Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση για κατασκευές υπόγειων περιουσιών από τους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου -υπόγειες επεκτάσεις στα σπίτια των πλούσιων και διάσημων, όπου μπορούν να καταφύγουν και να ζήσουν πλουσιοπάροχα.

Τώρα μια αυστριακή εταιρεία θέλει να επεκτείνει αυτή την ευκαιρία για βαθιές καταδυτικές απολαύσεις στον κόσμο των superyachts, κατασκευάζοντας προσαρμοσμένα ιδιωτικά υποβρύχια που μπορούν να κατέβουν 250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και να παραμείνουν βυθισμένα έως και τέσσερις εβδομάδες.

Η Migaloo αποκάλυψε τα φιλόδοξα σχέδιά της για αυτό που ισχυρίζεται ότι θα είναι το «ένα και μοναδικό ιδιωτικό υποβρύχιο superyacht στον κόσμο», προσφέροντας «μια όχι ακόμη υπάρχουσα εναλλακτική λύση στα μεγάλα ιδιωτικά σκάφη επιφανείας».

Η «παιδική χαρά» των δισεκατομμυριούχων

ιδιωτικό, πολυτελές υποβρύχιο

Αυτό το υποβρύχιο, που θα ονομάζεται M5, θα έχει μήκος 165,8 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα στο ευρύτερο σημείο του, με εμβέλεια περίπου 15.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα έως και 20 κόμβους όταν βγαίνει στην επιφάνεια (ή 12 κόμβους όταν είναι υποβρύχιο). Ωστόσο, λέει η Migaloo, «οι επιθυμητές διαστάσεις του υβριδικού υποβρυχίου-γιοτ, η εξωτερική διαμόρφωση και η εσωτερική διακόσμηση εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών».

Έτσι, όπως κάθε υπερπολυτελές σκάφος δισεκατομμυριούχων, ο προεπιλεγμένος σχεδιασμός περιλαμβάνει ελικοδρόμιο, πισίνα και σπα, γυμναστήριο, κινηματογράφο, γκαλερί τέχνης, χώρο πάρτι με DJ booth, μαζί με πολλούς χώρους για σαλόνι ή τραπεζαρία. Στις προαιρετικές παροχές περιλαμβάνονται ένα αερόστατο και ένας υποβρύχιος σταθμός ταΐσματος καρχαριών.

Υπάρχουν, επίσης, υποβρύχια που μπορούν να καθοριστούν, έτσι ώστε έως 12 επισκέπτες να μπορούν να ταξιδέψουν με μικρότερα υποβρύχια για περισσότερο παιχνίδι στο νερό.

Ένα ιδιωτικό υποβρύχιο φρούριο

«Οι ιδιοκτήτες αναζητούν ιδιωτικότητα, ασφάλεια και προστασία για τους ίδιους, τους επισκέπτες τους και τα τιμαλφή τους», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος Christian Gumpold στον ιστότοπο της Migaloo. Προσαρμοσμένα συστήματα ασφαλείας θα παρέχονται από τον αμερικανικό συνεργάτη SAFE, που υπόσχεται «πέρα από τη στρατιωτική προστασία» ένα «ιδιωτικό υποβρύχιο φρούριο».

Ποια είναι η τιμή αυτής της ιδιωτικής υδάτινης χώρας θαυμάτων; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τιμή λόγω των δυνατοτήτων προσαρμογής, αλλά η εκτίμηση για το Migaloo M5 είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για αρχή (και αυτό πριν τη συντήρηση).