Νότια των Τεμπών και του Πηνειού και ακριβώς απέναντι από τον Όλυμπο υψώνεται το βουνό Κίσσαβος, γνωστό, επίσης, και ως Όσσα. Στις κατάφυτες από πυκνά δάση πλαγιές του, με το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, ανακαλύπτει κανείς χωριά- διαμαντάκια που μόνο θετικές εντυπώσεις δημιουργούν στους επισκέπτες τους.

Πέτρινα αρχοντικά και καλοδιατηρημένα κτίρια, λιθόστρωτα καλντερίμια και όμορφες πλατείες δημιουργούν γραφικές εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Αμπελάκια

Στους πρόποδες του όρους Όσσα (ή Κίσσαβος όπως είναι επίσης γνωστή), στη δεξιά πλευρά των Τεμπών, ο επισκέπτης της περιοχής ανακαλύπτει μια έκπληξη. Τα Αμπελάκια βρίσκονται σε «εποπτική» θέση μακριά από τα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τα Ιερά Στενά των Τεμπών. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στα μικρά αμπέλια της περιοχής -οι κάτοικοί του μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία- ωστόσο, η φήμη τους πέρα από τα ελληνικά σίγουρα οφείλεται σε ένα άλλο στοιχείο.

Σήμερα η εικόνα του χωριού μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο, με γραφικά σοκάκια, υπέροχα αρχοντικά και καλοδιατηρημένα κτίρια, με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, να αποτελούν απτές αποδείξεις των ένδοξων στιγμών που βίωσε κάποτε το χωριό. Για να απολαύσετε απεριόριστη θέα προς τη κοιλάδα των Τεμπών και το Κάστρο της Ωριάς κατευθυνθείτε στον Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από το χωριό.

Μεταξοχώρι

Σε υψόμετρο 300 μέτρων, σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι αποτελεί την ήρεμη δύναμη του Κισσάβου, αγαπημένη επιλογή εκείνων που αγαπούν ιδιαιτέρως την ηρεμία που τους προσφέρει η φύση. Η σημερινή του ονομασία –παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη ή Μελίσσι- προέρχεται από την σχέση του παραδοσιακού οικισμού με την παραγωγή μεταξιού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποκαλούν και «χωριό των καλλιτεχνών», καθώς εδώ διατηρούν τις εξοχικές τους κατοικίες αρκετοί, επιτυχημένοι καλλιτέχνες.

Διατηρητέα αρχοντόσπιτα που μαρτυρούν τα μεγαλεία που έζησε το χωριό κατά την εποχή της ακμής του χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα, και λιθόστρωτα σοκάκια, εικόνες χαλάρωσης στην πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, ανανεωτικές πεζοπορίες και βόλτες στη φύση, γνωριμία με τοπικές γεύσεις και ανόθευτη σπιτική φιλοξενία στα όσα διακρίνουν όσοι επισκέπτονται ξανά και ξανά το Μεταξοχώρι.