Κρυμμένη βαθιά μέσα στη ρωσική ήπειρο η λίμνη Βαϊκάλη είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο. Η «σούπερσταρ» θα έλεγε κανείς των υπερθετικών βαθμών στην υδρολογία, τη γεωλογία, την οικολογία και την ιστορία.

Η λίμνη έχει βάθος πάνω από 1.680 μέτρα στο πιο βαθύ σημείο της, που βρίσκεται περίπου 1.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με έκταση 32 τ. χλμ. η Βαϊκάλη είναι γνωστή και ως «Το Μπλε Μάτι της Σιβηρίας» και βρίσκεται στη νότια Σιβηρία, ενώ το 1996 συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δημιουργήθηκε 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρόκειται για το αντιπροσωπευτικότερο σημείο της Σιβηρίας. Σήμερα, η λίμνη περιέχει το 20% του συνολικού νερού λιμνών και ποταμιών της γης, καθιστώντας αυτόν τον ρωσικό γίγαντα συγκρίσιμο σε όγκο με ολόκληρη τη λεκάνη του Αμαζονίου. Το μέγεθός της είναι τόσο μεγάλο, μάλιστα, που λέγεται ότι ένα μόριο νερού για να φτάσει από το ένα άκρο της στο άλλο θέλει 330 χρόνια!

Η λίμνη Βαϊκάλη διαθέτει 27 νησιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μήκους 116 τ. χλμ., ενώ μέσα και γύρω από αυτή ζουν περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, το 80 %, περίπου, των οποίων δεν ζει πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Οι χειμώνες εδώ είναι ψυχροί και παγωμένοι, με τη λίμνη να είναι παγωμένη -το στρώμα επιφανειακού πάγου που δημιουργείται αγγίζει σε πάχος τα 2 μέτρα- για 5 περίπου μήνες το χρόνο, καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται εδώ είναι πολύ χαμηλές. Τα καλοκαίρια είναι πιο φιλικά με μεγάλες μέρες προσφέροντας στον επισκέπτη υπέροχες ευκαιρίες για πεζοπορία, ποδηλασία, κάμπινγκ και ψάρεμα. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ, οποιαδήποτε εποχή κι αν επισκεφτεί τη λίμνη, σίγουρα θα του μείνουν για πάντα αξέχαστες.