταν ένα ευοίωνο ξεκίνημα αυτού που θα ήταν ένα φανταστικό ταξίδι, με δεδομένο ότι οι άλλοι συνταξιδιώτες μου ήταν ακόμα κολλημένοι στο αεροδρόμιο, στις ουρές του Μετανάστευσης».

Έτσι προλογίζει την πρώτη εμπειρία του με τη Micato Safaris o Larry Olmsted του Forbes. Τι είναι η Micato; Το πιο βραβευμένο ταξιδιωτικό γραφείο για σαφάρι του κόσμου, έχοντας πάρει κυριολεκτικά κάθε βραβείο του κλάδου (μεταξύ αυτών και του Καλύτερου Ξεναγού του κόσμου για 9 φορές) και παραμένοντας ό,τι καλύτερο έχει να δώσει αυτό το είδος τουρισμού, είτε μιλάμε για οργανωμένα γκρουπ είτε για πολυτελείς μοναχικές βόλτες.

Η Micato ιδρύθηκε στην Κένυα πριν από 50 χρόνια και παραμένει ακόμα σε οικογενειακά χέρια, αν και δουλεύει πια κάπως διαφορετικά. Τρέχει από το Ναϊρόμπι και τη Νέα Υόρκη, έχει γραφεία σε Νότια Αφρική και Ινδία και συμβάλει στις τοπικές οικονομίες κατά εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, φέρνοντας ζεστό τουριστικό χρήμα και παρέχοντας πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Ταυτοχρόνως, λειτουργεί και μια μη κυβερνητική οργάνωση (AmericaShare) με σημαντικότατο εκπαιδευτικό έργο στην Αφρική, μορφώνοντας χιλιάδες παιδιά και στέλνοντας εκατοντάδες από αυτά στο πανεπιστήμιο. Ένα παιδί λαμβάνει πλήρη υποτροφία για κάθε σαφάρι που κλείνει η Micato δηλαδή!

Η Jane Pinto, που ίδρυσε την εταιρία το 1966 με τον σύζυγό της Felix, λειτουργούν ως πρεσβευτές της Κένυας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αλλού, τέτοιας εμπιστοσύνης απολαμβάνουν στη χώρα. Γι’ αυτό και το γραφείο τους έχει τέτοιες διασυνδέσεις, γιατί όλοι αγαπούν και τιμούν τη Micato. «Την ώρα που οι άλλοι ταξιδιώτες συμπλήρωναν χαρτιά και αιτήσεις, εμείς βγαίναμε με μια χειραψία», λέει χαρακτηριστικά ο Olmsted για τη δική του εμπειρία.

Αυτό είναι που κάνει αρχικά πολυτελείς τις υπηρεσίες της, πως ξέρει τι να κάνει και πώς να το κάνει χωρίς χρονοτριβές και διακανονισμούς. Οι πελάτες της Micato θα απολαύσουν τις exclusive υπηρεσίες της, θα συγχρωτιστούν όμως και με διπλωμάτες, επιστήμονες και κροίσους, καθώς όλοι την προτιμούν. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο χρυσοπλήρωσε το δικό του Micato Safari σε φιλανθρωπική δημοπρασία, ας πούμε.

Τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά περιοδικά (Travel + Leisure, National Geographic Traveler, National Geographic Adventure, Virtuoso κ.ά.) μας λένε πως αν θες να κάνεις σαφάρι σε Αφρική και Ινδία, ένας είναι ο δρόμος.

Κάθε πελάτης εξάλλου της Κένυας θα δειπνήσει μόλις φτάσει με το ζευγάρι των ιδιοκτητών στο Ναϊρόμπι, ώστε να φτιαχτεί το εξατομικευμένο πρόγραμμά του. Ένας τεράστιος ιδιωτικός στόλος οχημάτων και οδηγών απλοποιούν τις διαδικασίες μεταφοράς και ξενάγησης, παρέχοντας ακόμα και κλεφτές ματιές σε πράγματα που για όλους τους άλλους απαγορεύονται διά ροπάλου.

Δύσκολα θα σκεφτείς να κάνεις κάτι, όσο τρελό κι αν είναι, που να μη μπορεί να γίνει με τη Micato. Φτάνει να μην είναι παράνομο. Ή επιζήμιο για τη φύση και τα πλάσματά της. Και δύσκολα επίσης θα ονειρευτείς τέτοια πολυτέλεια στην καρδιά της Αφρικής.

Η Micato συνεργάζεται πια με την επίσης πολυτελή Azamara Club Cruises, προσφέροντας σαφάρι και κρουαζιέρα με τρόπο που θα ζήλευαν και οι γαλαζοαίματοι…